Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Σταθεροποίηση με νέα μέτρα δεν υπάρχει

(Προ)κάλεσε το ΔΝΤ να πιέσει για χαμηλότερα πλεονάσματα, «αντί να ζητά πρόσθετα μέτρα λιτότητας». Ο Τόμσεν επέστρεψε την πρόκληση. «Μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, επιλέγουμε Ευρώπη», η κυβερνητική στάση. Νέες ανακοινώσεις από Νίσυρο.

Τσίπρας: Σταθεροποίηση με νέα μέτρα δεν υπάρχει

Τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης, εάν δεν κλείσει με κοινά αποδεκτό τρόπο η δεύτερη αξιολόγηση, επισείει ανοικτά πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα των συνομιλιών που θα έχει σε Βρυξέλλες και Βερολίνο την Πέμπτη και την Παρασκευή, αντίστοιχα.

«Σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας για την Ευρώπη, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξή της δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη νομοθέτηση νέων μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2018», ανέφερε χαρακτηριστικά στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χθες το βράδυ. Με την επισήμανση ότι αυτή τη θέση θα προβάλει στους Ευρωπαίους συνομιλητές του και, κυρίως, στην Αγκελα Μέρκελ, με την οποία θα έχει «γεύμα εργασίας» την Παρασκευή.

Ως «μη αποδεκτό τρόπο» εμφάνισε τη νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος (2019-2020), καθώς οι πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν: η ελληνική πλευρά προτίθεται να αποδεχθεί την παράταση του «κόφτη» για τη συγκεκριμένη διετία, αλλά χωρίς ποσοτικοποιημένα μέτρα και -κυρίως- χωρίς νομοθέτησή τους αυτή τη χρονική στιγμή.

Ο Τόμσεν… απάντησε

Ο κ. Τσίπρας προκάλεσε το ΔΝΤ «να επιμείνει με παρρησία στη θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% μετά τη λήξη του προγράμματος και όχι να πιέζει για πρόσθετα μέτρα λιτότητας».

Μόνο που… η απάντηση ήρθε πριν καλά-καλά ολοκληρώσει την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, με τη μορφή άρθρου του Πολ Τόμσεν: Εν ολίγοις, ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ στην Ευρώπη (και «υπεύθυνος» για το πρόγραμμά του στην Ελλάδα) πετάει την μπάλα στην Αθήνα να αποφασίσει εάν συνταχθεί με την ευρωπαϊκή πλευρά στην παράταση της λιτότητας μέσω των υψηλών πλεονασμάτων 3,5%, ή εάν συμφωνήσει με τη θέση του ΔΝΤ για 1,5% πλεονάσματα (μετά το 2018).

Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι στην πρώτη περίπτωση, το Ταμείο ζητά να νομοθετηθούν τώρα τα νέα μέτρα (που συνεπάγεται το 3,5%) ενώ, και για τις δύο εκδοχές, επαναφέρει τα μόνιμα «μεταρρυθμιστικά» αιτήματά του για μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων καθώς και για αύξηση του αριθμού των επιτρεπόμενων απολύσεων.

«Μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, επιλέγουμε... Ευρώπη»

Το πρώτο ανεπίσημο σχόλιο κυβερνητικού παράγοντα επ' αυτών ήταν ότι ο κ. Τόμσεν οφείλει να μεταφέρει «επίσημα» τις παραπάνω θέσεις στη διαπραγμάτευση και στο επόμενο Eurogroup, «διότι στη συζήτηση της 5ης Δεκεμβρίου δεν το έπραξε».

Κυβερνητικά στελέχη πάντως δεν κρύβουν πλέον την άποψη ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, ή να παραμείνει στον ρόλο του τεχνικού συμβούλου.

«Εάν πρέπει να επιλέξουμε στρατόπεδο, σαφώς θα προτιμήσουμε το ευρωπαϊκό», λένε, σημειώνοντας ότι το Ταμείο «δεν θέλει και δεν μπορεί να παρεκκλίνει των ακραίων θέσεών του για σκληρά μέτρα, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά», όπως προκύπτει από την άποψη Τόμσεν ότι το αφορολόγητο και οι συντάξεις στην Ελλάδα (εξακολουθούν να) βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο.

Φορο-ανάσες και προσλήψεις στα νησιά

Κατά τα λοιπά, πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες-Βερολίνο ο κ. Τσίπρας θα ολοκληρώσει το «κοινωνικό πακέτο» αυτού του διαστήματος, διανέμοντας άλλο ένα (μικρό) τμήμα του υπερβάλλοντος πρωτογενούς πλεονάσματος.

Από τη Θεσσαλονίκη αύριο, για παράδειγμα, θα ανακοινώσει την επέκταση των σχολικών γευμάτων σε «φτωχούς» δήμους της πόλης, επεκτείνοντας το ισχύον πιλοτικό πρόγραμμα.

Από τη Νίσυρο σήμερα, επίσης, θα δώσει το στίγμα της συνολικής νησιωτικής πολιτικής της κυβέρνησης, εξαγγέλλοντας συνταγματική κατοχύρωση της «νησιωτικότητας», ώστε να δεσμεύονται όλες οι κυβερνήσεις.

Πέραν του παγώματος της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, αναμένεται να αναφερθεί και σε άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις καθώς και σε προσλήψεις, ως έμπρακτη στήριξη.

«Τα μέτρα για τους συνταξιούχους και η αναστολή του ΦΠΑ αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και υποχρέωσή της απέναντι σε κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αλλά και απέναντι στους νησιώτες του ΒΑ Αιγαίου», τόνισε ο κ. Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Εκτός από τη Νίσυρο δεν αποκλείεται να μεταβεί και σε άλλο ένα νησί, πιθανότατα στην Τήλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v