Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συνταγή για απεμπλοκή και τα μηνύματα Τσίπρα

O επιδιωκόμενος συμβιβασμός οδηγεί την κυβέρνηση σε διπλωματικές κινήσεις -εκτός κι εντός. Ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων για το χρέος «πριν το νέο έτος» και κλείσιμο της αξιολόγησης «εντός Ιανουαρίου» βλέπει το Μαξίμου. Η παράμετρος της αβεβαιότητας στην Ευρώπη.

Η συνταγή για απεμπλοκή και τα μηνύματα Τσίπρα

Λίγη ώρα αφότου διεκόπη για σήμερα η συζήτηση στο Εuro Working Group, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόταν στους δανειστές από το Ηράκλειο της Κρήτης με τη φράση: «Eλάτε να συνεννοηθούμε αλλά μη ζητάτε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν» -με αυτοπεποίθηση και ένταση ωστόσο, που τροφοδότησε τα ερωτηματικά για το «τι σχεδιάζει» στην αντίθετη περίπτωση.

Αυτά «που δεν μπορούν να γίνουν», κατά τους κυβερνητικούς επιτελείς, είναι νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος (2018) και επέκταση του προγράμματος, με όποια μορφή, για τη διετία 2019-2020.

Αντιθέτως, οι ίδιοι επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για παράταση του «κόφτη» (σ.σ. «μηχανισμό διόρθωσης» τον αποκάλεσε ο Γιώργος Σταθάκης), χωρίς προσδιορισμό και ψήφιση των μέτρων, εκτιμώντας ότι η λύση αυτή μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα περί «δεσμευτικότητας» που εγείρει το ΔΝΤ.

Αυτός ο επιδιωκόμενος συμβιβασμός οδηγεί την κυβέρνηση σε διπλωματικές κινήσεις προκειμένου να υπερασπίσει τα κοινωνικά μέτρα που ανακοίνωσε και, ταυτόχρονα, να κατευνάσει τους «ακραίους κύκλους» (σ.σ. τον Β. Σόιμπλε) οι οποίοι τα αξιοποιούν για να μπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την αξιολόγηση.

Προσδοκώντας ότι η μεν πρώτη εκκρεμότητα θα κλείσει έστω και λίγες ώρες πριν την εκπνοή του έτους (αν όχι σήμερα στο EwG), ενώ η δεύτερη «δεν θα τραβήξει» πέραν του Ιανουαρίου.

Και στο καρφί και στο πέταλο

Ετσι:

* Προκειμένου να επέλθει απεμπλοκή, ο Γιώργος Χουλιαράκης αποδέχθηκε χθες αίτημα του Euro Working Group για «υπεύθυνη» διαβεβαίωση ότι το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους χορηγείται εφάπαξ και δεν συνιστά μόνιμη επιστροφή της 13ης σύνταξης. Τη σχετική επιστολή έστειλε σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

* Σχεδόν ταυτόχρονα από το Ηράκλειο, ο κ. Τσίπρας όχι μόνο σήκωνε τους τόνους στους ακραίους των δανειστών που αντέδρασαν με σφοδρότητα στο βοήθημα, αλλά ξεκαθάριζε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να διανέμει στους αδυνάμους τα υπερβάλλοντα πλεονάσματα και, μάλιστα, χωρίς να ζητήσει άδεια.

«Δεν μας κάνει κανένας χάρη, τα χρήματα αυτά προέρχονται από τον μόχθο του ελληνικού λαού και από τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, και για τις διάφορες λίστες που πρέπει να εξεταστούν ώστε να αρχίσουν να αποδίδουν», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας υποδείξει πώς θα διανέμουμε τα ποσά που πλεονάζουν από τους κόπους του ελληνικού λαού. Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες κάποιων εταίρων, αλλά λέμε ότι δεν γίνεται πλέον η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ο λαϊκισμός να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα».

Επικαλέσθηκε μάλιστα την προχθεσινή τραγωδία στο Βερολίν, για να επισημάνει: «Δεν πρέπει να αναζωπυρώσουν οι δανειστές τεχνητά την ελληνική κρίση. Ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο γενικευμένης ανασφάλειας και αβεβαιότητας, σε μια περίοδο που η Ελλάδα εκτός από την οικονομική κρίση έχει να αντιμετωπίσει μόνη της σχεδόν και την προσφυγική κρίση».

Οχι εκλογές, αλλά…

Με τον... αέρα που του έδωσαν οι κοινωνικές εξαγγελίες μάλιστα, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ρητορική που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως προεκλογική, παρότι, για άλλη μία φορά, ξεκαθάρισε ότι εκλογές πριν από το 2019 δεν πρόκειται να γίνουν.

«Τέλος και ορίζοντας αυτής της συμφωνίας είναι, το αργότερο, τα μέσα του 2018. Από εκεί και πέρα, και θέλω σε κάθε περίπτωση να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις και μέτρα. Ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει μέσα και έξω από τη χώρα. Η κυριαρχία της χώρας μας θα αποκατασταθεί. Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν», ήταν η αναφορά που έκανε πάλι την αντιπολίτευση… να μυρίσει κάλπες.

Για «μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη»

Εμμέσως πλην σαφώς άλλωστε παρέπεμψε στις εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Γερμανία, αναδεικνύοντας την ανάγκη να τις κερδίσουν «οι προοδευτικές δυνάμεις» (Σοσιαλιστές, Αριστερά).

«Είναι η στιγμή να ανοίξουμε όλοι μαζί τον δρόμο για μια μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη, για την ιστορική στροφή σε μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής», η φράση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v