Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Πώς την πάτησαν οι traders

Σε παιχνίδι για πολύ μεγάλα... παιδιά έχει εξελιχτεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Πώς και γιατί οι traders παγιδεύονται στα ανοδικά ξεσπάσματα της αγοράς. Οι απώλειες από τις αρχές του έτους.

Σοφοκλέους: Πώς την πάτησαν οι traders
* Οι απώλειες των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης μετά τα 3 τελευταία ανοδικά "τινάγματα" δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Σε παιχνίδι για πολύ μεγάλα... παιδιά έχει εξελιχτεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, αφού οι απότομες μεταβολές και οι υψηλές διακυμάνσεις σε ιδιαίτερα μικρά χρονικά διαστήματα τείνουν να... εξαερώνουν τα όποια κέρδη και να επιφέρουν σημαντικές απώλειες σε όσους προσπαθούν να αποκομίσουν τον «επιούσιον» από το ημερήσιο trading.

Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επενδυτές με υψηλές θέσεις αγοράς γύρω από τα επίπεδα των 600 μονάδων (για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης) σε τοποθετήσεις με margin.

Για την ακρίβεια, η εγχώρια αγορά, όπως επισημαίνουν με νόημα έμπειροι συμμετέχοντες, έχει εξελιχτεί σε... παγίδα που ρουφάει όλο και περισσότερη ρευστότητα από τους «ταύρους» (bull trap) και πλέον η συμπεριφορά δεικτοβαρών τίτλων αλλά και δεικτών είναι σαν κινούμενη άμμος, μια και σε κάθε ανοδικό τίναγμα τραβάει όλο και περισσότερα χρήματα από τους αγοραστές και έπειτα αντιδρά με τον χειρότερο τρόπο. Σε κάθε ανοδική κίνηση των μετοχών, τελικά, ο θριαμβευτής είναι ο... ταυρομάχος.

--- Τα πονταρίσματα

Όσοι ποντάρουν στην επίλυση του σύνθετου ελληνικού προβλήματος και στην... απογείωση στο ταμπλό της Σοφοκλέους βρίσκονται τελικά με την πλάτη στον τοίχο, αφού θα πρέπει είτε να πάρουν τις ζημίες τους και να φύγουν είτε να ρίξουν περισσότερα χρήματα, σε μια περίοδο όπου η ρευστότητα είναι χρυσός!

Τα στοιχεία στα οποία οι «ταύροι» ποντάρουν εδώ και τώρα είναι τέσσερα:

1. Το πρώτο είναι η εκτίμηση ότι η αγορά οφείλει μια ανοδική συνέχεια με υπεραπόδοση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, αφού αρκεί μια λύση στην κρίση χρέους και ρευστότητας στην ελληνική περίπτωση. Αυτό το σενάριο προεξοφλείται από όλους εκείνους που τοποθετούνται από τις 1.350 μονάδες στον Γενικό Δείκτη και στα πέριξ των 600 - 620 μονάδων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

2. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι, στα τρέχοντα επίπεδα, οι «ταύροι» εκτιμούν πως οι μετοχές προεξοφλούν και το χειρότερο, αφού οι αποτιμήσεις σε πολλές περιπτώσεις ήταν εξόφθαλμα χαμηλές αλλά και τα ελληνικά ομόλογα προσέγγισαν τιμές που περιελάμβαναν πλέον haircut άνω του 40%.

3. Το τρίτο, και ίσως πιο αμφιλεγόμενο της υπόθεσης, είναι ότι στα ανοδικά τινάγματα δεν έχει υπάρξει ισχυρό short covering.

4. Το τελευταίο στοιχείο, και πιθανόν το πιο σημαντικό, είναι ο ρόλος όσων έχουν short θέσεις στην εγχώρια αγορά μετοχών. Βασικό επιχείρημα των «ταύρων» είναι ότι μια λύση του προβλήματος -κάθε είδους- θα επιφέρει υποχρεωτικό short covering και ανοδικό rebound 15% - 20%.

--- Η άλλη όψη στο ταμπλό

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, και επί του πρακτέου, οι «ταύροι» προς ώρας δεν φαίνεται ότι μπορούν εύκολα να πάρουν τη ρεβάνς, αφού τόσο ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης όσο και ο Γενικός Δείκτης κινούνται τεχνικά με τον χειρότερο τρόπο. Η κίνηση των τιμών στο ταμπλό της Σοφοκλέους ακυρώνει κάθε ανοδική αντίδραση, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την υποχώρηση προς νεότερα χαμηλά.

Η αγορά τιμωρεί τις αβλεψίες και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται, ενώ πλέον το στοίχημα των συμμετεχόντων σε αυτήν δεν είναι στις αξίες και στα κέρδη, αλλά στις πολιτικές εξελίξεις και στην ανησυχία που προκαλείται από το περίπλοκο πολιτικό σκηνικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η απόφαση για χρονική μετάθεση της επίλυσης του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας από κάθε σύνοδο κορυφής στην επόμενη δυστυχώς δείχνει ότι το πρόβλημα συνεννόησης είναι βαθύ και όποιοι, έως τώρα, έχουν ποντάρει σε λύση έχασαν τα χρήματά τους στην εγχώρια αγορά μετοχών.

Ταυτόχρονα, η άτακτη υποχώρηση της χρηματιστηριακής αγοράς όλη την εβδομάδα, με αυξημένη μάλιστα ένταση, μεταφράζεται και ως απογοήτευση κάποιων επενδυτών που πίστεψαν ότι τελικά μπορεί να υπάρξει λύση στις αρχές του Ιουλίου και τώρα προχωρούν σε ρευστοποίηση θέσεων. Πέρα από τις όποιες τεχνικές επισημάνσεις, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η αγορά παραμένει θύμα των πολιτικών εξελίξεων.

--- Η εικόνα τώρα

Η τελευταία... παγίδα που στήθηκε στους «ταύρους», και μάλλον βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ξεκίνησε με το τέλος της πτώσης στη συνεδρίαση της 27ης Ιουνίου, όπου ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.215 μονάδες. Η συνέχεια ήταν άκρως θετική, με σημαντική αύξηση του όγκου των συναλλαγών και αφύπνιση των τιμών των τραπεζικών μετοχών και εν μέρει με σημαντικό short covering.

Ο Γενικός Δείκτης, στην τρέχουσα κίνησή του, διέσπασε με άνεση τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 20 ημερών και στις 4 Ιουλίου έγραψε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.320 μονάδες. Η συνέχεια, όμως, αποδείχτηκε... παγίδα, αφού η αγορά διόρθωσε (και διορθώνει ακόμα) με άγριο τρόπο και καταγράφει νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά στις 1.166 μονάδες.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης από το χαμηλό των 540 μονάδων στις 27 Ιουνίου «ξέσπασε» ανοδικά προς την αντίσταση των 600 μονάδων, δημιουργώντας την εντύπωση ότι κάτι πάει να γίνει. Τελικά, έφτασε μια ανάσα από τις 500 μονάδες, στις 509.

Σε μεγάλο βαθμό ανάλογη είναι και η πορεία του τίτλου της Εθνικής Τράπεζας, αφού από τα 4,5 ευρώ στις 27 Ιουνίου ανήλθε έως τα 5,36 ευρώ, διασπώντας τον εκθετικό κινητό μέσο όρο τόσο των 20 όσο και των 55 ημερών, και η συνέχεια είναι γνωστή: πτώση έως τα 4,15 ευρώ.

--- Το τρις εξαμαρτείν

Ωστόσο, αυτό το trading pattern είναι η τρίτη φορά που πραγματοποιείται το τελευταίο τρίμηνο στην αγορά, προκαλώντας μεγάλο πρόβλημα στους αγοραστές. Στο διάστημα 30 Μαΐου - 16 Ιουνίου έλαβε χώρα άλλο ένα wash out στην πλευρά των «ταύρων».

Έπειτα από την πλάγια και ελαφρώς πτωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη έως και τις 1.240 μονάδες, η τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου μοιάζει με... κόλαση για τους πωλητές: η αγορά πραγματοποιεί ανοδικό τίναγμα 5,6%, με υψηλό όγκο συναλλαγών, και στις επόμενες συνεδριάσεις ο χρηματιστηριακός δείκτης αναρριχάται έως τις 1.340 μονάδες, για να καταλήξει όμως λίγο χαμηλότερα των 1.200 μονάδων στις 16 Ιουνίου.

Πάντως, με την ασφυκτική πίεση στην εγχώρια αγορά και τα σενάρια για το selective default να κυριαρχούν, οι φόβοι των συμμετεχόντων αντικατοπτρίζονται και στις τιμές των μετοχών.

Η διαγραμματική απεικόνιση του τελευταίου μήνα για τον Γενικό Δείκτη έχει δημιουργήσει έναν σχηματισμό γνωστό ως «irregular flat», δηλαδή σχηματισμό έντονων καθοδικών προσδοκιών, που, αν επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να τον οδηγήσει με ιδιαίτερη σφοδρότητα προς τις 1.060 μονάδες, όπως εξηγούν και οι αναλυτές του metatrading.gr. Ωστόσο, παρόλο που οι αγορές μάς έχουν συνηθίσει να αντιδρούν αντίθετα με όσα γράφονται στις επικεφαλίδες των ειδήσεων, το πρόσφατο υψηλό των 1.318 μονάδων θεωρείται κομβικό σημείο για τη μη επιβεβαίωση των τιμών-στόχων που απορρέουν από την τρέχουσα διαγραμματική απεικόνιση.

* Οι απώλειες των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης μετά τα 3 τελευταία ανοδικά "τινάγματα" δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v