Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομόλογα: Αύξηση τζίρου στην ΗΔΑΤ τον Μάϊο

Στα 51,53 δισ. ευρώ ανήλθε τον Μάϊο η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, έναντι 38 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 28,03 δισ. ευρώ τον Μάιο 2001, σύμφωνα με δελτίο τύπου της ΤτΕ. Σταθερή στις 34 μονάδες βάσης παρέμεινε η μέση διαφορά των αποδόσεων μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς.

Ομόλογα: Αύξηση τζίρου στην ΗΔΑΤ τον Μάϊο
Στα 51,53 δισ. ευρώ ανήλθε τον Μάϊο η αξία των συναλλαγών στην Ηλεκτρογενή Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), έναντι 38 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 28,03 δισ. ευρώ τον Μάιο 2001.

Μεταξύ των ομολόγων, τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα (52% του συνόλου των συναλλαγών) συγκέντρωσαν οι τίτλοι με διάρκεια μέχρι 5 έτη. Στο σύνολο των 9.214 εντολών που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ, το 47% αφορούσε σε αγορά και το 53% σε πώληση τίτλων.

Η μέση διαφορά των αποδόσεων μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς παρέμεινε σταθερή, στις 34 μονάδες βάσης (bps) για τρίτο συνεχή μήνα, ενώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (31 bps) κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 24/5/2002.

Οι τιμές των ομολόγων κατά τη διάρκεια του μήνα κινήθηκαν, γενικά, εντός περιορισμένων ορίων. Στο τέλος Μαΐου οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι τίτλοι έκλεισαν με μικρές απώλειες, ενώ οι μακροπρόθεσμοι με μικρά κέρδη. Ειδικότερα, τα ομόλογα διάρκειας 3 έως 7 ετών υπέστησαν ζημίες από 2 έως 6 bps σε σύγκριση με το τέλος Απριλίου, ενώ στα 10ετή και 20ετή ομόλογα τα κέρδη ήταν της τάξεως των 15 και 29 bps αντίστοιχα, και η τιμή κλεισίματος των 15ετών ομολόγων παρέμεινε σταθερή (108,00 στο τέλος Μαΐου από 107,99 στο τέλος Απριλίου).

Οι αποδόσεις παρέμειναν στα ίδια σχεδόν επίπεδα του Απριλίου. Η κλίση της καμπύλης αποδόσεων περιορίσθηκε ελαφρώς (flatter yield curve) μετά τη μείωση της διαφοράς των αποδόσεων μεταξύ 3ετών και 20ετών ομολόγων σε 125 bps στο τέλος Μαΐου από 129 bps στο τέλος Απριλίου.

Σημειώνεται τέλος, ότι σταθερότητα επικράτησε στις διεθνείς αγορές ομολόγων (τον Μάϊο), οι οποίες επωφελήθηκαν από τη νευρικότητα που κυριάρχησε στις χρηματιστηριακές αγορές, εξ αιτίας των εξελίξεων στο οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι τα επιτόκια παρέμβασης θα παραμείνουν σταθερά επαληθεύθηκαν από τη στάση αναμονής που τήρησαν τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Federal Reserve στις αρχές Ιουνίου, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v