Ο ΓΔ συναντά… Ανδρέα Παπανδρέου!

Πού θα βρισκόταν ο Γενικός Δείκτης αν παρέμεναν στη σύνθεσή του οι "φούσκες", τα "μπουμπούκια" και τα "πουλέν" του παρελθόντος; Στην πρώτη οχταετία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο ΓΔ συναντά… Ανδρέα Παπανδρέου!
Μετά και την «καταστροφή» της Παρασκευής 15/7 στο ταμπλό της Σοφοκλέους, οι επενδυτές μιλούν όχι μόνο για νέο χαμηλό δωδεκαμήνου αλλά και για επιστροφή του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα 1996! (βλέπε παρατιθέμενο γράφημα).

Ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα ακόμη και από αυτήν την αποκαρδιωτική εικόνα των αριθμών και αυτό το έχουν καταλάβει πολύ καλά τα πορτοφόλια των παλιών επενδυτών…

Τι λένε οι αριθμοί; Πως ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 1.176,88 μονάδες, όταν στο μέγιστο του 1999 είχε προσεγγίσει τις 6.353 μονάδες (81,4%), ή όταν στο τέλος του 2008 είχε κλείσει στις 2.700 μονάδες (-56,4%).

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Δείκτης εμφανίζει ωραιοποιημένη εικόνα των απωλειών που έχουν καταγράψει οι επενδυτές δεν είναι άλλος από τον πληθωρισμό της περιόδου που έχει μεσολαβήσει (ο αριθμητής του δείκτη είναι αποτιμημένος σε τρέχουσες τιμές, ενώ ο παρονομαστής σε σταθερές τιμές έτους βάσης).

Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι το σχετικό άρθρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Ν. Φίλιππα, που μιλούσε για «ψευδαίσθηση του χρήματος» ή για χρηματιστηριακό δείκτη χαμηλότερο των 1.000 μονάδων.

Ένας όμως εξίσου σημαντικός λόγος για τον οποίο η εικόνα του Γενικού Δείκτη παρουσιάζει ωραιοποιημένη την κατάσταση είναι το γεγονός ότι η σύνθεσή του μεταβάλλεται από χρόνο σε χρόνο, αποδεσμεύοντας τους εκάστοτε «αδύναμους κρίκους» και ενσωματώνοντας τις νέες επιχειρηματικές δυνάμεις που αναδύονται στο οικονομικό σκηνικό!

--- Τα «μπουμπούκια» του 2002

Ας δούμε, για παράδειγμα, μερικές από τις μετοχές που συμμετείχαν στη διαμόρφωση του Γ.Δ. στο τέλος του 2002 και το τι ακολούθησε, με συνέπεια σήμερα να μην επηρεάζουν το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου δείκτη.

Ασπίς Πρόνοια: Βαρύγδουπο «λουκέτο», που εκτός από πονεμένους μετόχους μειοψηφίας άφησε ξεκρέμαστους και εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Ο βασικός της μέτοχος, κ. Παύλος Ψωμιάδης, είναι προφυλακισμένος στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού.

Alfa Alfa Holdings - ΕΣΧΑ: H πρώτη ήταν η… ναυαρχίδα του κ. Απόστολου Αλλαμανή, βούλιαζε χρηματιστηριακά και, όπως και όλες οι υπόλοιπες εισηγμένες του (μεταξύ των οποίων και η ΕΣΧΑ), βρέθηκε εκτός ταμπλό, αναγκάζοντας τους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν τις μετοχές τους ως… ταπετσαρία!

Κλωνατέξ - Κλωστήρια Ναούσης: Δύο μόνο από τα… ναυάγια του κ. Θωμά Λαναρά. Η δεύτερη είναι εκτός χρηματιστηρίου εδώ και χρόνια (γίνονται προσπάθειες διάσωσης από άλλο μετοχικό σχήμα) και η πρώτη θεωρείται… αδειούχος νεκροταφείου.

Δ.Ο. Λαμπράκη: Ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος στην κατηγορία της επιτήρησης, με συνεχείς ζημίες κατά τις τελευταίες οικονομικές χρήσεις και με την κατάσταση στον κλάδο των media να προβλέπεται κάθε άλλο παρά ευοίωνη.

Μ. Μαΐλλης
: Ο πολλά υποσχόμενος πολυεθνικός όμιλος, που είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη Ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών, σήμερα είναι διαπραγματεύσιμος στην κατηγορία της επιτήρησης, με τις τράπεζες να κεφαλαιοποιούν μέρος των απαιτήσεών τους, σε μια προσπάθειά τους να διασώσουν την εισηγμένη.

Altec: Άλλη μία από τις μετοχές που έχουν τεθεί σε καθεστώς χρηματιστηριακής επιτήρησης, με τις τράπεζες να έχουν κεφαλαιοποιήσει μέρος των απαιτήσεών τους.

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Ζημιογόνος εδώ και χρόνια, ενώ η μητρική ΑΤΕbank έχει βάλει στόχο να την πουλήσει.

Θεμελιοδομή: Πήρε και αυτή την… άγουσα προς τα αποδυτήρια, βγαίνοντας εκτός ταμπλό λόγω των δυσεπίλυτων οικονομικών προβλημάτων της. Όσο για τους μετόχους μειοψηφίας, έμειναν (και αυτοί) με… τον μουντζούρη στο χέρι.

ΑΕΓΕΚ: Η πάλαι ποτέ μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία της χώρας είδε τον χάρο με τα μάτια της και, έπειτα από μπαράζ κεφαλαιακών ενισχύσεων εκατοντάδων εκατ. ευρώ από τράπεζες, απορροφήσεις εταιριών και στρατηγικό επενδυτή, απέμεινε σήμερα ένα «όχημα» με χρηματιστηριακή αξία πολύ χαμηλότερη των 10 εκατ. ευρώ.

Τεχνική Ολυμπιακή: Μόνο η αύξηση κεφαλαίου του 2000 ξεπερνούσε τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν και άλλες αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά ή με απορροφήσεις εταιριών. Σήμερα, το φιλόδοξο εγχείρημα στις ΗΠΑ κατέρρευσε και ολόκληρος ο όμιλος αποτιμάται λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Γενική Αποθηκών: Έχουν γραφτεί και ειπωθεί τόσα πολλά για τη «φούσκα» της συγκεκριμένης εταιρίας, που, αφού… ξεφούσκωσε για τα καλά, απορροφήθηκε από τη μητρική Εθνική Τράπεζα.

Είναι προφανές πως, αν στον σημερινό Γενικό Δείκτη συνυπολογίζονταν και οι παραπάνω μετοχές, τότε το κλείσιμο των 1.176,88 μονάδων της Παρασκευής θα φαινόταν… με τα κιάλια! Στην πράξη, δηλαδή, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης δεν έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2006, αλλά στη δεκαετία του 1980 (πρώτη περίοδος διακυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου).

Επίσης, λόγω της αλλαγής της σύνθεσης του Γενικού Δείκτη, οι συγκρίσεις σε μακροχρόνια βάση παρουσιάζουν μια σειρά σημαντικά προβλήματα.

Για παράδειγμα, υπάρχουν μετοχές που συμμετείχαν το 2002 στον Γενικό Δείκτη και στη συνέχεια εξήλθαν από το χρηματιστήριο, μέσα από δημόσιες προτάσεις (π.χ. Panafon, Εθνική Ασφαλιστική, Παπαστράτος, Hyatt, ενώ επίκειται και η «έξοδος» της Εμπορικής Τράπεζας), ή απορροφήθηκαν από άλλες εισηγμένες (π.χ. Alpha Επενδύσεων, Πληροφορική Εργασίας, Cosmote, Petrola, Γερμανός, Στρίντζης, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Elmec Sport, ΚΑΕ, Goody’s, ΑΚΤΩΡ κ.ά.)

* Το σχετικό γράφημα για τον Γενικό Δείκτη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v