Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Στις 1.480 και 1.450 μονάδες οι στηρίξεις

Στις 1.480 και τις 1.450 μονάδες διαμορφώνονται οι επόμενες στηρίξεις για την ελληνική αγορά, ενώ μόνο σε ανοδική διάσπαση των 1.550 μονάδων μπορεί να λογίζεται ως σοβαρή ανοδική αντίδραση, λέει η Merit.

Merit: Στις 1.480 και 1.450 μονάδες οι στηρίξεις
Στις 1.480 και τις 1.450 μονάδες διαμορφώνονται οι επόμενες στηρίξεις για την ελληνική αγορά, ενώ μόνο σε ανοδική διάσπαση των 1.550 μονάδων μπορεί να λογίζεται ως σοβαρή ανοδική αντίδραση, λέει η Merit ΑΧΕΠΕΥ σε σχόλιό της.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, "με σημαντικές απώλειες για το Γενικό Δείκτη (5,9%) έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα κατά την οποία έγινε φανερό ότι επανήλθε στην αγορά η αβεβαιότητα καθώς η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου δεν προσέφερε μια δραστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Πτωτικές πιέσεις παρατηρήθηκαν και κατά τις πέντε ημέρες τις εβδομάδας με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες.

Κατά την τρέχουσα εβδομάδα η συνεχιζόμενη αδυναμία να βρεθεί κάποιο σοβαρό επίπεδο στήριξης θα δημιουργήσει ανησυχίες για επιστροφή μέχρι και σε νέα χαμηλά έτους. Οι επόμενες στηρίξεις τοποθετούνται στις 1480 και στις 1450 μονάδες.

Παράλληλα, μόνο αν διασπαστούν οι 1550 μονάδες θα μπορέσουμε να μιλάμε για σοβαρή ανοδική αντίδραση. Οι συνεχιζόμενες υποβαθμίσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας από διεθνείς οίκους λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της Πορτογαλικής οικονομίας και των Ιρλανδικών τραπεζών δημιουργούν ένα άσχημο διεθνές κλίμα, μέρος του οποίου αντικατοπτρίζεται και στο ελληνικό ταμπλό.

Επίσης, οι υποβαθμίσεις ελληνικών τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα από την S&P δεν εξέπληξαν αφού ακολούθησαν την υποβάθμιση της χώρας. Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν αποκλείεται να έχουμε και νέα υποβάθμιση από τη Fitch σύντομα, κάτι πολύ επιζήμιο για τις ελληνικές τράπεζες.

Το κλιμάκιο της τρόικας βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και πρόκειται να εστιάσει σε δυο σημεία: α) στην υστέρηση των εσόδων και β) στην καθυστέρηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών για τη μείωση των δαπανών. Το έλλειμμα του 2010 διαμορφώθηκε τελικά στο 10,6% με αποτέλεσμα η απόσταση από το στόχο του 2011, που δεν έχει μεταβληθεί προς το παρόν, να αυξάνει κατά πολύ.

Επίσης τα τελευταία στοιχεία δείχνουν υστέρηση στα έσοδα που φτάνει το 1 δις ευρώ. Για τη σύγκλιση με το στόχο υπολογίζεται ότι θα πρέπει να παρθούν μέτρα ύψους 4,2 δις ευρώ μέσα το 2011. Παράλληλα, τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναζωπυρώνονται καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ένας ισχυρός παράγοντας που θα μπορούσε να μειώσει τα spreads των ελληνικών ομολόγων, ώστε να βγει σύντομα η χώρα στις αγορές.

Παράλληλα, το γεγονός ότι στις 15 Απριλίου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις προθέσεις της για αποκρατικοποιήσεις στρέφει τα βλέμματα των επενδυτών στους υποψήφιους τίτλους. Δεν αποκλείεται ορισμένοι από αυτούς να αυτονομηθούν θετικά ανάλογα με τις προσδοκίες που θα υπάρξουν.

Οι απογοητευτικές ανακοινώσεις έτους που ολοκληρώθηκαν τη περασμένη εβδομάδα βοήθησαν στην επιδείνωση του κλίματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ζημιογόνες εταιρείες έφτασαν το 61% του συνόλου με τις συνολικές ζημιές να φτάνουν στα επίπεδα ρεκόρ των 2,93 δις ευρώ. Ελάχιστες εταιρείες ξεχώρισαν θετικά κυρίως λόγω της εξωστρέφειας τους.

Στις εγχώριες δραστηριότητες των εταιρειών δεν περιμέναμε βέβαια καμιά βελτίωση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 καθώς η ύφεση έφτασε το -6,6%. Σαν αποτέλεσμα ένα 10% επιπλέον περίπου των εισηγμένων αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μεταφοράς στην κατηγορία επιτήρησης.

Παράλληλα, ένα θετικό στοιχείο που παρατηρήσαμε στα αποτελέσματα είναι ότι οι ισολογισμοί πολλών εταιρειών ανταποκρίνονται περισσότερο στην πραγματικότητα από ότι πέρυσι μετά την καταγραφή σημαντικών λογιστικών ζημιών και επισφαλειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περισσότερες τράπεζες.

Στον τομέα των τραπεζών, η S&P υποβάθμισε την Εθνική σε Β+ από ΒΒ+ και τις Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς σε Β+ από ΒΒ. Ο οίκος αιτιολόγησε την υποβάθμιση λόγω της συρρίκνωσης της ποιότητας του ενεργητικού τους λόγω της ύφεσης στην Ελλάδα και της υψηλής τους έκθεσης σε κρατικό χρέος.

Τα αποτελέσματα των περισσοτέρων τραπεζών δείχνουν ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι ικανή για να αντιμετωπιστεί μια επιδείνωση του χαρτοφυλακίου τους λόγω ύφεσης αλλά ίσως να μην είναι ικανή για να αντιμετωπιστεί μια αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

Εξαιρετική κεφαλαιακή επάρκεια εμφανίζουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Τράπεζα Αττικής, τράπεζες όμως που ίσως μεταβληθούν σε οχήματα για να διασωθούν άλλες προβληματικές τράπεζες. Με βάση τα αποτελέσματα έτους δυο τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρό κεφαλαιακό πρόβλημα, η Αγροτική και η Τ-Bank.

Ήδη για την Αγροτική σχεδιάζεται ΑΜΚ με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι 1,26 δις ευρώ. Από το προτεινόμενο ποσό, κεφάλαια ύψους 675 εκατ. ευρώ προορίζονται για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το ελληνικό δημόσιο ενώ τα υπόλοιπα 585 εκατ. ευρώ περίπου θα αποτελέσουν καθαρή εισροή κεφαλαίων.

Επίσης σχετικά με τα αποτελέσματα των τραπεζών, αξίζει να αναφερθεί ότι οι συνολικές προβλέψεις για επισφάλειες ξεπέρασαν τα 7 δις ευρώ. Το νούμερο αυτό αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο 2011 καθώς μόνο η Εμπορική, η Γενική, η Αγροτική, ίσως και η Τραπεζα Κυπρου αναμένεται να καταγράψουν μικρότερες επισφάλειες.

Παράλληλα, τα ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών βρίσκονται στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου ενώ η ρευστότητα βρίσκεται γενικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα με τις καταθέσεις να μειώνονται διαρκώς (κάτω από 200 δις ευρώ στην Ελλάδα το Μάρτιο μετά από πολλά χρόνια) και τις χορηγήσεις να είναι σταθερές. Με βάση τα παραπάνω η χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ γίνεται ολοένα και πιο σημαντική.

Οι νέες εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 30 δις ευρώ θα δώσουν μια ανάσα στις τράπεζες αλλά η αγωνία για μια πιθανή υποβάθμιση των καλυμμένων ομολογιών τους από τους διεθνείς οίκους παραμένει. Το τελευταίο γεγονός θα οδηγούσε σε επιστροφή ρευστότητας στην ΕΚΤ για τις ανάγκες αυξημένων καλύψεων που θα ζητήσει αυτή".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v