Χ.Α.: Άλλοι οδηγοί στην... ατμομηχανή

Αλλαγή συσχετισμών και νέοι πρωταγωνιστές αναδύονται στο χρηματιστήριο. Η "περιθωριοποίηση" του τραπεζικού κλάδου και η εμφάνιση νέων "παικτών". Πώς διαμορφώνονται οι σταθμίσεις στους δείκτες.

Χ.Α.: Άλλοι οδηγοί στην... ατμομηχανή
Όλο και εμφανέστερη πλέον η διαφοροποίηση δεικτών και επιχειρήσεων, κι η αγορά την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε ακόμη ένα δείγμα γραφής αυτής της τάσης.

Νέοι πρωταγωνιστές αναδύονται διεκδικώντας μία θέση στο προσκήνιο, παλεύοντας για μερίδια ισχύος την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς. Τουλάχιστον μέχρις ότου αποσαφηνιστεί το σκηνικό στις τράπεζες (και θα χρειαστεί εύλογος χρόνος και επίπονες διαδικασίες) και ανασυνταχθεί εκ βάθρων -όπως όλα δείχνουν- το ίδιο το σύστημα, το «υπόλοιπο» του Χ.Α. θα διεκδικεί με αξιώσεις μια καλύτερη θέση. Κάτι που πλέον είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού καθημερινά στο χρηματιστηριακό... ταμπλό και κατά γενική εκτίμηση θα εντείνεται για ακόμη μερικούς μήνες.


Η αιτία

Η μετατόπιση του κέντρου βάρους της αγοράς, η αναδιάταξη ισορροπιών και η ανάδειξη νέων παικτών σημειώνονται σταδιακά από τα ιστορικά ελάχιστα του Ιουνίου. Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, αυτή η μετατόπιση βάρους ούτε εν μια νυκτί έγινε ούτε άνευ λόγου και αιτίας.

Η πραγματική οικονομική θέση των τραπεζικών ομίλων, η αβεβαιότητα και οι εκκρεμότητες μέχρι την περίοδο της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης, τα "κουρέματα" και τα βάρη που επωμίστηκαν απομάκρυναν σταδιακά επενδυτές και κεφάλαια, σε σημείο που η συμμετοχή τους να περιοριστεί αισθητά, φτάνοντας (στα μέσα Ιουνίου) στο χαμηλότερο ποσοστό από τα υψηλά του 1999-2000.

Η σταδιακή εγκατάλειψη τραπεζικών θέσεων (συνεπεία και των διαδοχικών υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας) και οι ρευστοποιήσεις ασφαλιστικών χαρτοφυλακίων έφεραν σε δυσχερή θέση τους ομίλους στο... ταμπλό.

Αποδεδειγμένα μέρος αυτής της ρευστότητας και του ενδιαφέροντος αναζήτησε εναλλακτικές διαφυγές και τοποθετήσεις και εύλογα μετακινήθηκε προς άλλες εισηγμένες, κλάδους και δραστηριότητες. Η επενδυτική αποδυνάμωση των τραπεζών ενδυνάμωνε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό επιχειρήσεις και ομίλους όπου σταδιακά στρεφόταν και το χρηματιστηριακό παιχνίδι.

Η επενδυτική αποψίλωση έφερε τη χρηματιστηριακή αποδυνάμωση και με τη σειρά της αυτή έφερε τη μείωση του βαθμού βαρύτητας των τραπεζών στη διαμόρφωση των δεικτών. Η εξέλιξη υποχρέωνε όλο και περισσότερα χαρτοφυλάκια και ρευστότητα να στρέφονται σε βαρύτερες μετοχές εταιρειών που δεν ανήκαν στον τραπεζικό, αλλά σε άλλους τομείς και κλάδους. Το καθοδικό σπιράλ των τραπεζών πλέον επιβεβαιώνεται καθημερινά, ενώ τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύεται από όλο και περισσότερες εξειδικευμένες στήλες και μέσα.

Άλλα... βάρη

Προφανώς, ο τραπεζικός κλάδος θα έχει τη θέση του και τη σημασία του (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό και θα πρέπει να διαδραματίσει ενεργά τον καθοριστικό για την ανάπτυξη ρόλο του. Ωστόσο, μέχρις ότου διαμορφωθούν στην τελική τους μορφή τα νέα σχήματα (με τους νέους μετόχους, τις νέες ισορροπίες κ.λπ.), ο κλάδος θα υπολείπεται επενδυτικά έναντι αρκετών άλλων. Δεν είναι τυχαίο πως στη συνεδρίαση της 18ης/12 η αποτίμηση λ.χ. της Μέτκα ξεπερνούσε αυτήν της Eurobank ή η Motor Oil ήταν... δύο Πειραιώς.

Παράλληλα, με τη διαδικασία διαφοροποίησης άλλαξαν και οι συσχετισμοί βαρύτητας - στάθμισης στους δείκτες. Για παράδειγμα, μακράν πρώτη και... βαρύτερη εδώ και μήνες η Coca Cola 3E (με συντελεστή 16,94%), με δεύτερο πλέον τον ΟΤΕ (με 12,51%), τρίτο τον ΟΠΑΠ (με 9,21%) έναντι 8,10% της τέταρτης Εθνικής.

Στο 4,9% έχει περιοριστεί ο συντελεστής στάθμισης της Alpha Bank, μόλις στο 2,21% της Eurobank, δηλαδή... ελαφρύτερη της Jumbo, πολλώ δε μάλλον των Ελληνικών Πετρελαίων, του Μυτιληναίου ή της Τιτάν, που με 5,38% έχει αναρριχηθεί στην πέμπτη θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v