Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Colpo grosso με την… κρίση

Σύνοδος κορυφής και stress tests αλλάζουν τα δεδομένα. Τριπλά κέρδη για ξένους brokers από αποκρατικοποιήσεις, CDSs και ταμπλό. Στροφή σε κρατικόχαρτα. Κλειδιά για τράπεζες η αβεβαιότητα για χρέος και τα stress tests.

Colpo grosso με την… κρίση
Colpo grosso στην… πλάτη της ευρωπαϊκής κρίσης πέτυχαν οι ξένες επενδυτικές τράπεζες, καθώς την ώρα όπου απειλούσαν να βάλουν φωτιά στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου αγόραζαν -και ελληνικές- μετοχές, ποντάροντας σε τριπλά κέρδη, σε ταμπλό, CDSs και σε δουλειές αποκρατικοποιήσεων.

"Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι αμερικανικές τράπεζες είναι οι βασικοί αγοραστές στο Χ.Α., τοποθετούμενοι κυρίως σε τράπεζες και σε «κρατικόχαρτα»", δηλώνει στο Euro2day διευθύνων σύμβουλος εγχώριας χρηματιστηριακής.

Η συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης ήταν ενδεικτική. Υπό το βάρος της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's, εκδηλώθηκε ισχυρή πίεση στις τράπεζες. Οι ξένοι και μεγάλοι εγχώριοι κωδικοί «σάρωσαν» το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς, εμφανίζοντας αναλογίες αγοραστών - πωλητών που έφθασαν έως και το 9 προς 1.

Οι ξένοι brokers πόνταραν, σύμφωνα με στέλεχος επενδυτικής τράπεζας, στο ότι η απειλή κρίσης θα λειτουργήσει σαν μοχλός πολλαπλής πίεσης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Και τα αποτελέσματα τους δικαίωσαν.

Μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας, η οποία πόνεσε περισσότερο την Πορτογαλία, και υπό την πίεση ενδεχόμενης διάχυσης της κρίσης χρέους και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (σ.σ.: η PIMCO ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποεπενδύθηκε από αμερικανικά κρατικά ομόλογα), η Γερμανία αναδιπλώθηκε.

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της περασμένης Παρασκευής έδωσε το «πράσινο φως» για την επιμήκυνση του πακέτου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με μειωμένο επιτόκιο κατά 1%, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, ως αντάλλαγμα, για πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για… βούτυρο στο ψωμί όσων πόνταραν στην κρίση, αγοράζοντας μετοχές και διατηρώντας την ίδια στιγμή τις short θέσεις τους σε ελληνικά, πορτογαλικά, ιρλανδικά και ισπανικά ομόλογα.

«Και τα CDSs θα ρολάρουν, έναν χρόνο μετά το μαζικό άνοιγμά τους με κέρδη, καθώς οι αποφάσεις της συνόδου δεν απαντούν τολμηρά στο πρόβλημα του χρέους και δουλειές θα πάρουν, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και το «χαρτζιλίκι» τους θα βγάλουν από το Χ.Α.», παρατηρεί επικεφαλής επενδύσεων εγχώριου επενδυτικού οίκου.

Οι τρέχουσες αποτιμήσεις στο Χ.Α. έχουν προεξοφλήσει, σύμφωνα με χρηματιστές, μόνο την επιμήκυνση των 110 δισ. ευρώ. Η μείωση του επιτοκίου άρχισε να ενσωματώνεται στις αποτιμήσεις μόλις από τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής. Η δε δέσμευση της κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις είναι ακέραιη… προίκα προς εξόφληση.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων - αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ είναι και η «ταμπακέρα» για τις ξένες επενδυτικές τράπεζες, καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα projects στον κόσμο και όλοι προσδοκούν σε κομμάτι της πίτας.


Στροφή σε «κρατικόχαρτα».

Το εκτεταμένο κλείσιμο short θέσεων την Παρασκευή δείχνει, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς παραγώγων, ότι το Χ.Α. διαθέτει δυναμική ανόδου, η διάρκεια της οποίας θα κριθεί από τις… υπερβολές που θα σημειωθούν.

Οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συντάξει με διαδικασίες-εξπρές την πρώτη φάση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων - αξιοποίησης περιουσίας, έως τα τέλη Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα συντελέσουν στη σταδιακή μεταστροφή του ενδιαφέροντος από τις τράπεζες στα «κρατικόχαρτα».

«Ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, το Τ.Τ. τα ΕΛΠΕ και δευτερευόντως τα λιμάνια και εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης θα πρωταγωνιστήσουν στο ταμπλό το επόμενο διάστημα εκτιμά έμπειρο στέλεχος της αγοράς.

Το κλίμα για τις τράπεζες θα κριθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, από το πώς θα αντιμετωπίσουν οι αγορές τις αποφάσεις της συνόδου και από τη διαμόρφωση σαφούς εικόνας για τα κριτήρια με τα οποία θα διεξαχθούν τα νέα stress tests

«Παραμένει ένα βήμα πίσω από τις αγορές η Ευρώπη»

Μετά την πρώτη θετική αντίδραση στα αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου κορυφής, επικρατεί προβληματισμός για το αν οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα για το πρόβλημα του χρέους και τις επιπτώσεις του στις τράπεζες.

«Η Ευρώπη παραμένει ένα βήμα πίσω από τις αγορές αλλά και από τον Τρισέ», δηλώνει στο Euro2day κορυφαίος τραπεζίτης, σημειώνοντας ότι η πρόθεση ενίσχυσης των κεφαλαίων του προσωρινού και μόνιμου μηχανισμού δεν απαντά αποτελεσματικά στην πίεση των αγορών και οι προτάσεις της ΕΚΤ δεν υιοθετήθηκαν.

«Ακόμη και η μείωση του επιτοκίου κατά 1% για τα 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη», σχολιάζει ο ίδιος, «από τη στιγμή όπου η χώρα δεσμεύτηκε να παρουσιάσει σαφές χρονοδιάγραμμα εκποίησης περιουσίας 50 δισ. ευρώ για τη μείωση του χρέους της».

Αμυντική κίνηση θεωρείται από στέλεχος της αγοράς ομολόγων και η απόφαση να μπορεί ο μηχανισμός να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά. Δυνατότητα που θα ισχύει μόνο για χώρες που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό (προς το παρόν μόνο η Ιρλανδία). Ο μηχανισμός, λειτουργώντας σαν δίχτυ ασφαλείας, θα μπορεί να συμμετέχει στις δημοπρασίες ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχής κάλυψή τους.

Προς το παρόν, η απόφαση δεν έχει πρακτικό αντίκτυπο για την Ελλάδα, διασφαλίζει όμως την αποφυγή… μελλοντικού ατυχήματος, στην περίπτωση όπου δεν καταφέρει να επανέλθει στις αγορές μέχρι τα μέσα του 2012, όπου λήγει το πρόγραμμα βοήθειας των 110 δισ. ευρώ και χρειαστεί να ενταχθεί στον προσωρινό μηχανισμό.


Ανησυχία για τα stress tests

Ανησυχία στην αγορά δημιουργούν και οι διαρροές για τα κριτήρια με τα οποία θα διενεργηθούν τα νέα stress tests. Πρώτον, επειδή θα μετρηθούν αυτήν τη φορά οι επιπτώσεις στα βασικά εποπτικά κεφάλαια (Core Tier I) και, δεύτερον, γιατί με βάση με πληροφορίες, είναι σκληρότερο το χειρότερο σενάριο στο σκέλος της ρευστότητας.

Τα στελέχη της ΕΒΑ ενημέρωσαν τους τραπεζίτες ότι το ακραίο από τα σενάρια προσομοίωσης προβλέπει ότι θα υπολογιστεί σε κόστος αγοράς η ανάγκη για πρόσθετη ρευστότητα, καθώς και για υποκατάσταση μέρους της ρευστότητας που εικάζεται στο ακραίο σενάριο ότι θα χαθεί από καταθέσεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι -στην ακραία περίπτωση- το κόστος ρευστότητας θα ανέλθει στα επίπεδα κόστους δανεισμού του Δημοσίου πλέον spread της τάξης του 2,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v