Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικοί οι αναλυτές για το deal Alpha-Eurobank

Θετικοί εμφανίζονται οι Έλληνες αναλυτές έναντι του mega deal των Alpha και Eurobank, επισημαίνοντας τη μείωση του κόστους από τις συνέργειες. Πιο επιφυλακτικοί οι ξένοι. "Δεν είναι πανάκεια για όλο τον κλάδο", τονίζουν.   

Θετικοί οι αναλυτές για το deal Alpha-Eurobank
Μετρημένα θετικοί είναι οι ξένοι οίκοι στην αξιολόγηση του deal της Alpha Bank και της Eurobank, ενώ τονίζουν πως δεν είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, βλέπουν πιθανή την πυροδότηση και άλλων τέτοιων εξελίξεων και θεωρούν ότι αυτή η κίνηση χρειαζόταν.

Υπέρ της συγκέντρωσης των ελληνικών τραπεζών τάσσεται η Bank of America - Merrill Lynch στο report της, με ημερομηνία 30 Αυγούστου, όπου επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο ωφελεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Όπως τονίζει, ως εθνικό συστημικά σημαντικό χρηματοοικονομικό ίδρυμα (SIFI), η νέα τράπεζα θα ωφεληθεί από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης μεσοπρόθεσμα, ενώ βελτιωμένη θα είναι και η τιμολόγηση των καταθέσεων. Επιπλέον, η Merrill Lynch βρίσκει θετικό το ότι οι τράπεζες βελτιώνουν την κεφαλαιακή τους βάση και επίσης πως ένας υπάρχων επενδυτής -η Paramount- είναι πρόθυμος να δώσει εκ νέου κεφάλαια.

Αν και η συγχώνευση είναι βήμα στη σωστή κατεύθυνση, συνεχίζει ο οίκος, είναι πολύ νωρίς για να αλλάξει σε θετική η στάση του απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, γιατί, κατά την άποψή του, υπάρχουν κίνδυνοι από την επικείμενη αξιολόγηση της BlackRock. Επίσης, θα επιθυμούσε να δει και σταθεροποίηση των ροών καταθέσεων. Η ανακοίνωση του deal αυξάνει την πίεση στις άλλες ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις.

Πιθανές αλυσιδωτές κινήσεις συγχωνεύσεων βλέπει η UBS (30 Αυγούστου) ότι είναι πιθανόν να πυροδοτήσει η ανακοίνωση της συμφωνίας, ενώ αναφέρει ότι υπάρχει και ρίσκο εκτέλεσης του όλου εγχειρήματος.

Οικονομικά το deal έχει νόημα, αναφέρει από την πλευρά της η Deutsche Bank, η οποία προσθέτει ότι είναι σκεπτική για το εάν θα είναι από μόνο του αρκετό ώστε να αλλάξει το κλίμα, με δεδομένες την ύπαρξη κινδύνου εκτέλεσης και τις μακροοικονομικές συνθήκες. Ο οίκος διατηρεί την επιφυλακτική του στάση, αν και σε άλλο σημείο του report αναφέρει πως η συμφωνία των Alpha - Eurobank ήταν αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Οι Έλληνες

Θετικοί εμφανίζονται οι Έλληνες αναλυτές για το mega deal της Alpha και της Eurobank, επισημαίνοντας τη μείωση του κόστους από τις συνέργειες αλλά και το μεγάλο μέγεθος που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης (δείτε εδώ την κοινή συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής των δύο τραπεζών).

Το deal αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για τον εξορθολογισμό του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα, αναφέρει σε ξεχωριστή της έκθεση η Εθνική ΑΧΕ, επισημαίνοντας τις συνέργειες που θα προκύψουν κυρίως στο μέτωπο του κόστους αλλά και τις προσπάθειες να τονωθεί η κεφαλαιακή βάση του σχήματος, τις οποίες χαρακτηρίζει "προς τη σωστή κατεύθυνση", καθώς προβλέπει πως θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα πολύ υγιέστερο ίδρυμα. Η Εθνική ΑΧΕ αναφέρεται, ωστόσο, και στα ρίσκα πραγματοποίησης του όλου εγχειρήματος λόγω του μεγέθους των δύο τραπεζών και το δυσμενές περιβάλλον. Εκτίμησή της είναι ότι η θετική αντίδραση στο deal θα συνεχιστεί.

Αναφανδόν θετική έναντι του deal εμφανίζεται η Euroxx Securities στο πρωινό της report, καθώς, όπως αναφέρει, αυτό σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την εγχώρια αγορά και αποτελεί βασικό καταλύτη για την πολυαναμενόμενη δομική μεταρρύθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με θετικό αντίκτυπο και στις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Επιπλέον, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, θα στρέψει την προσοχή των επενδυτών από τη ροή αρνητικών ειδήσεων προς τη δραστηριότητα που αφορά σε εξαγορές και συγχωνεύσεις και ακόμα χαρακτηρίζει τη συμμετοχή του Κατάρ ψήφο εμπιστοσύνης.

Παρόμοια είναι και η θέση της Proton Bank, η οποία στέκεται στη σχεδιαζόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου σχήματος, την οποία χαρακτηρίζει "πολύ σημαντική στο δεδομένο περιβάλλον". Μια επιτυχής κατάληξη αυτού του project θα μπορούσε να βοηθήσει τον όμιλο να αποφύγει τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και η Proton χαρακτηρίζει τη συμμετοχή του Κατάρ ψήφο εμπιστοσύνης και ως τέτοια κρίνεται καλοδεχούμενη. Οι δύο τράπεζες έχουν συμπληρωματικές φιλοσοφίες και καλό ιστορικό στην ανακάλυψη συνεργειών.

Το μέγεθος, συνεχίζει η Proton Bank, θα παίξει ρόλο όταν θα πλησιάσει η εποχή όπου οι αγορές ρευστότητας θα ανοίξουν ξανά για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Πειραιώς Securities σχολιάζει τις αποτιμήσεις και τη σχέση ανταλλαγής των δύο τραπεζών, επισημαίνοντας ότι αυτές είναι κοντά στις σχετικές αποτιμήσεις. Αν και θέματα όπως το ελληνικό χρέος και η ποιότητα των πιστώσεων παραμένουν, θα είναι ευκολότερο για μια μεγαλύτερη οντότητα να αντιμετωπίσει τις περιστάσεις, μέσω συνεργειών στο κόστος, αλλά και να προσελκύσει φρέσκο κεφάλαιο.

Με μια πρώτη ματιά, η Πειραιώς Securities προσδιορίζει την εξοικονόμηση, λόγω μείωσης του κόστους, σε 200 εκατ. ευρώ. Αυτό, εκτιμά, θα προέλθει από τη μείωση του δικτύου υποκαταστημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ακόμα, προβλέπει ότι οι συνέργειες από χρηματοδοτήσεις θα φτάσουν τα 80 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v