Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες εισηγμένες επιμένουν στις μετοχές τους!

Παρά το γεγονός ότι την τρέχουσα περίοδο το σπανιότερο αγαθό είναι τα… μετρητά και πως το κλίμα στο Χ.Α. παραμένει ιδιαίτερα δυσμενές, είναι αρκετές οι εισηγμένες που επιμένουν να βγαίνουν αγοραστές στο ταμπλό.

ΧΑ: Ποιες εισηγμένες επιμένουν στις μετοχές τους!
Παρά το γεγονός ότι την τρέχουσα περίοδο το σπανιότερο αγαθό είναι τα… μετρητά και πως το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας παραμένει ιδιαίτερα δυσμενές (επίπεδα τιμών δεκαετίας 1980, ασήμαντος όγκος συναλλαγών κ.λπ.), είναι αρκετές οι εισηγμένες που επιμένουν να βγαίνουν αγοραστές στο ταμπλό, επιλέγοντας μάλιστα τις ίδιες τις μετοχές τους!

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται επενδυτικές εταιρίες χαρτοφυλακίου (Alpha Trust Ανδρομέδα), επενδυτικές εταιρίες ακινήτων (Eurobank Properties), αλλά και άλλες επιχειρήσεις που διαπραγματεύονται με μεγάλο discount σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού τους (NAV), όπως η Sciens και η Lamda Development (σε αυτήν, η τελευταία αγορά ιδίων τίτλων έγινε στα τέλη Μαΐου και έκτοτε έχουν ακολουθήσει αγορές από εταιρίες του ομίλου Λάτση).

Η λογική των παραπάνω εταιριών είναι προφανής: διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα και πιστεύουν πως είναι προς το συμφέρον τους και των μετόχων τους να αγοράζονται περιουσιακά στοιχεία με υψηλή έκπτωση (discount).

Αγοράζουν ίδιες μετοχές τους και οι μεγαλύτερες (στο Χ.Α. τουλάχιστον) εμπορικές εταιρίες, όπως η Σαράντης (τιμή προς λογιστική αξία χαμηλότερη της μονάδας, διεθνοποιημένη παρουσία, ισχυρή ρευστότητα, μεγάλη κερδοφορία), η Fourlis Συμμετοχών (δυνατά brand names και καλά στοιχεία ρευστότητας) αλλά και η Folli Follie Group που -μεταξύ άλλων- ενισχύεται κεφαλαιακά μετά την πρόσφατη στρατηγική συνεργασία που σύναψε. Στην περίπτωση βέβαια της Folli Follie αγορές ιδίων μετοχών δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, ωστόσο η δυνατότητα για μια τέτοια κίνηση ελήφθη κατά την τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου.

Κάτω από τη λογιστική της αξία διαπραγματεύεται και η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο (εναλλακτικές πηγές ενέργειας) που θεωρητικά τουλάχιστον διακρίνεται από χαμηλό κίνδυνο, ενώ οι προοπτικές για την παραγόμενη ισχύ της είναι ανοδικές.

Σαφώς κάτω από τη λογιστική τους αξία διαπραγματεύονται επίσης τουλάχιστον άλλες δύο εταιρίες που αγοράζουν ίδιες μετοχές τους: η Quest Συμμετοχών, η οποία έχει δρομολογήσει και τη δραστηριοποίησή της στην ενέργεια, αλλά και η ΕΛΤΡΑΚ (οι σχετικές αγορές έχουν σταματήσει κάποιους μήνες, όμως υπήρξε απόφαση για νέα δυνατότητα κατά την τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου).

Άλλες επιχειρήσεις που αγοράζουν δικές τους μετοχές είναι η Μάρμαρα Κυριακίδης και η εταιρία εξειδικευμένου λογισμικού MLS, που φέτος σχεδιάζει την επέκτασή της στις αγορές της Τουρκίας και της Γερμανίας.

Τέλος, υπάρχουν κάποιες που μπορεί μεν να ψήφισαν πρόσφατα στις γενικές τους συνελεύσεις τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα το πράξουν. Μεταξύ των επιχειρήσεων αυτών συγκαταλέγονται η Alpha Γκρίσιν, η Inform Λύκος, η Cyclon κ.ά.


Ποιες εισηγμένες και ποιοι insiders αγοράζουν τις τελευταίες ημέρες

ΤΙΤΑΝ:
O διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Δημήτριος Θ. Παπαλεξόπουλος, στις 5/8/2011 προέβη σε αγορά 5.000 κοινών μετοχών και στις 8/8/2011 σε αγορά 2.500 κοινών μετοχών της επιχείρησης, συνολικής αξίας 68.960,16 και 33.725 ευρώ αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, η κ. Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου - Μπενοπούλου, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τιτάν, στις 5/8/2011 προέβη σε αγορά 5.000 κοινών μετοχών και στις 8/8/2011 σε αγορά 2.500 κοινών μετοχών της.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Στις 8 Αυγούστου 2011 η εταιρία επαναγόρασε 9.000 τίτλους της, με μέση τιμή 3,31 ευρώ ανά μετοχή.

FOLLI FOLLIE: Η εταιρία αγόρασε τη Δευτέρα 5.000 μετοχές της με μέση τιμή 7,1 ευρώ ανά μετοχή.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Η εισηγμένη έχει ενεργοποιήσει το πρόγραμμα επαναγοράς τίτλων. Την περασμένη Παρασκευή 5/8 αγόρασε 8.000 μετοχές με μέση τιμή 2,37 ευρώ και άλλες τόσες τη Δευτέρα 8/8, με μέση τιμή κτήσης 2,3007 ευρώ ανά μετοχή.

MIG: Στις 8/8/2011 o κ. Ευστρατιάδης Γεώργιος, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου και γενικός διευθυντής της MIG απέκτησε 30.000 μετοχές της εταιρίας συνολικής αξίας 10.545,68 ευρώ.

ΥΓΕΙΑ: Η MIG στις 8 Αυγούστου 2011 προχώρησε σε αγορά 30.000 μετοχών ΥΓΕΙΑ Α.Ε., συνολικής αξίας 8.574,65 ευρώ.

ΚΡΙ ΚΡΙ: Στις 3 Αυγούστου ο κ. Γ. Τσινάβος, γιος του κ. Τσινάβου Παναγιώτη, προέδρου και δ/ντος συμβούλου της Κρι Κρι, αγόρασε 2.100 μετοχές της εταιρίας καταβάλλοντας 1.610 ευρώ.

SCIENS: Η εταιρία ενεργοποίησε πρόγραμμα επαναγοράς και στην περίοδο από τις 28/7/2011 έως τις 3/8/2011, αγόρασε συνολικά 4.296 ίδιες μετοχές, με μέση τιμή κτήσης ανά μετοχή 0,32 ευρώ και συνολικής αξίας 1.377,73 ευρώ.

Aegean: Η Autohellas στις 5/8/2011 προέβη σε αγορά 5.848 κοινών ονομαστικών μετοχών της Aegean, συνολικής αξίας 9.683,60 ευρώ.

OTE: Ο κ. Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, διευθυντής στρατηγικής, σχεδιασμού και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον ΟΤΕ, στις 8/8/2011 προέβη σε αγορά 6.000 μετοχών της ΟΤΕ Α.Ε. συνολικής αξίας 26.595,36 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v