«Φουντώνουν» τα πωλητήρια θυγατρικών!

Ποιες εταιρείες εκποιούν θυγατρικές και ακίνητη περιουσία προκειμένου να μειώσουν τον δανεισμό τους και να διαπραγματευτούν καλύτερα με τις τράπεζες. Θετικά ανταποκρίνεται η χρηματιστηριακή αγορά.

«Φουντώνουν» τα πωλητήρια θυγατρικών!
Όσο και αν στελέχη ορισμένων εταιρειών το λανσάρουν ως μια «προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης του ενεργητικού», η αλήθεια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πως οι διοικήσεις των εταιρειών επιδιώκουν μέσα από πωλητήρια περιουσιακών τους στοιχείων να αμβλύνουν το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει ολόκληρη η αγορά.

Και συγκεκριμένα, για να πείσουν τους τραπεζίτες και τους λοιπούς δανειστές να επιμηκύνουν τα δάνειά τους, προηγουμένως είτε προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, είτε εκποιούν θυγατρικές τους εταιρείες και λοιπά περιουσιακά τους στοιχεία.

Για πολλές διοικήσεις, μια τέτοια κίνηση είναι κομβικής σημασίας, καθώς μειώνει δραστικά τον τραπεζικό δανεισμό σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων και το κυριότερο προσφέρει άνεση επιχειρηματικών κινήσεων σε μια περίοδο όπου οι πλείστοι ανταγωνιστές δυσκολεύονται λόγω έλλειψης των απαιτούμενων κεφαλαίων κίνησης.

Η πρόθεση βέβαια για τέτοιου είδους πωλήσεις υπήρχε ήδη από το 2011, ωστόσο δεν είδαμε τέτοιες κινήσεις κυρίως λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των αγοραστών. Η βελτίωση του κλίματος γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει σε αρκετά τέτοια deals (ορισμένα περιγράφονται παρακάτω) και μάλιστα όλα δείχνουν πως η υλοποίηση τέτοιων συμφωνιών πρόκειται να φουντώσει τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο για τις εταιρείες που καταφέρνουν να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία είναι η «επιδοκιμασία» της χρηματιστηριακής αγοράς, μέσα από μια μεγάλη άνοδο στις τιμές των μετοχών - ενδεικτικές μέχρι σήμερα οι περιπτώσεις των Folli Follie, ΟΤΕ και Τιτάν. Το σκεπτικό της «επιδοκιμασίας» είναι πως σε μια περίοδο μείωσης του κινδύνου της χώρας έρχονται και οι ίδιες οι εταιρείες να περιορίσουν τον δικό τους δανεισμό και να μειώσουν τον ειδικό κίνδυνο της μετοχής. Και αυτό χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου, γεγονός που θα οδηγούσε σε διάχυση ποσοστού όσους δεν θα συμμετείχαν σε αυτές.


Έξι ενδεικτικές περιπτώσεις

Η πρώτη πετυχημένη κίνηση ήρθε από τα Folli Follie, τα οποία πούλησαν το 51% της δραστηριότητας των ΚΑΕ στην ελβετική Dufre. Από το συγκεκριμένο deal, ο ελληνικός όμιλος εισέπραξε 200,5 εκατ. μετρητά, ενώ παράλληλα δάνεια 335 εκατ. ευρώ αναλήφθηκαν από τη νέα εταιρεία στην οποία την πλειοψηφία θα έχουν οι Ελβετοί. Έτσι, ξεπεράστηκε με χαρακτηριστική άνεση η όποια προϋπάρχουσα πρόκληση για αναχρηματοδότηση του δανεισμού του Folli Follie Group.

Επιπρόσθετα, η μείωση των αποσβέσεων και των χρεωστικών τόκων από τη συγκεκριμένη εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει ουσιαστική μεταβολή στην καθαρή κερδοφορία του ομίλου από το 2012 στο 2013, σύμφωνα τουλάχιστον με τους αναλυτές.

Η αγορά ποντάρει στα πωλητήρια των Hellas Sat και Globul το πρώτο φετινό εξάμηνο από τον ΟΤΕ, προκειμένου να πειστεί πλήρως για τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης των δανείων του Οργανισμού.

Σύμφωνα με ξένους αναλυτές (βλέπε RBS), ο ΟΤΕ είναι λιγότερο δανεισμένος από τους άλλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους της Ευρώπης, ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό του δανεισμού του λήγει μέσα στην επόμενη τριετία. Πάντως, η βελτίωση του κλίματος για την ελληνική οικονομία έχει διαμορφώσει κλίμα σιγουριάς για τον ΟΤΕ (βλέπε πορεία μετοχής και ομολόγων του) και ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν πως ενδεχομένως ο Οργανισμός να μην υποχρεωθεί να προχωρήσει τελικά και στις δύο πωλήσεις των παραπάνω θυγατρικών του.

Ο όμιλος Τιτάν φαίνεται διατεθειμένος να συζητήσει την πώληση ποσοστού του και σε άλλη θυγατρική του εξωτερικού, κάτι που έκανε πέρυσι. Αποτέλεσμα αυτής της πώλησης ήταν η ενίσχυση των θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών και αυτό με τη σειρά του συνέβαλε στην πρόσφατη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ από την αγορά.

Ο εισηγμένος όμιλος είναι λιγότερο δανεισμένος από τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ με μια σειρά κινήσεων (θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές, περιορισμός επενδύσεων, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων) θα επιδιώξει ακόμη μεγαλύτερη απομόχλευση του ισολογισμού του στο μέλλον.

O όμιλος Κυριακούλη πούλησε στην τουρκική Dogus ποσοστό 51% της θυγατρικής του εταιρείας, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται τις μαρίνες στα Γουβιά Κέρκυρας, στη Λευκάδα και στη Μαρίνα Ζέας, εισπράττοντας 6 εκατομμύρια. Μέσα από αυτήν την κίνηση ψαλίδισε τον καθαρό του δανεισμό από τα 10 εκατ. (ισολογισμός 30/9/2012) στα 4 εκατ. ευρώ.

Η Μαθιός Πυρίμαχα στις 30/9/2012 είχε μηδενικό μακροπρόθεσμο δανεισμό, βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια 10,4 εκατ. ευρώ και ταμείο 1,31 εκατ. ευρώ. Μέσα στο τελευταίο δίμηνο του 2012 από τη μια πλευρά εκποίησε ανενεργές εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο έναντι 3,36 εκατ. ευρώ (μειώνοντας τον καθαρό δανεισμό της στα 5,6 εκατ. ευρώ) και από την άλλη σύναψε πενταετούς διάρκειας ομολογιακό δάνειο 2,55 εκατ. ευρώ, με κύριο στόχο τη μετατροπή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών κινήσεων (ενδεχομένως, η πρώτη να ήταν προαπαιτούμενο της δεύτερης) βελτίωσε δραστικά τη ρευστότητα της εισηγμένης.

Ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου συγκαλεί γενική συνέλευση με θέμα την πώληση θυγατρικών εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων του (διαθέτει αξιοσημείωτη ακίνητη περιουσία). Ο εισηγμένος όμιλος δεν συγκαταλέγεται σε εκείνους που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο ζήτημα ρευστότητας, ωστόσο παραδέχεται επισήμως πως δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος από τις γενικότερες εξελίξεις στην αγορά, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον Νοέμβριο του 2012:

«Η εταιρεία και ο όμιλος αντιμετωπίζουν τις δυσχέρειες της αγοράς όσον αφορά τα θέματα ρευστότητας, σε συνεργασία με τους πιστωτές της, οι οποίοι αποδέχονται κατά τον μεγαλύτερο βαθμό την τυχόν υπέρβαση του χρόνου πίστωσης συνεκτιμώντας τις γενικότερες συνθήκες και την αποδοτικότητα της επιχείρησης, η οποία είναι αρκετά θετική και εξασφαλίζει τη μελλοντική εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων.

Το πλάνο της επιχείρησης που εφαρμόζεται και υλοποιείται αναμένεται να εξασφαλίσει την επαρκή ρευστότητα στις επόμενες χρήσεις εντός των συμβατικών πλαισίων καθώς επίσης και την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών της (περίπτωση συνεχιζόμενης δραστηριότητας - ongoing concern)».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v