Με τις ελπίδες να αναπτερώνονται για κλείσιμο της αξιολόγησης με «ανεκτό» συμβιβασμό, η κυβέρνηση εντείνει, δια του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, ενώ στο εσωτερικό της χώρας κορυφώνεται η κόντρα της με την αντιπολίτευση.
Σε πεδίο (φραστικής) μάχης αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή ειδική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα τραπεζικά δάνεια στα κόμματα και στα ΜΜΕ.
Από μόνο του το αντικείμενο της συνεδρίασης είναι αρκετό για να «ανάψουν τα αίματα», καθώς οι αρχηγοί και οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να τοποθετηθούν εκ νέου για τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που έχουν δανειστεί (με τους γνωστούς όρους) τα κόμματά τους στο παρελθόν και, κυρίως, για το εάν-πότε-πώς θα τα αποπληρώσουν.
Από πλευράς κυβέρνησης το βάρος θα σηκώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας (σ.σ. θα φτάσει στη Βουλή νωρίς το απόγευμα, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βελιγράδι) ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί και στην πορεία της διαπραγμάτευσης, καλώντας την αντιπολίτευση να πει εάν συμφωνεί ή όχι με τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.
Κόντρα με... Ξυδάκη
Θεωρείται βέβαιο όμως ότι το εκρηκτικό κλίμα θα πυροδοτήσει το «κατηγορώ» της λεγόμενης ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης στη χθεσινή αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη στην ανάγκη συζήτησης για την παραμονή στο ευρώ ή την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Ο κ. Ξυδάκης, στις πολλές διευκρινιστικές παρεμβάσεις που έκανε στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ξεκαθάρισε μεν ότι ο ίδιος δεν τάσσεται υπέρ της δραχμής, επέμεινε ωστόσο στην ανάγκη να ξετυλιχθεί αυτή η συζήτηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε:
«Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά, ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια. Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Η επιμονή του στην αναγκαιότητα της «συζήτησης» και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν συνηθίζει να λειτουργεί «αντάρτικα», οδηγεί… πονηρά μυαλά στη σκέψη ότι το Μαξίμου δεν αιφνιδιάστηκε, καθώς είχε γνώση του περιεχομένου της διευκρινιστικής ανακοίνωσης που εξέδωσε ο βουλευτής.
Τα ίδια … «πονηρά μυαλά» θεωρούν ότι το θέμα δεν έκλεισε καθώς ο κ. Ξυδάκης αποκήρυξε το ενδεχόμενο «μίας άτακτης μετάβασης» στο εθνικό νόμισμα, αφήνοντας να αιωρείται η πιθανότητα της «συντεταγμένης» εξόδου από το ευρώ.
Κυβερνητικό σχόλιο δεν υπήρξε (παρά τη φήμη ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ζήτησε από τον βουλευτή να ανασκευάσει την αρχική του δήλωση), ενώ στελέχη του κόμματος αρκέστηκαν στην επισήμανση ότι «καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται». Πόσο μάλλον – έλεγαν – όταν «κάθε φορά που φτάνει σε επικίνδυνα μονοπάτια η διαπραγμάτευση ο κ. Σόιμπλε επισείει την απειλή του Grexit για να οδηγήσει την ελληνική πλευρά σε άτακτη υποχώρηση».
Ολοι μαζί πάντως, κυβέρνηση και κόμμα δηλαδή, χαρακτηρίζουν το θέμα … «μη θέμα» παραπέμποντας «στην καθαρή επίσημη θέση» για τη συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό νόμισμα.
«Αδειάζουν» τον Δ. Σεβαστάκη
Αντιθέτως, αρμόδιες πηγές υποβαθμίζουν την δήλωση έτερου κυβερνητικού βουλευτή, Δημήτρη Σεβαστάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στα «καυτά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης, διότι οι διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση «είναι περιορισμένες».
«Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο, οι διαφορές είναι αγεφύρωτες», απάντησε σχετικά στο Euro2day.gr επιτελικό κυβερνητικό στέλεχος, παραπέμποντας στη σκληρή κριτική που έχει απευθύνει η κυβέρνηση στη ΝΔ και, προσωπικά, στον Κ. Μητσοτάκη ότι «συμφωνεί με τις παράλογες αξιώσεις του ΔΝΤ».
Μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου...
Το αλαλούμ που προκάλεσαν οι παρεβάσεις Ξυδάκη και Σεβαστάκη στέλνουν μηνύματα ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν λειτουργούν συντεταγμένα, εξαιτίας της αγωνίας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και τις τυχόν πολιτικές εξελίξεις, η οποία εντείνεται από την έλλειψη ενημέρωσης για το τι τεκταίνεται.
Συνεδρίαση της Ομάδας πριν διαφανεί λύση δεν προβλέπεται, ωστόσο κρίθηκε αναγκαίο να πυκνώσουν οι εσωτερικές συσκέψεις προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για το «πού βρισκόμαστε».
Κατά τις πληροφορίες δεν θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή ούτε η πολιτική εκδήλωση για τα δύο χρόνια από τις εκλογές του 2015 με ομιλητή τον κ. Τσίπρα, ενώ, αντιθέτως, σχεδιάζεται συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις 17 Φεβρουαρίου.
Που σημαίνει ότι στο Μαξίμου περιμένουν πως μέχρι τότε θα έχει βγει λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες...