Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αθήνα-Βρυξέλλες… συμμαχία κατά Τόμσεν

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για τις υποστηρικτικές θέσεις και… διαρροές από Κομισιόν και ESM. Διάχυτη η εκτίμηση ότι το Ταμείο θα παραμείνει στον «προθάλαμο» του προγράμματος. Τα αντιφατικά μηνύματα περί εκλογών που στέλνει ο Τσίπρας και η κοινοτική σύσταση: όχι κάλπες.

Αθήνα-Βρυξέλλες… συμμαχία κατά Τόμσεν

Tη σαφή αντίθεση της Κομισιόν και του ESM στις θέσεις Τόμσεν προβάλλει η κυβέρνηση, κλιμακώνοντας παράλληλα την επίθεσή της στο ΔΝΤ.

Η εκτίμηση πως το Ταμείο θα παραμείνει στον προθάλαμο του ελληνικού προγράμματος (ως τεχνικός σύμβουλος) είναι διάχυτη μετά το χθεσινό πυρ ομαδόν των Βρυξελλών στον Πολ Τόμσεν.

Δεν πέρασε απαρατήρητη η κοινή γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν (Αννίκα Μπράιντχαρτ) και του Μαξίμου (Δημήτρης Τζανακόπουλος) ως προς την ουσία των θέσεων Τόμσεν, αλλά και ως προς το «εφικτό» της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Κατά την κ. Μπράιντχαρτ μάλιστα η Κομισιόν θεωρεί «παραπάνω από αρκετά» τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό καλεί τα υπόλοιπα μέρη των δανειστών να αποδεχθούν αυτή την εκτίμηση.

Αυτό το πλαίσιο θα προβάλλει ο Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις κορυφής που θα έχει το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή σε Βρυξέλλες και Βερολίνο – κυρίως με την Αγκελα Μέρκελ μεθαύριο στο γεύμα εργασίας που έχει ήδη ανακοινωθεί επισήμως.

Βέβαιος ο συμβιβασμός στον «κόφτη»

Ο κ. Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, χθες την πληροφορία που μετέδωσε το Euro2day.gr την Κυριακή ότι η ελληνική πλευρά, προκειμένου να πετύχει έναν αποδεκτό συμβιβασμό, θα προτείνει παράταση του «κόφτη» για δύο χρόνια (2019-2020) μετά τη λήξη του προγράμματος, χωρίς όμως να προσδιορισθούν/ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα και – κυρίως – χωρίς να ψηφισθούν «τώρα» από τη Βουλή.

Για την παράμετρο της «δεσμευτικότητας», που εγείρει (και) η ευρωπαϊκή πλευρά, η κυβέρνηση παραπέμπει στο περιεχόμενο που θα έχει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2017-2020, στο οποίο θα συμπεριληφθεί η παράταση του «κόφτη».

Οπως είπε σε (σχετικά...) ανύποπτο χρόνο ο κ. Τζανακόπουλος, «το Μεσοπρόθεσμο αναθεωρείται δύο φορές τον χρόνο, συνεπώς εάν αλλάξουν τα δημοσιονομικά δεδομένα μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα κάτω το πρωτογενές πλεόνασμα» - άρα και ο «κόφτης».

Χθες πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το ύψος των πλεονασμάτων σχετίζεται με το χρέος, οπότε όταν προχωρήσει η συζήτηση επ΄ αυτού θα υπάρξουν και οι (τελικές) αποφάσεις για τα πλεονάσματα.

«Δεν θέλουμε εκλογές» αλλά...

Το Μαξίμου υποδέχθηκε με ικανοποίηση και τις «διαρροές» υψηλόβαθμων κοινοτικών αξιωματούχων για την αποτροπή εκλογών στην Ελλάδα, όπως και τις «συστάσεις» προς τον κ. Τσίπρα να μην προβαίνει σε «εκλογική απειλή».

Οπως λένε κυβερνητικά στελέχη, με τον τρόπο αυτό οι Βρυξέλλες ανέδειξαν τη σημασία που αποδίδουν στη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα (και άρα «στέλνουν σαφές μήνυμα στη ΝΔ που εξακολουθεί να ζητά εκλογές και... στον Β. Σόιμπλε που φέρεται να επιθυμεί πολιτική αλλαγή) σε μία χρονική στιγμή που την Ευρώπη την χαρακτηρίζει η λέξη «αβεβαιότητα».

Ετσι, στον δημόσιο λόγο τους τόσο ο πρωθυπουργός όσο και όλα τα κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν... «οριζοντίως και καθέτως», όπως λένε, ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και ότι η κυβέρνηση «δεν θα παραδώσει τη χώρα στη συμμαχία των προθύμων».

Την ίδια στιγμή πάντως οι κοινωνικού περιεχομένου ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα και οι στοχευμένες επισκέψεις του σε περιοχές της χώρας (σ.σ. σειρά σήμερα έχει η Θεσσαλονίκη και οι εξαγγελίες για επέκταση των σχολικών γευμάτων) στέλνουν αντιφατικά μηνύματα εντός (ΝΔ) και εκτός (εταίροι) συνόρων, συντηρώντας παράλληλα την «απειλή».

«Κανείς δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι με τις κινήσεις αυτές ο πρωθυπουργός προσπαθεί, μεταξύ άλλων, να τονώσει το ηθικό όχι τόσο των... δοκιμαζόμενων βουλευτών της πλειοψηφίας όσο της κοινωνίας που έχει γονατίσει από τα βάρη της εξαετίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι το περίφημο φως αρχίζει να φαίνεται στο τούνελ», είναι η ερμηνεία κυβερνητικού στελέχους που δίνει άλλη μία διάσταση στην υπερκινητικότητα που αναπτύσσει εσχάτως ο κ. Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα προς τους εταίρους παραμένει ισχυρό: η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει «το πολύ στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου» με ή χωρίς το ΔΝΤ.

Με το «χωρίς» να κερδίζει έδαφος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v