Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η Γερμανία έχει ευθύνη για τα αδιέξοδα

«Η χώρα μου δέχθηκε σχεδόν όλες τις μεγάλες κρίσεις της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός στον Γερμανό ΥΠΕΞ.

Τσίπρας: Η Γερμανία έχει ευθύνη για τα αδιέξοδα
«Γνωρίζετε, φαντάζομαι, καλύτερα από όλους, ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη καμπή. Η Γερμανία, ως ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης, έχει μεγάλη ευθύνη και για τα αδιέξοδα, αλλά και για τη δυνατότητα να βρεθεί μια προοπτική διεξόδου».

Με τη φράση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε, ευθέως, το Βερολίνο προ των ευθυνών του για την κρίση στην ευρωζώνη και για τη λύση που πρέπει να βρεθεί. Και... την εκστόμισε υποδεχόμενος στο Μαξίμου τον Γερμανό ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με τον οποίον είχε μακρά συζήτηση το πρωί της Δευτέρας.

Την «πάσα» έδωσε, φυσικά, το συντριπτικό «όχι» των Ιταλών κι ενώ είχε ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το ελληνικού ενδιαφέροντος Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μεγάλη απειλή είναι η άνοδος της άκρας δεξιάς και του λαϊκισμού, του αδιέξοδου λαϊκισμού, των δυνάμεων αυτών. Καθώς επίσης και να συνειδητοποιήσουμε πως μόνο με πολιτικές τιμωρίας και χωρίς πολιτικές κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για να περάσει στο ελληνικό δια ταύτα: «Η χώρα μου δέχθηκε σχεδόν όλες τις μεγάλες κρίσεις της Ευρώπης, ευτυχώς όχι την κρίση ασφάλειας, αλλά δέχθηκε μεγάλα πλήγματα από την οικονομική κρίση και την προσφυγική κρίση. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και έχει έρθει, νομίζω, η ώρα, η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της με αλληλεγγύη και στον ελληνικό λαό. Και να υπάρξει μια θετική διέξοδος και σε ό,τι αφορά στην οικονομική κρίση από την οποία πρέπει κάποια στιγμή να ξεφύγουμε, αλλά και σε ό,τι αφορά στην προσφυγική κρίση, που είναι μια κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση».

Δύσκολα τα πράγματα για εσάς και τη χώρα σας...

Ο κ. Σταϊνμάγερ ανταπέδωσε... το καρφί λέγοντας ότι, όπως διαπίστωσε, οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, που “δεν ήταν οι καλύτερες” διότι και οι δύο πλευρές εργάστηκαν σκληρά για να πετύχουν τη βελτίωση.

Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία το αποτέλεσμα στην Ιταλία. Νομίζω ότι ο Ρέντσι έκανε το σωστό και το απαραίτητο. Ωστόσο, δεν ψήφισαν γι’ αυτόν οι εκλογείς. Δεν πρόκειται, βεβαίως, για κάποια πολιτειακή κρίση. Πρόκειται, όμως, για μια κυβερνητική κρίση στη χώρα εκείνη, που θα πρέπει να επιλυθεί και σίγουρα δεν είναι ένα θετικό μήνυμα το οποίο εκπέμπεται προς την Ευρώπη σε μια δύσκολη εποχή», είπε.

Και συνέχισε με τρόπο που μπορεί να δεχτεί... πολλαπλές αναγνώσεις: «Στο πλαίσιο αυτό, είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που βρίσκομαι κοντά σε έναν Έλληνα, για τον οποίο γνωρίζω ότι έχει τις ίδιες αντιλήψεις όπως και εμείς, είναι φιλικός προς την Ευρώπη, αλλά καταβάλλει και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ύστερα από την έξοδο της Βρετανίας, για να μπορέσει να εξασφαλιστεί η συνοχή των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρώπης».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερκών απέφυγε κάθε σαφή αναφορά στο «ελληνικό ζήτημα», ενώ περιορίσθηκε να σημειώσει ότι γνωρίζει (και) τα πολιτικά προβλήματα που προκαλεί. «Εχω πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της δεν βρίσκονται σε εύκολη κατάσταση, δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της, δεδομένου ότι αφενός αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση, αφετέρου, έχει να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο, το κυρίως βάρος του μεταναστευτικού και επίσης έχει να αντιμετωπίσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», ήταν η έκφραση συμπάθειας.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v