Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bullying Σόιμπλε για να μείνει το ΔΝΤ «βλέπει» η κυβέρνηση

Η «παγίδα» πίσω από την επιμονή του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για τερματισμό του προγράμματος, αν μείνει εκτός το Ταμείο. «Ολοκληρωμένη πρόταση» στο Eurogroup επεξεργάζεται ο Τσακαλώτος. Ερωτήματα για «κόφτη» και αφορολόγητο.

Bullying Σόιμπλε για να μείνει το ΔΝΤ «βλέπει» η κυβέρνηση

Η δεύτερη (χθες) παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέδειξε τον στόχο του: να «τρομάξει» την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιλέξει την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, προκειμένου αυτό να μην ακυρωθεί και ξεκινήσουν χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για το επόμενο.

Αυτή την ερμηνεία επιχειρούν κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, παρά την ημιεπίσημη διαρροή από το Μαξίμου, ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν κάνει αναφορά σε νέο πρόγραμμα (και νέο μνημόνιο) αλλά σε τροποποίηση του ισχύοντος, με «αντικατάσταση» του ΔΝΤ από τον ESM και νέους, σκληρούς κανόνες εποπτείας.

Οπως τονίζουν όμως, η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 δεν έχει ως προαπαιτούμενο την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα: «Αυτή την προϋπόθεση την παρουσίασε, ως δέσμευση, ο Σόιμπλε στο γερμανικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία. Και τώρα που βλέπει ότι η συμμετοχή του Ταμείου δεν είναι δεδομένη, αναζητεί το επόμενο βήμα απευθυνόμενος, πρωτίστως, στη δική του κοινή γνώμη».

«Δεν θα πέσουμε στην παγίδα»

Σημειώνουν δε, ότι σε αντίθεση με το πρώτο εξάμηνο του 2015, που η διαπραγμάτευση αφορούσε την κατάληξη σε συμφωνία για πρόγραμμα, τώρα «υπάρχει και συμφωνία και πρόγραμμα που ‘τρέχει’ και έχει εκπληρωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ». Συνεπώς, «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θα δεχτούν να το τινάξουν στον αέρα, επειδή ο Σόιμπλε είχε υποσχεθεί στο Κοινοβούλιό του συμμετοχή του ΔΝΤ»...

Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν ότι το Ταμείο βρίσκεται ουσιαστικά εκτός προγράμματος από τον Ιούνιο του 2014, δεδομένου ότι από τότε «δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ» στη χώρα, ενώ τυπικά η συμμετοχή του έληξε τον περσινό Μάρτιο.

Για τους παραπάνω λόγους, διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση «δεν θα πέσει στην παγίδα» να ζητήσει την αποχώρηση ή την παραμονή του ΔΝΤ, αντιθέτως θα μείνει σταθερή στην εξής θέση:

* Το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει τι θέλει, και μάλιστα σύντομα.

* Η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει «απλώς» ότι δεν θα δεχθεί τα νέα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ που ζητά για μετά το 2018 -και δη, με νομοθέτηση εκ των προτέρων.

Οι «σύμμαχοι»

Στο ερώτημα πώς θα αντιδράσουν οι λοιπές ευρωπαϊκές δυνάμεις, η αισιοδοξία υπερέχει, διότι, όπως λένε, οι «σύμμαχες δυνάμεις» (Γαλλία, Πορτογαλία) και χώρες που βρίσκονται ήδη στη δίνη δικών τους οικονομικών προβλημάτων (Ιταλία) βλέπουν την «απειλή Σόιμπλε» να αφορά και τις ίδιες στο άμεσο μέλλον...

Το γεγονός ότι ανοίγει ο εκλογικός κύκλος (από Ολλανδία και Γαλλία) θεωρείται καλή συγκυρία διότι, όπως εκτιμούν, οι «απέναντι» στον νεοφιλελευθερισμό και στην ακροδεξιά θα αντιταχθούν σφόδρα στο νέο «πείραμα Σόιμπλε», για τη δική τους, έστω, πολιτική επιβίωση.

Ξαναγράφει την πρόταση ο Τσακαλώτος

Οι παραπάνω ερμηνείες και εκτιμήσεις δεν σημαίνουν ότι το Μαξίμου εφησυχάζει. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται την «ολοκληρωμένη» πρόταση που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, «με περιεχόμενο που δεν θα αφήνει περιθώρια κατηγοριών προς στην κυβέρνηση».

Στο επίκεντρο παραμένει η παράταση του δημοσιονομικού «κόφτη» για τη διετία 2019-2020 (με προσδιορισμό, αυτή τη φορά, των μέτρων αλλά όχι νομοθέτηση από τώρα) ενώ, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, η μείωση του αφορολόγητου παραμένει στο τραπέζι.

Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας επιμένει ότι «το αφορολόγητο δεν συζητείται αυτή τη χρονική στιγμή αλλά έχει ενταχθεί στο plan B», με τη διευκρίνιση ότι «η ελληνική πρόταση θα αφορά ελαφρά μείωση και σε καμία περίπτωση, κατρακύλα στις 5.000 ευρώ που ζητά το ΔΝΤ».

Στα «αδιαπραγμάτευτα», αντιθέτως, ανήκει το ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Και μόνο αυτό, προς το παρόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v