Κατηγορηματικός κατά της έκδοσης άλλων δύο από τους οκτώ συνολικά Τούρκους αξιωματικούς ήταν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης στη σημερινή συζήτηση της έτερης αίτησης έκδοσης ενώπιον του β' ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου.
Η απόφαση αναμένεται -όπως και για την πρώτη αίτηση- να εκδοθεί στις 23 του μηνός.
"Ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας, δεν πρέπει να εκδοθούν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουρλιώτης σημειώνοντας ότι "το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος, αυτό είναι αδύνατον. Καθένας πρέπει να απολαμβάνει τα δικαιώματα σε κάθε χώρα που συμβάλλεται. Το δικαστήριο συναξιολογεί και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Δεν αξιολογείται η αίτηση ασύλου αλλά και ο φόβος. Αλήθεια, υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε νίπτω τας χείρας μου".
Ο κ. Βουρλιώτης ήταν κατηγορηματικός: "Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνο η πιθανότητα ότι θα έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων, και μόνο η πιθανότητα, μικρή ή μεγάλη, που εμένα πάει στη βεβαιότητα, νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για έκδοσή τους.
Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να είναι εχθροί, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει, εφόσον εκδοθούν. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν, ακόμα και αν είναι εχθροί της Ελλάδος".
Προηγουμένως οι δύο αξιωματικοί είχαν επισημάνει πως φέρουν τον βαθμό του λοχαγού και ο ένας μάλιστα ήταν ο πιλότος που προσγείωσε το ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. "Δεν φύγαμε από τη χώρα μας. Φύγαμε για να αποφύγουμε τον θάνατο και το λιντσάρισμα. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα, θα ήμασταν νεκροί ή σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ζητούσαμε έναν τόπο για να βρούμε άσυλο, όχι για να φύγουμε".