Με τον αέρα που της δίνει η πολύ καλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού και η υπεραπόδοση των εσόδων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, με στόχο συμφωνία-πακέτο που θα περιλαμβάνει κλείσιμο της αξιολόγησης, μεσοπρόθεσμα για το χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα (δημοσιονομικό μονοπάτι) μετά το 2018.
Το deadline που θέτει και επισήμως πλέον το Μαξίμου για τα παραπάνω είναι το πρώτο τρίμηνο του έτους, ώστε η συμφωνία-πακέτο να οδηγήσει τη χώρα στην ποσοτική χαλάρωση (δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι για να εκδώσει το εισιτήριο απαιτείται, εκτός από το κλείσιμο αξιολόγησης, η αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος) και στην ανάταξη του οικονομικού-επενδυτικού κλίματος.
Με πλήρη επίγνωση ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά, καθώς εάν η εκκρεμότητα δεν κλείσει μέχρι τον Μάρτιο, «το οικονομικό στοίχημα χάθηκε» -και μαζί το πολιτικό.
Οι επίμονες πληροφορίες θέλουν το κυβερνητικό επιτελείο, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, να επεξεργάζεται την «ολοκληρωμένη πρόταση» που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους θεσμούς και η οποία -κατά τις ίδιες πληροφορίες- «χτίζεται» ήδη μέσα από ανεπίσημες επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ο «μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων»
Οπως ανέφερε και επισήμως χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η εν λόγω «ολοκληρωμένη πρόταση» θα έχει τη μορφή ενός μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων, για μετά το 2018, υποσύνολο του οποίου θα είναι η παράταση του «κόφτη».
Τι άλλο θα περιλαμβάνει; Ο κ. Τζανακόπουλος περιορίσθηκε να πει ότι οι «λεπτομέρειες» θα συζητηθούν, ενώ, για πρώτη φορά, δεν διέψευσε τις επίμονες πληροφορίες των τελευταίων ημερών ότι ο μηχανισμός θα περιλαμβάνει και μείωση του αφορολόγητου.
Στη σχετική ερώτηση, απάντησε χαρακτηριστικά: «Οταν συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και τις λεπτομέρειες για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, έτσι ώστε να υπερβούμε και την τελευταία δυσκολία που υπάρχει για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης».
Στις «εναλλακτικές» το αφορολόγητο
Οπως μετέδωσε το Euro2day.gr προ δύο εβδομάδων, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε, εν μέσω εορτών, ότι η μείωση του αφορολόγητου «δεν έχει πέσει ακόμα στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο ανήκει στις εναλλακτικές που μελετά η κυβέρνηση». Με τη διευκρίνιση ότι δεν θα πρόκειται για γενναία μείωση που ζητά το ΔΝΤ (στις 5.000 ευρώ), αλλά για σαφώς μικρότερη.
Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο δηλώνει ότι «ο έντιμος συμβιβασμός της λύσης-πακέτο δεν περιλαμβάνει την εκ των προτέρων νομοθέτηση των μέτρων», αλλά σταματάει στις δεσμεύσεις του «μηχανισμού».
Ο κ. Τζανακόπουλος μάλιστα πρόσθεσε πολλάκις χθες ότι αυτός ο μηχανισμός «δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί», διότι «η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει και οι στόχοι του προγράμματος θα πιαστούν».
Αθήνα καλεί ΔΝΤ
Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση προχωρά στον συμβιβασμό του «μηχανισμού»; Στην απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κρύβεται και η έτερη είδηση, που αφορά στο ΔΝΤ: «Ο μόνος λόγος για τον οποίο το κάνουμε, είναι για να αμβλύνουμε, αν θέλετε, τις υπεραπαισιόδοξες επιφυλάξεις που έχει εκφράσει το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας», είπε.
Στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν βγάζει από τη συζήτηση την παράμετρο ΔΝΤ και, άρα, «δεν πέφτει στην παγίδα να ζητήσει ευθέως την αποχώρησή του ή την παραμονή του στο πρόγραμμα», όπως διατείνονται στελέχη της.
Η νέα (ύστατη;) υποχώρηση μέσω του «μηχανισμού» θεωρείται από την κυβέρνηση ότι θα δώσει το επιθυμητό σημείο ισορροπίας. Ώστε «να τελειώνουμε επιτέλους με τη β΄αξιολόγηση, να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και από κει και πέρα η Ελλάδα να ακολουθήσει την πορεία για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία με την κοινωνία όρθια», κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
«Δεν θέλουμε εκλογές»...
Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες (πάλι...) καθώς το Μαξίμου, μέσω του κ. Τσακαλώτου, θα πάρει τα μηνύματα από εταίρους και Ταμείο, εάν ο «μηχανισμός» θα ξεκλειδώσει τη διαπραγμάτευση.
Στο κυβερνητικό επιτελείο αισιοδοξούν. Και γι' αυτό αρνούνται να φωτογραφίσουν τις επόμενες κινήσεις σε ένα αρνητικό ενδεχόμενο. Σημειώνοντας απλώς (και με προσεκτική επιλογή λέξεων...) ότι «δεν θέλουμε ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα»...