Με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, βολιδοσκόπηση προθέσεων και «μπλόφες» συνεχίζεται το σκληρό πόκερ που παίζουν οι δανειστές (ΔΝΤ-Βερολίνο) μεταξύ τους… και όλοι μαζί με την κυβέρνηση.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μέχρι τη συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου δεν θα ανοίξει καμιά πλευρά τα χαρτιά της, καθώς «άγνωστος x» παραμένει ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αν και το ενδεχόμενο να αποσαφηνισθεί αυτός ο ρόλος στην επίμαχη συνεδρίαση παραμένει εξαιρετικά μικρό («το ΔΝΤ θα πετάξει την μπάλα στον αέρα και θα παραπέμψει για αργότερα την απόφαση», προβλέπει κυβερνητικός παράγοντας), οι κεντρικοί παίκτες εμφανίζουν στο τραπέζι εναλλακτικές, αλλάζοντας κάθε φορά τα δεδομένα -ή ό,τι μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο σ' αυτή τη φάση.
Επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης «διάβασαν» με ιδιαίτερη προσοχή τη χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος επανέλαβε μεν τη γνωστή θέση ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να συνεχισθεί το τρέχον πρόγραμμα, διευκρίνισε ωστόσο ότι το Ταμείο δεν χρειάζεται να συμμετάσχει με νέα δάνεια.
Το «μήνυμα» που, κατά τους ίδιους, εστάλη, είναι ότι η ευρωπαϊκή πλευρά (δηλαδή το Βερολίνο) θα μπορούσε να δεχτεί τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου -αυτόν δηλαδή που τηρεί το Ταμείο από τον Ιούνιο του 2014, οπότε σταμάτησε να καταβάλλει δόσεις προς τη χώρα.
Σύμφωνα με όλα τα μηνύματα, οι οριστικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από τα μέσα-τέλη Μαρτίου. Ως επιπλέον επιχείρημα αναφέρεται η «καθαρή εικόνα» των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2016 -και όχι η επικύρωσή τους από τη Eurostat, η οποία δημοσιοποιείται στα μέσα Απριλίου.
Τσίπρας: «Πεπεισμένος» για συμφωνία
Από ελληνικής πλευράς, το μεγάλο ερώτημα αφορά στις διαθέσεις της κυβέρνησης και στις αντοχές της.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε χθες «πεπεισμένος» ότι θα υπάρξει συμφωνία διότι, μεταξύ άλλων, οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν επιθυμούν αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.
Σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα Politica, εξ αφορμής της σημερινής επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός απάντησε χαρακτηριστικά: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα κλείσει άμεσα αυτή η εκκρεμότητα, τόσο διότι είναι κοινός τόπος ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει και περνά σε φάση ανάκαμψης, όσο και ότι δεν συμφέρει κανέναν στην Ευρώπη μια πιθανή αναθέρμανση του ελληνικού ζητήματος.
Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολύ μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα χρόνια και τώρα βρίσκεται στο τέλος μιας δύσκολης πορείας αλλά βλέπει προοπτική. Αυτή η προοπτική όχι απλά δεν πρέπει να υπονομεύεται από κάποιους, αλλά αντιθέτως να ενισχύεται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
«Εκλογές, όχι, ανεκτή συμφωνία, ναι»
Με πόσες και… ποιες υποχωρήσεις της Αθήνας; Επ' αυτού, κεντρικά στελέχη επισημαίνουν ότι «το παιχνίδι» το κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους θεσμούς και διευκρινίζουν ότι:
* Η κυβέρνηση ούτε επιθυμεί ούτε σχεδιάζει εκλογές -δηλαδή «απόδραση». Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διέψευσε και επισήμως τις “φήμες” ότι το Μαξίμου προτίθεται να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στην ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας -όταν αυτή πάρει τη μορφή νομοσχεδίου.
* Οι 153 βουλευτές της πλειοψηφίας θα στηρίξουν την απόφαση: πρώτον, επειδή ο συμβιβασμός θα είναι “ανεκτός” και, δεύτερον, διότι «έχουν επίγνωση του τι διακυβεύεται εάν πέσει η κυβέρνηση σ' αυτή τη χρονική στιγμή».
* Τι σημαίνει “ανεκτός” συμβιβασμός; Εν προκειμένω, οι εναλλακτικές δεν δημοσιοποιούνται (φυσικά…), ωστόσο κάποια σημεία τους έχουν αρχίσει να διαφαίνονται.
Οπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά όχι άμεσα («από το 2018 ή μετά το τέλος του προγράμματος θα ήταν υπό συζήτηση»), η αύξηση του ποσοστού των επιτρεπόμενων ομαδικών απολύσεων και «κάποια υποχώρηση στο ενεργειακό».
Το «όχι» στη νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018 παραμένει («είναι κεντρική γραμμή, δεν αλλάζει»), ωστόσο η επέκταση του «κόφτη» θα μπορούσε να εμπλουτισθεί με στοιχεία που θα ικανοποιήσουν τους «σκληρούς» των δανειστών.
Οπως δηλαδή η ακριβής περιγραφή των δαπανών που θα κοπούν (συντάξεις μέσω της προσωπικής διαφοράς) και των πηγών από τις οποίες θα προέλθει η αύξηση εσόδων (μείωση αφορολόγητου).
Επίσης, βέβαιη θεωρείται η αποδοχή της επέκτασης του (εν λόγω) «κόφτη» για 2-3 χρόνια αντί για ένα έτος.
Παρότι θεωρείται βέβαια η επίθεση που θα δεχτεί η κυβέρνηση για έναν τέτοιο συμβιβασμό, στελέχη της εκτιμούν ότι εάν η συμφωνία κλείσει, «η σελίδα θα γυρίσει» όταν επιτευχθεί η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.
Προς το παρόν πάντως όλα κινούνται γύρω από αυτό το «εάν»…
Στη μάχη και ο Πρ.Παυλόπουλος
Αρωγός στη μάχη της κυβέρνησης να μην νομοθετηθούν προληπτικά μέτρα εμφανίσθηκε και χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Κατά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε «πρωτόγνωρη» την απαίτηση των δανειστών να νομοθετήσει η Ελλάδα προληπτικά μέτρα, μετά το 2018 που λήγει το πρόγραμμα.
Όπως τόνισε, παρόμοια απαίτηση προληπτικών μέτρων δεν έχει ξαναγίνει στην ευρωπαϊκή ιστορία ενώ τέτοιες πιέσεις δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό ιδεώδες. «Η πολιτική αυτή δοκιμάζει τις αντοχές και την προοπτική και όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.