Ολοκληρώθηκε η πρώτη σύνοδος στο πλαίσιο της διάσκεψης για το κυπριακό στο παλάτι των εθνών στη Γενεύη παρουσία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
Στη διάσκεψη μετέχουν οι υπουργοί εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων της Ελλάδας της Αγγλίας και της Τουρκίας. Επίσης συμμετέχει ως παρατηρητής και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Γιούνκερ, καθώς η ΕΕ είναι ενδιαφερόμενο μέρος.
Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Αν διαφανεί λύση στις διαπραγματεύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη καθώς φέρεται να μην εξαρτά την παρουσία του εκεί από το εάν θα συμμετάσχει ή όχι ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά από την πορεία των συζητήσεων.
Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα, δεδομένου ότι οι συζητήσεις θα αφορούν στις εγγυήσεις και στην ασφάλεια.
Ως προς το εδαφικό, «καλός οιωνός» θεωρήθηκε η κατάθεση χαρτών (χθες το βράδυ) από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, με τις προτεινόμενες εδαφικές αναπροσαρμογές -κίνηση που σημειώθηκε για πρώτη φορά σε επίσημες διαπραγματεύσεις.
Ο χάρτης που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έκρυβε ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς κινήθηκε στο αναμενόμενο πλαίσιο (28,2% - 29,2%), χωρίς να περιλαμβάνει τη Μόρφου.
Ακριβώς επειδή ήταν «αναμενόμενο», ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης το χαρακτήρισε «μη ικανοποιητικό» και κατέθεσε σχεδόν αμέσως ενστάσεις.
Σε ανάρτησή του στο twitter πάντως χαρακτήρισε «σταθμό» στην ιστορία του Κυπριακού την κατάθεση των χαρτών και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».
Πέραν του εδαφικού, των εγγυήσεων και της ασφάλειας (αποχώρηση στρατευμάτων), οι συνομιλίες αφορούν και στα κεφάλαια περί της Οικονομίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Διακυβέρνησης.
Γιούνκερ: «Είναι καθήκον μου»
Στη Γενεύη βρίσκεται και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ.
Ο ίδιος αποκάλεσε χθες τις συνομιλίες «τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση της Κύπρου, χαρακτήρισε «καθήκον» του τη συμμετοχή σ' αυτές και σημείωσε πως έχει προσωπικό ενδιαφέρον για την επίλυση του πολυετούς προβλήματος.
Οπως αναμενόταν, ο κ. Γιούνκερ συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με το Μαξίμου, «υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επίσης, τονίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.