Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επεξεργάζεται τον «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων» για μετά το 2018 που θα παρουσιάσει στους «θεσμούς», η ανησυχία (για το περιεχόμενό του) δοκιμάζει την αντοχή των «153» και το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει διορθωτικές κινήσεις προς όφελος επαγγελματικών ομάδων.
Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που μετέδωσε το Euro2day.gr στις αρχές του μήνα, στην ατζέντα του ΚΥΣΟΙΠ εντάχθηκε «η αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικών με τη συνολική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών, σε επίπεδο εισφορών και φορολογίας».
Κατά τις πληροφορίες, σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του οργάνου θα αναζητηθούν τρόποι διαχείρισης των προβλημάτων που απορρέουν από την υψηλή εισφοροδοτική και φορολογική υποχρέωση των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν φτάσει στα χέρια των επιτελών μάλιστα, «η συνολική επιβάρυνση διογκώνεται σε δυσθεώρητα ύψη (μέχρι και 77%), φέρνοντας σε αδιέξοδο παραγωγικά τμήματα της κοινωνίας».
Ως εκ τούτου, μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορά εκπτώσεις στην προκαταβολή φόρου.
Η συζήτηση για το μείζον αυτό θέμα προγραμματίζεται να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, ώστε να έχουν συλλεγεί τα στοιχεία από την εφαρμογή του νέου συστήματος ασφαλιστικών εισφορών.
Η «πρώτη» του οργάνου για το νέο έτος προγραμματίζεται για αύριο, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με θέματα που αφορούν στην «εθνική στρατηγική για τις δημόσιες συμβάσεις» και στη «θεσμοθέτηση δράσεων για την εντατικοποίηση και αποτελεσματικότητα των ελέγχων της αγοράς».
«Διορθώσεις» στους αγρότες
Ενα δείγμα διορθωτικών κινήσεων έδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για το αγροτικό στη Βουλή, προαναγγέλλοντας τέσσερις στοχευμένες παρεμβάσεις λόγω και της υπεραπόδοσης των εσόδων:
* Μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί.
* Μείωση στον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
* Μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε ορισμένες κατηγορίες εισροών, κυρίως στη ζωική παραγωγή.
* Χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.
Αγωνία στους «153»
Η αγωνία πάντως των κυβερνητικών βουλευτών κορυφώνεται ενόψει της παρουσίασης, από τον υπουργό Οικονομικών, της “ολοκληρωμένης πρότασης”, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των δανειστών -και κυρίως του ΔΝΤ.
Ερωτήματα όπως “τι θα περιλαμβάνει αυτός ο μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων για μετά το 2018”, “πόσο θα μειωθεί το αφορολόγητο”, “σε ποιους τομείς θα επεκταθεί ο κόφτης” (συντάξεις) και “τι ακριβώς θα κληθούμε να ψηφίσουμε στη Βουλή”, κυριαρχούν στις συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσακαλώτος φαίνεται ότι “πιέζεται” ιδιαίτερα από στελέχη και βουλευτές της “ομάδας των 53” (της οποίας είναι ατύπως ο επικεφαλής), που ζητούν ενημέρωση και συζήτηση.
Ο ίδιος έχει διαβεβαιώσει άπαντες ότι θα τους ενημερώσει αναλυτικά, όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία της πρότασης, όπως άλλωστε κάνει πάντα πριν επισημοποιηθεί η όποια κίνησή του.
Προς το παρόν, τους έχει διαβεβαιώσει ότι “δεν νομοθετούμε μέτρα με τίποτα”, καθώς και ότι ο εν λόγω μηχανισμός “δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί”, διότι η οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις.