Nomura:Δεν είναι silver bullet το τύπωμα χρήματος

Ο κορυφαίος πολιτικός αναλυτής της Nomura Alastair Newton πιστεύει ότι και το 2012 η πολιτική θα παραμείνει στο επίκεντρο των αγορών και των εξελίξεων. Εστιάζει σε 5 σημεία-κλειδιά και ξεχωρίζει την κρίση στην ευρωζώνη.

Nomura:Δεν είναι silver bullet το τύπωμα χρήματος
Ο κορυφαίος πολιτικός αναλυτής της Nomura Alastair Newton πιστεύει ότι και το 2012 η πολιτική θα παραμείνει στο επίκεντρο τόσο των αγορών όσο και των εξελίξεων. Εστιάζει σε 5 σημεία-κλειδιά και ξεχωρίζει την κρίση στην ευρωζώνη. Αναφερόμενος ειδικά στην ευρωπαϊκή κρίση, τονίζει ότι το τύπωμα χρήματος από τη ΕΚΤ δεν είναι silver bullet, όπως πολλοί νομίζουν!

Πολλοί πίστευαν ότι ο ερχομός κυβερνήσεων τεχνοκρατών στην Ελλάδα και στην Ιταλία και η ισχυρή κυβέρνηση στην Ισπανία θα βοηθούσαν να δημιουργηθεί ηρεμία στις αγορές, αναλύει ο κ. Newton, ωστόσο η σταθερότητα στην ευρωζώνη πήρε μια απότομη στροφή προς το χειρότερο στις 14 και στις 15 Νοεμβρίου. Σε αυτήν τη στροφή επηρέασε τα μέγιστα και η δήλωση του επικεφαλής του EFSF κ. Klaus Regling ότι "η μόχλευση του EFSF αποδεικνύεται δύσκολη".

Αποτέλεσμα ήταν η άμεση ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας ανησυχίας στην αγορά για την αποτελεσματικότητα του πακέτου διάσωσης της 26ης Οκτωβρίου, αναφέρει.

Έως τις 16 Νοεμβρίου, η ψυχολογία της αγοράς φαίνεται ότι είχε αρχίσει να προεξοφλεί όλο και περισσότερο (για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010) μια υπαρκτή απειλή για το ευρώ, ωστόσο η δήλωση «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σωθεί το ευρώ» από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άν. Μέρκελ στις 16 - 17 Νοεμβρίου στη γερμανική Βουλή αγόρασε λίγο χρόνο ακόμα.

Με την κ. Μέρκελ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi να εμφανίζονται αποφασισμένοι να διατηρήσουν την πίεση στην Ιταλία, η ΕΚΤ παρενέβη ελάχιστα στην αγορά ομολόγων, παρά τις διαμαρτυρίες τόσο από τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Σαρκοζί όσο και από τους ηγέτες άλλων χωρών του πυρήνα της Ευρώπης ότι τα spreads με το γερμανικό bund διευρύνονται!

Μ' αυτά και μ' αυτά, η επιλογή να μετατραπεί τελικά ο EFSF σε τράπεζα (σχέδιο που υποστηρίζεται και από τη Γαλλία) μπορεί να επιστρέψει, γεγονός που θα του επιτρέψει να δανείζεται από την ΕΚΤ, εκτιμά ο κ. Newton. Ωστόσο, ο κ. Newton συνεχίζει παραπέρα, σημειώνοντας πως καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και ακόμα και αν οι αποφάσεις ληφθούν, όταν τελικά ληφθούν, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να εφαρμοστούν αποτελεσματικά!

Επίσης, οποιαδήποτε απόφαση θα συνεχίσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία της ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα. Και πάλι, όμως, η λύση δεν θα είναι silver bullet, επαναλαμβάνει ο πολιτικός αναλυτής της Nomura.

Παράλληλα, εκτίμησή του είναι ότι τόσο η συζήτηση για τροποποιήσεις στις Συνθήκες για τη δημοσιονομική ένωση όσο και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ευρωομόλογα παραμένουν μακροπρόθεσμα θέματα.

Με τη Γερμανία να θέτει ως προτεραιότητες τη συνετή δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ευρωζώνη φαίνεται πως οδηγείται σε μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή στην περιφέρειά της, με ταυτόχρονη αύξηση των αντιδράσεων στον βορρά κατά των bailouts.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v