Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Διχάζει τους αναλυτές το τρίμηνο (upd4)

Με διαφορετικό τρόπο υποδέχονται τα αποτελέσματα τριμήνου της Εμπορικής οι αναλυτές. Επιφυλακτικές για το μέλλον της τράπεζας εμφανίζονται οι Eurobank EFG Securities και Merrill Lynch, ενώ ικανοποιημένες είναι σε γενικές γραμμές οι Εγνατία, Σίγμα, Proton και Alpha Finance.

Εμπορική: Διχάζει τους αναλυτές το τρίμηνο (upd4)
Σημαντικές διαφορές εμφανίζουν οι τρόποι με τους οποίους υποδέχονται Έλληνες και ξένοι αναλυτές τα αποτελέσματα τριμήνου της Εμπορικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, θετική γνώμη υιοθετούν οι Alpha Finance, Σίγμα, Proton Securities και Εγνατία Finance εν όψει της επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης, επισημαίνοντας όμως την πρόοδο στο θέμα της λύσης των υποχρεώσεων της τράπεζας προς τα Ταμεία.

Αντίθετα, επιφυλακτική έως αρνητική στάση τηρούν οι EFG Eurobank και Merrill Lynch, οι οποίες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιχειρηματικές προοπτικές της Εμπορικής, αλλά και την αποτίμηση του τίτλου.

- Η άποψη των αναλυτών για την κεφαλαιακή ενίσχυση

Η τράπεζα μετά την απεικόνιση του ελλείμματος προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ύψους 1,1 δισ. ευρώ), για την αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας εξετάζει το συνδυασμό όλων των δυνατών δράσεων, όπως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, διάθεση ιδίων μετοχών, άντληση υβριδικών και συμπληρωματικών κεφαλαίων.

Ως αποτέλεσμα της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, η Εμπορική πρέπει να κάνει κάποια βήματα προκειμένου να τονώσει τα ίδια κεφάλαιά της, αναφέρει η Σίγμα ΑΧΕΠΕΥ. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μέσω της αύξησης του Tier I (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), υβριδικής έκδοσης και κοινοπρακτικού δανεισμού Tier II.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, σύμφωνα με τη Σίγμα, η Εμπορική πρέπει να συγκαλέσει γενική συνέλευση όπου θα ζητήσει από τους μετόχους να εγκρίνουν τη συμμετοχή της στο νέο συνταξιοδοτικό ταμείο. Πρέπει επίσης να περιμένει τα πορίσματα των οικονομικών μελετών και μετά να αποφασίσει για τη μέθοδο της κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Όπως αναφέρει η Alpha Finance, η τράπεζα δεν ανακοίνωσε επίσημα τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, του οποίους η χρηματιστηριακή εκτιμά στο 6% για το Tier I και σε μεγαλύτερο του 8% για το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Αν και η διοίκηση έχει τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσει το ύψος του κεφάλαιου Tier I (έως τα 250 εκατ. ευρώ), η Alpha Finance πιστεύει πως η πιθανότητα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είναι ισχυρότερη, καθώς η ΤτΕ απαιτεί ο συγκεκριμένος δείκτης να ξεπερνά το 6%.

Στην ”αναγκαιότητα” της αύξησης κεφαλαίου αναφέρεται και η EFG Eurobank, λέγοντας πως έτσι η τράπεζα θα μπορέσει να συνεχίσει να αναπτύσσεται σε μια αγορά με υψηλό ανταγωνισμό.

------Η θετική υποδοχή

Κατά την άποψη της Alpha Finance τα αποτελέσματα της Εμπορικής θα ικανοποιήσουν την αγορά. Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή στο πρωινό της report, η επίλυση του Ασφαλιστικού είναι σαν να αφαιρείται ένα βάρος από τους ώμους. Κατά την Alpha Finance, μια αύξηση κεφαλαίου δεν θα προχωρήσει έως ότου η τράπεζα λάβει την έγκριση των μετόχων για την λύση στο Ασφαλιστικό και έως ότου οι σχετικές οικονομικές μελέτες ολοκληρωθούν.

Πιστεύουμε ότι η Εμπορική παρουσιάζει μια περίπτωση αναδιάρθρωσης, η οποία περιλαμβάνει αρκετές προκλήσεις αναφέρει η Σίγμα Χρηματιστηριακή, ενώ επισημαίνει ειδικά την μεγάλη βάση κόστους, την σταδιακή απώλεια μεριδίου αγοράς, η οποία είναι δύσκολο να αντιστραφεί δεδομένου του ανταγωνισμού, την έλλειψη στρατηγικής και κουλτούρας προσανατολισμένης στις πωλήσεις.

Αναφερόμενη στα θετικά, η Σίγμα αναφέρει πως το τρίμηνο απέδειξε ότι το δίκτυο είναι ικανό να παράγει ικανοποιητικούς όγκους, ενώ εκτιμά πως μια πιθανή συνεργασία με την Credit Agricole θα ωφελήσει την Εμπορική σε όρους τεχνογνωσίας και χαμηλότερου κόστους. Η Σίγμα υιοθετεί ”ουδέτερη στάση” με τιμή στόχο τα 20,25 ευρώ.

Συνολικά ικανοποιημένη δηλώνει και η Proton Securities με τα αποτελέσματα της Εμπορικής, δίνοντας έμφαση σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους, αλλά και την παραγωγή εσόδων, η οποία, όπως αναφέρεται, ακόμη υπολείπεται του ανταγωνισμού.

”Θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά”, καθώς η συνολική επίδραση απο τα ΔΠΧΠ είναι κοντά σε ό,τι είχε προσδιορίσει σε πρόσφατη συνάντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας”, αναφέρει η Εγνατία Finance. Κατά τη χρηματιστηριακή, η πορεία προς την αναδιάρθρωση της Εμπορικής μπορεί να παραγάγει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, ανεξάρτητα από τη δυναμική της αγοράς.

-------- H αρνητική υποδοχή



Επιφυλακτική εμφανίζεται για την πορεία της Εμπορικής η EFG Eurobank Securities στο πρωινό της report, ενώ χαρακτηρίζει τα αποτελέσματά της ”χλιαρά”. Η χρηματιστηριακή αναγνωρίζει πως η μεσοπρόθεσμη προοπτική αναδιάρθρωσης της Εμπορικής ίσως αποφέρει διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή για τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, τονίζει, αυτό θα προκύψει από την έκτακτη περικοπή των εξόδων και όχι από ενδυνάμωση των εσόδων. ”Ανησυχούμε για τη μακροπρόθεσμη προοπτική κερδοφορίας της Εμπορικής”, αναφέρεται.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ακόμη πως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η Fitch έθεσε την Εμπορική στη λίστα με τις εταιρίες τις οποίες πιθανόν θα υποβαθμίσει.

Εξάλλου, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η έλλειψη επενδύσεων της Εμπορικής στην περιοχή απομακρύνει έναν πιθανό παράγοντα ενδυνάμωσης των κερδών ανά μετοχή. Από την άλλη, η φημολογία για την επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να αποδεχτεί βραχυπρόθεσμος καταλύτης για την τιμή της μετοχής, επισημαίνει η EFG Sec, καταλήγοντας στο ότι διατηρεί τη σύσταση ”market perform”.

Από την πλευρά της, η Merrill Lynch, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones, προχωρά σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας κατά 10% το 2005 και κατά 15% το 2006, αν και διατηρεί τη σύστασή της για πώληση (”sell”), επικαλούμενη το ότι ακόμη και οι αναθεωρημένες προβλέψεις της είναι κατά 10%-15% χαμηλότερες από τις συγκλίνουσες, αλλά και την αποτίμηση, την οποια χαρακτηρίζει μη ελκυστική έναντι αυτών της Εθνικής και της Alpha.

-------- Η ουδέτερη υποδοχή

Στην κατεύθυνση της επίλυσης βαδίζει το θέμα με τις οφειλές της Εμπορικής προς τα Ταμεία, αναφέρει η Marfin Analysis σε flash note της με αφορμή τα αποτελέσματα τριμήνου της τράπεζας.

Η επίλυση του θέματος θα επιτρέψει στην τράπεζα να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση, ενώ και η Credit Agricole θα αποκαλύψει τις προθέσεις της για το εάν σκοπεύει να αυξήσει το ποσοστό της στην Εμπορική ή όχι. Συνολικά τα πράγματα βελτιώνονται, είναι η άποψη της Marfin, αλλά επίσης κατά την εκτίμησή της αυτό έχει ήδη αποτιμηθεί. Η κύρια ανησυχία της Marfin είναι πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα κάνει πολύ καιρό να υλοποιηθεί και πως στο διάστημα αυτό ίσως χαθούν επενδυτικές ευκαιρίες.

Η Marfin θέτει την τιμή-στόχο και τη σύσταση υπό αναθεώρηση.

Στα 19,3 ευρώ, από τα 23 ευρώ, αναπροσάρμοσε την τιμή-στόχο για την Εμπορική η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ μετά τη διανομή των 2 προς 10, ενώ, όπως προκύπτει από το πρωινό της report, διατήρησε τη σύσταση ”equalweight”.

Εξάλλου, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως η διοίκηση της Τράπεζας εξετάζει όλες τις πιθανές εναλλακτικές για αύξησης κεφαλαίου, υπενθυμίζοντας πως την προηγούµενη εβδοµάδα ο Κος Προβόπουλος είχε δηλώσει πως η

Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου µεταξύ 450 - 500 εκατ. ευρώ.

Η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες κέρδη προ φόρων στα 37,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρους ανέρχονται στα 24,5 εκατ. ευρώ, αντιστρέφοντας ζημίες 10 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το έλλειμμα προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται στο 1,108 δισ. ευρώ, ενώ θα πραγματοποιηθεί μείωση της καθαρής θέσης κατά 712 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v