Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η κυβέρνηση κρατά «κλειστά χαρτιά» ως την Πέμπτη  

Αξιολόγηση-μεσοπρόθεσμα για το χρέος-ελληνικές εγγυήσεις θα πάνε «πακέτο» στο Eurogroup. Ενήμεροι οι βασικοί κρίκοι της διαπραγματευτικής αλυσίδας. Εν αναμονή της στάσης των «σκληρών». Στον εισαγγελέα το 965σέλιδο πόρισμα της Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων-ΜΜΕ.

Γιατί η κυβέρνηση κρατά «κλειστά χαρτιά» ως την Πέμπτη

Η δεύτερη επέτειος της κυβέρνησης Τσίπρα συμπίπτει με τη «μάχη» στο Eurogroup για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί εάν υπάρξει τρίτο «κεράκι» για το σημερινό Μαξίμου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε χθες, όπως αναμενόταν άλλωστε, την επιστολή στους θεσμούς, χωρίς να (τους) ανοίξει τα χαρτιά του για την ένταση και την έκταση του συμβιβασμού που αντέχει να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση με κοινά αποδεκτή συμφωνία.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η κίνηση αυτή επελέγη επειδή:

* Κρίθηκε αναγκαίο «να μη γίνει φέιγ βολάν» το περιεχόμενο του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων που επεξεργάσθηκε η κυβέρνηση, για να απαντήσει στις ενστάσεις του ΔΝΤ.

* Αποφασίσθηκε (σε σύσκεψη στο Μαξίμου το βράδυ της Κυριακής) οι εν λόγω εγγυήσεις να κατατεθούν «πάνω» στη διαπραγμάτευση, σταδιακά και ως «δούναι», ανάλογα με το «λαβείν» από τις άλλες πλευρές στα δύο μείζονα ζητήματα, δηλαδή το κλείσιμο της αξιολόγησης και ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που απαιτούνται από την ΕΚΤ για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.

«Δεν θα ανοίξουμε τα χαρτιά μας παρά μόνο στο Eurogroup και όχι πριν μιλήσουν οι ‘σκληροί’», σημείωσε στο Euro2day.gr κυβερνητικός παράγοντας με γνώση της τακτικής, εξηγώντας ότι εννοεί τον Β. Σόιμπλε και το ΔΝΤ.

Εχουν ενημερωθεί οι «κρίκοι»

Οι πληροφορίες ωστόσο επιμένουν ότι για το περιεχόμενο του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων έχουν ενημερωθεί σημαντικοί κρίκοι της διαπραγματευτικής αλυσίδας, οι οποίοι, με τη σειρά τους, έχουν δώσει το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση των συζητήσεων.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση υψηλόβαθμου ευρωπαϊκού στελέχους (σ.σ. και όχι... φιλικού προς την ελληνική κυβέρνηση) ότι «η επιστολή Τσακαλώτου αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης για μία συμφωνία της Αθήνας με τους θεσμούς».

Κατά τις ίδιες (επίμονες) πληροφορίες, η «δεξαμενή» του μηχανισμού περιλαμβάνει ήπιες και επώδυνες εγγυήσεις, στο πλαίσιο της παράτασης του «κόφτη» μετά το 2018, οι οποίες θα ανασυρθούν («όχι ως σύνολο») μόνο εάν υπάρξει κατάληξη για αξιολόγηση-μεσοπρόθεσμα.

Στις επώδυνες ανήκει η μείωση του αφορολόγητου και η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, ως «μέτρα ύστατης ανάγκης».

Έτσι κι αλλιώς, η κυβέρνηση τονίζει συνεχώς ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί, διότι «η οικονομία θα πάει καλά» και ότι ο κ. Τσακαλώτος θα τον παρουσιάσει «για να αντιμετωπίσει τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ».

Η ελληνική πρόταση δίνει χρονική διάρκεια μόνο ενός έτους στον μηχανισμό (μέχρι τον Αύγουστο του 2019), προκειμένου η ακύρωσή του να συμπέσει με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας (Σεπτέμβριο του 2019). Μία τόσο μικρή διάρκεια, πάντως, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς.

Στον εισαγγελέα το πόρισμα για τα δάνεια κομμάτων-ΜΜΕ

Με τη μάχη εκτός συνόρων να κορυφώνεται, στο εσωτερικό η κυβέρνηση «σηκώνει» άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ της διαπλοκής, με αφορμή το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα τραπεζικά δάνεια των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το 965 σελίδων πόρισμα (που εγκρίθηκε χθες μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική) αποφασίσθηκε με ευρεία πλειοψηφία (όλοι πλην ΝΔ) να σταλεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνήσει τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν αδικήματα.

Θα διεξαχθεί δε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την επόμενη Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου, στην οποία θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι 9μηνες εργασίες της Εξεταστικής απέδειξαν ότι για το όργιο παράνομων δανειοδοτήσεων υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών και τραπεζικών στελεχών, καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων.

Σε ό,τι αφορά ποινικές ευθύνες πολιτικών στελεχών που να εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών (σ.σ. πρώην υπουργοί-πολιτικοί αρχηγοί), οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν έχουν προκύψει μέχρι τώρα: «εάν κατά τη διάρκεια των δικαστικών ερευνών, που θα πυροδοτήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ή ανακριτές θεωρήσουν ότι υπάρχει εμπλοκή τέτοιων προσώπων σε οποιαδήποτε πιθανή παράνομη πράξη, θα πρέπει αμελλητί να διαβιβάσουν τις συναφείς δικογραφίες στη Βουλή, ώστε να υπάρξει, αν το αποφασίσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τα πρόσωπα αυτά».

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι το 90% των προβληματικών δανεισμών (σε κόμματα και ΜΜΕ) αποκαλύφθηκε λόγω της Εξεταστικής («διότι άνοιξαν στόματα»), ενώ δεν αποκλείεται να βγουν κι άλλα στοιχεία, «όταν οι υπόλογοι θα έχουν απέναντί τους τον εισαγγελέα»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v