Merit ΑΧΕΠΕΥ: Προσέχουμε για να έχουμε...

Την άποψη περί διατήρησης θέσεων και ρευστότητας μέχρι νεωτέρας, διατυπώνει η Merit ΑΧΕΠΕΥ. Η χρηματιστηριακή εξετάζει τη στάση των επενδυτών που, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, είναι μάλλον ικανοποιημένοι και ως επί το πλείστον αισιόδοξοι αλλά και τη στάση των επαγγελματιών του χώρου που εμφανίζονται μάλλον βαρύθυμοι και ως επί το πλείστον επιφυλακτικοί.

Merit ΑΧΕΠΕΥ: Προσέχουμε για να έχουμε...
των Εμμ. Ι. Βάρσου, Ανδρ. Ν. Καραλή*

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι περισσότεροι επενδυτές που συμμετέχουν στο καθημερινό γίγνεσθαι της αγοράς είναι μάλλον ικανοποιημένοι και ως επί το πλείστον αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τη βραχυχρόνια πορεία της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά του λόφου, ωστόσο, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χρηματιστηριακού χώρου είναι μάλλον βαρύθυμοι και ως επί το πλείστον επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τη βραχυχρόνια πορεία της αγοράς.

Τι αγνοούν οι μεν και τι βλέπουν οι δε –και τούμπαλιν- που να τους κάνει να αντιδρούν μάλλον διιστάμενα, για να μην πούμε αντίρροπα, ή αν μη τι άλλο, σαφώς διαφοροποιημένα; Σε ποια δεδομένα εδράζουν εκατέρωθεν τις εκτιμήσεις τους;

Και τελικώς, διότι εκεί βρίσκεται το ζουμί της υποθέσεως, ποία εκ των δύο μερίδων δικαιώνεται εκ του αποτελέσματος και της εκβάσεως της μάχης αγοραστών και πωλητών στο ταμπλό;

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά ούτε μπορούν ούτε άλλωστε επιτρέπεται να δίνονται με ελαφριά καρδιά, ή με έστω και την ελάχιστη υπόνοια σιγουριάς, από οιονδήποτε, (είτε επαγγελματία, είτε ερασιτέχνη της αγοράς) εφόσον κατ’ ανάγκη στοιχειοθετούν την βάση επί της οποίας ο καθένας μας εδράζει τις προβλέψεις του για την πορεία του Γενικού Δείκτη των τιμών των μετοχών στο Χ.Α.

Παρόλα ταύτα, εμείς από τη σκοπιά της τεχνικής μελέτης και αναλύσεως της αγοράς θα αποπειραθούμε να απαντήσουμε εντός των ορίων των δυνατοτήτων και των δεδομένων που διαθέτουμε.

Λοιπόν,

1ον) Οι επενδυτές που συνεχίζουν να μειώνουν ανενδοίαστα τη ρευστότητα τους τις περιόδους αυτές φαίνεται πως αγνοούν, ή εν πάση περιπτώσει αψηφούν την ανεπαίσθητη –ου μην αλλά πανταχού παρούσα- τάση του ημερήσιου τζίρου να κινείται αντίθετα με την καθημερινή πορεία της αγοράς, τουτέστιν, να ενισχύεται στις πτωτικές συνεδριάσεις και να υποχωρεί στις ανοδικές. Αυτός είναι άλλωστε και ο πρώτιστος λόγος για τον οποίο οι επαγγελματίες δεν επιτρέπουν στους εαυτούς τους να ευθυμήσουν.

2ον) Οι καθημερινοί traders της αγοράς (οι οποίοι χωρίς αμφιβολία συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι των επαγγελματιών της) δεν μπορούν παρά να λάβουν υπ’όψιν τους το γεγονός πως η χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει το δεύτερο υψηλό του έτους συνήθως προς το τέλος του καλοκαιριού, τουτέστιν εντός των έξι εβδομάδων από τα μέσα Ιουλίου και εντεύθεν, και συνεπώς απ’εκεί και πέρα κινείται με μικρότερες διακυμάνσεις ένθεν κακείθεν της κορυφής αυτής χωρίς ιδιαίτερη δυναμική να συνεχίσει την άνοδο, αλλά ούτε και με σαφή διάθεση να ξεκινήσει άμεσα και απροειδοποίητα μια θεαματική πτώση, ή βουτιά.

Τέτοιοι είναι οι κλασσικοί πλέον τεχνικοί σχηματισμοί κορυφής οι οποίοι προοιωνίζονται μεν, αλλά δεν παραπέμπουν σε, απότομη αναστροφή της βραχυχρόνιας τάσης. Αυτός είναι άλλωστε και ο κυρίαρχος λόγος που οι αναλυτές δεν επιτρέπεται υπό ”τοιούτες” συνθήκες να προτρέψουν σε άμεσες ρευστοποιήσεις θέσεων.

3ον) Οι στατιστικολόγοι, ή οι ιστορικοί της αγοράς (οι οποίοι θα έπρεπε να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των επαγγελματιών της) φαίνεται να συμφωνούν επί παγκοσμίου επιπέδου πως τα ιστορικά στατιστικά στοιχεία των αποδόσεων των χρηματιστηρίων κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο παραπέμπουν σε διακυμάνσεις που δεν ξεπερνούν τα τελευταία δέκα χρόνια τις 2 εκατοστιαίες μονάδες επί μηνιαίας βάσεως, (βλ. σχεδιάγραμμα για τον Γ.Δ. Χ.Α. από το 1996) στοιχείο που ενισχύει την άποψη περί υπάρξεως σχηματισμού κορυφής αυτήν την περίοδο και συνακολούθως την ανάγκη διαρκούς και συστηματικής παρατηρήσεως, όσο και τηρήσεως επιφυλακτικής στάσεως, εφόσον δεν υπάρχουν πραγματικά περιθώρια εκμεταλλεύσεως των διακυμάνσεων.

Αυτά τα ολίγιστα προκειμένου οι έχοντες (και τείνοντες) ευήκοα ώτα να διατηρήσουν τόσον τις θέσεις τους, όσον και τη ρευστότητά τους μέχρι νεωτέρας.

* Ο Ε.Ι. Βάρσος είναι διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ. O Α.Ν. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v