Τα μεγάλα φαβορί στην κούρσα των εμπορευμάτων

Ευκαιρία για σημαντικά κέρδη κρύβει ο χρυσός, λένε πέντε επενδυτικοί οίκοι. Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Οι προβλέψεις για πετρέλαιο και μέταλλα. Τα σίγουρα χαρτιά και τα αουτσάιντερ.

Τα μεγάλα φαβορί στην κούρσα των εμπορευμάτων
Όπως σε όλες τις αγορές, οι τιμές των εμπορευμάτων οδηγούνται από την ψυχολογία και τις εξελίξεις σε macro επίπεδο. Από τη μια πλευρά, οι συνθήκες στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ οδηγούν προς τα κάτω τον πήχη για τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, ενώ από την άλλη η Κίνα, παρά τις χαμηλότερες εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, και οι άλλες αναδυόμενες αγορές προσφέρουν στήριξη για τη διατήρηση ανοδικών τιμών.

Για το 2012, παρότι οι αναλυτές συνεχίζουν να ευνοούν τις τοποθετήσεις σε ριψοκίνδυνες αξίες όπως αυτές των εμπορευμάτων, εντούτοις έχουν αρχίσει να ακούγονται οι πρώτες (και μάλιστα ηχηρές) φωνές για αντίθετη πορεία.

Η παγκόσμια ανάπτυξη, παρά την όποια επιβράδυνση, θα παραμείνει θετική και το 2012 και αναμένεται να στηρίξει τις αγορές των εμπορευμάτων. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως τα εμπορεύματα, που συναρτώνται με την ανάπτυξη, όπως τα αγροτικά προϊόντα και τα βασικά κυκλικά μέταλλα, μπορεί να υποαποδώσουν, ειδικά αν και οι ευρύτεροι δείκτες εμπορευμάτων κινηθούν χαμηλότερα.

Μεταξύ άλλων, η νέα χρονιά δεν δίνει ισχυρά φαβορί όπως άλλες φορές, αν και από την πλειονότητα των αναλυτών εκτιμάται ότι ο χρυσός και το πετρέλαιο θα μπορούσαν να δώσουν θετικές αποδόσεις και ικανοποιητικά κέρδη. Επίσης, τον ρόλο του αουτσάιντερ αποδίδουν στον χαλκό και στη σόγια.

Παράλληλα, πολλοί είναι εκείνοι πλέον που δεν συνιστούν «overweight» για τις αγορές των εμπορευμάτων, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα και στη βραχυπρόθεσμη εικόνα. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η τιμή του αμερικανικού νομίσματος, αφού, αν συνεχιστεί η ανοδική του τροχιά, όπως πολλοί αναλυτές υπολογίζουν, οι τιμές για τα εμπορεύματα δεν θα το εκλάβουν ως θετικό νέο και έτσι το εμπόριο των εμπορευμάτων θα επηρεαστεί σημαντικά.

Οι εκτιμήσεις ανά οίκο

Η πλειονότητα των αναλυτών, πάντως, είναι πεπεισμένη πως η ζήτηση για πρώτες ύλες θα μειωθεί το 2012, αισθητά το πρώτο εξάμηνο και λιγότερο στη συνέχεια, και σε πολλές περιπτώσεις η πλευρά της προσφοράς θα καθορίσει το πρόσημο για το έτος.

Ο χρυσός συνεχίζει να ευνοείται από ένα σύνολο παραγόντων, όπως είναι η τάση για επενδύσεις ασφαλείας και το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες καθίστανται ακόμα πιο δυνατές αγοραστές χρυσού, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές, και η προσφορά παραμένει περιορισμένη. Το πετρέλαιο επίσης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αν και η τιμή του θα επιδείξει υψηλότερη μεταβλητότητα φέτος. 

Η ήπια παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με την Goldman Sachs, αναμένεται να βοηθήσει την εξισορρόπηση στις αγορές των εμπορευμάτων. H αμερικάνικη τράπεζα προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη το 2012 θα διαμορφωθεί στο 3,2% και στο 4,1% το 2013. Οι σφιχτές συνθήκες όσον αφορά την προσφορά θα οδηγήσουν τις τιμές ψηλότερα και θα διατηρήσουν overweight τα εμπορεύματα, με 15% προσδοκώμενη απόδοση.

Προβλέπει μεγάλα κέρδη για το πετρέλαιο, τον χρυσό και τον χαλκό. Ενδεικτικά, οι εκτιμήσεις του οίκου για το τέλος του 2012 κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για άνοδο των τιμών του πετρελαίου brent στα 127,5 δολ./βαρέλι ή +15%, του αργού στα 122,5 δολ./βαρέλι ή +23%, του χρυσού στα 1.960 δολ./ουγκιά και του χαλκού στα 9.500 δολ./τόνο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν προκειμένου να μειωθεί η ζήτηση του εμπορεύματος και να ευθυγραμμιστεί με τη μειωμένη προσφορά, ακόμα και σε ένα περιβάλλον αναιμικής ανάπτυξης.

Η τάση στον χρυσό παραμένει καθαρά ανοδική, ενώ οι αναλυτές τονίζουν ότι όσο οι αποδόσεις των εντόκων μειώνονται τόσο η ζήτηση για χρυσό ανεβαίνει. Αντίθετα, για τον άργυρο το outlook δεν είναι τόσο λαμπερό, αφού αναμένεται πτώση τους επόμενους 3 και 6 μήνες και μόνο στο τέλος του 2012 οι τιμές θα ισορροπήσουν και πάλι.

Τα αγροτικά εμπορεύματα θα σημειώσουν πτώση στη διάρκεια του 2012, ενώ το σιτάρι και το καλαμπόκι θα αυξηθούν το επόμενο τρίμηνο, αλλά στο τέλος του 2012 θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα (5,95 δολ./μπούσελ). Για το βαμβάκι οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, με υπερβάλλουσα προσφορά και μειωμένη ζήτηση το 2012. Για τον καφέ αναμένεται πτώση στο 1,75 δολ./λίβρα και για τη ζάχαρη και το κακάο οι τιμές θα είναι flat, στο 0,23 δολ./λίβρα και στα 2.450 δολ./τόνο αντίστοιχα.

Πολύ διαφορετική, ωστόσο, είναι η εκτίμηση της Morgan Stanley για το 2012, με εξαίρεση το χρυσό, για τον οποίο και αυτή αναμένει άνοδο τιμών και συνέχιση στο ράλι, αν και για διαφορετικούς λόγους. Οι αναλυτές της αμερικάνικης τράπεζας προτείνουν χρυσό και ζώντα βοοειδή (live catlle) λόγω της ανθεκτικότητάς τους σε προηγούμενες περιόδους ύφεσης. Επίσης, και αυτοί εξηγούν ότι τα εμπορεύματα με περιορισμούς στην παραγωγή εξακολουθούν να ευνοούνται.

Ωστόσο, σε ένα περιβάλλον με χαμηλή ανάπτυξη, υπάρχουν και οι χαμένοι: Το αργό πετρέλαιο για τη Morgan Stanley θα είναι ο βασικός χαμένος το 2012, με τις τιμές να πέφτουν έως και τα 75 δολ./βαρέλι, αν και η μέση τιμή υπολογίζεται στα 100 δολ./βαρέλι.

Αρνητικό outlook δίνει και για το φυσικό αέριο, με μέση τιμή στα 3,85 δολ./MBTUs από 4,10 δολ. το 2011, αφού η υψηλή ύπαρξη αποθεμάτων θα παίξει τον ρόλο της. Η Morgan Stanley συνολικά είναι απαισιόδοξη για τα βασικά μέταλλα, προβλέποντας ότι η τιμή του αλουμινίου θα μειωθεί στα 2.300 δολ./τόνο από 2.500 δολ./τόνο το 2011 και του χαλκού θα υποχωρήσει στα 8.400 δολ./τόνο.

Για τον χρυσό, η μέση τιμή τοποθετείται στα 2.200 από 1.612 δολ./ουγκιά το 2011, αφού θα παίξει τον ρόλο του το πολύτιμο μέταλλο τόσο ως safe haven όσο και ως αντιστάθμισμα στα αρνητικά πραγματικά επιτόκια. Μεγάλο στοίχημα για το 2012 για τη Morgan Stanley θα είναι το ασήμι, με μέση τιμή τα 50 δολ./ουγκιά, αφού είναι σχετικά φθηνό σε σχέση με τον χρυσό και αποτελεί safe haven επίσης.

Η πλατίνα, παρότι θα συνεχίσει να υποαποδίδει έναντι του χρυσού, θα κινηθεί ανοδικά, ενώ μεσοπρόθεσμα είναι ιδιαίτερα ελκυστική επένδυση.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, τα αγροτικά προϊόντα θα υποφέρουν. Προβλέπει μείωση 20% για το βαμβάκι στο 0,80 δολ./ουγκιά, ενώ εκτιμά ότι η τιμή της ζάχαρης θα πιεστεί επίσης, αφού η παραγωγή θα είναι ισχυρή, με τη μέση τιμή να υπολογίζεται στο 0,19 δολ./λίβρα το 2012. Πτώση βλέπει, επίσης, για το καλαμπόκι και για το σιτάρι κατά 17% και 7% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα για τη σόγια οι αναλυτές της είναι bullish.

Η JP Morgan, στην ετήσια στρατηγική της για το 2012 για τα εμπορεύματα, παρότι είναι underweight και εκτιμά αρνητική πορεία βραχυπρόθεσμα, προσδοκά ράλι στο τέλος του 2012. Εξηγεί το underweight στο εν λόγω asset class λόγω της συνέχισης της κρίσης στην ευρωζώνη αλλά και της ξαφνικής και ισχυρής πτώσης στις τιμές των μετάλλων, που δείχνει ότι η βιομηχανική δραστηριότητα χωλαίνει.

Για το πετρέλαιο είναι θετική και εκτιμά τιμές στα 100-120 δολ./βαρέλι, αλλά για το πρώτο μισό του 2012 η τιμή θα είναι γύρω στα 105 δολάρια εξαιτίας της ύφεσης στην Ευρώπη και του νέου φόβου για την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Για το φυσικό αέριο, η υπερπροσφορά θα διατηρηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Για τον χαλκό, η JP Morgan αναμένει ισχυρό ράλι από το β΄ τρίμηνο του 2012 και, παρά το κακό ξεκίνημα, οι τιμές θα κλείσουν το έτος πέριξ των 9.000 δολ./τόνο. Επίσης, για το αλουμίνιο εκτιμά χαμηλότερες τιμές στα 1.850-1.900 δολ./τόνο στο α΄ εξάμηνο του 2012. Για τα αγροτικά προϊόντα, η παραγωγή και η ζήτηση θα είναι πολύ κοντά, όμως, όπως και το 2011, αυτή η σχέση δεν μεταφράζεται σε θετικές αποδόσεις, αφού ο δείκτης S&P GSCI αγροτικών προϊόντων έχει χάσει 20% από τις αρχές του έτους. 
 
Για την Credit Suisse η βραχυπρόθεσμη σχέση απόδοσης - κινδύνου είναι αρνητική για τα εμπορεύματα, ενώ η πρόσφατη κάμψη στις τιμές μπορεί να δώσει και πάλι στην Κίνα την ευκαιρία να δημιουργήσει νέα αποθέματα, άρα να δώσει ξανά νέο χαρακτήρα στις τιμές.

Αναφορικά με τα βιομηχανικά μέταλλα, σε μεγάλο βαθμό οι τιμές θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις στην Ευρώπη και από τη βραχυπρόθεσμη πορεία ανάπτυξης των οικονομιών. Σε περίπτωση όπου συμβεί «ατύχημα» στην Ευρώπη και υπάρξει διάσπαση στην Ε.Ε., τότε οι τιμές των μετάλλων θα υποστούν πραγματική καθίζηση τα επόμενα τρίμηνα.

Για την Credit Suisse, με ορίζοντα έτους ο χρυσός και το πετρέλαιο θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, όπως και ο χαλκός. Ωστόσο, για τον χρυσό εκτιμά ότι μόλις η οικονομία αρχίσει να σταθεροποιείται και πάλι, θα αρχίσει να χάνει τη λάμψη του, το 2013 δηλαδή, ενώ το 2013 οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι τα βιομηχανικά μέταλλα, το παλλάδιο και το αργό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με την ελβετική UBS, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2,7%, ενώ η Ευρώπη θα είναι σε ύφεση όλο το επόμενο έτος. Η Κίνα θα είναι οδηγός για ακόμα μία χρονιά για τις τιμές αρκετών εμπορευμάτων. Η UBS είναι ο contrarian για τις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων, αφού είναι αισιόδοξη γι' αυτές.

Top επιλογές του ελβετικού οίκου είναι ο θερμικός άνθρακας (thermal coal), το καλαμπόκι αλλά και ο χαλκός, που διατηρούνται σε κατάσταση με περιορισμένη προσφορά, ενώ ο χρυσός εξακολουθεί να έχει το προνόμιο του safe haven. Ακόμα, το φυσικό αέριο μπορεί να αναδειχθεί η φθηνότερη ενεργειακά αποδοτική πηγή ενέργειας. Στον αντίποδα, ο οπτάνθρακας (coking coal), το σιτάρι, το νικέλιο, το βαμβάκι και το ουράνιο είναι τα εμπορεύματα που δεν εμπιστεύεται για το 2012.

*Δείτε τους σχετικούς πίνακες στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


*** To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v