Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρ του deal Eθνικής- Alpha οι αναλυτές

Σε γενικές γραμμές υπέρ ενός πιθανού deal ανάμεσα σε Εθνική και Alpha τάσσονται οι αναλυτές προβλέποντας ως πιθανή την υποβολή βελτιωμένης πρότασης αλλά και περιμένοντας ευρύτερη κινητικότητα στον κλάδο.

Υπέρ του deal Eθνικής- Alpha οι αναλυτές
Σε γενικές γραμμές υπέρ ενός πιθανού deal ανάμεσα σε Εθνική και Alpha τάσσονται οι αναλυτές προβλέποντας ως πιθανή την υποβολή βελτιωμένης πρότασης αλλά και περιμένοντας ευρύτερη κινητικότητα στον κλάδο.

Στα 2,9 δισ. ευρώ αξιολογεί την Alpha Bank η προσφορά της Εθνικής, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Marfin Analysis, ενώ με βάση συντηρητικές προβλέψεις οι συνέργιες που θα προκύψουν μετά τη συγχώνευση θα ανέλθουν σε 500 εκατ. ευρώ στον τρίτο χρόνο με το 87% να προέρχεται από την Ελλάδα και το υπόλοιπο από την Ν.Α. Ευρώπη.

Η Marfin προσθέτει ότι η επίπτωση στον αριθμό των μετοχών της Εθνικής θα είναι της τάξης του 40%, αλλά ότι θα υπάρξει θετική επίπτωση της τάξης του 6% από τον πρώτο χρόνο και 30% στον τρίτο χρόνο σε ό,τι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή. Για τους λόγους αυτούς η Marfin αξιολογεί θετικά την πρόταση της Εθνικής, ενώ δεν θα απέκλειε και μια βελτιωμένη προσφορά.

Πιστεύουμε ακόμη, προσθέτει η Marfin, πως οι συγχωνεύσεις στον κλάδο μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική κερδοφορία του συστήματος. Όπως προσθέτει, δεν αποκλείεται η πιθανότητα παρόμοιων κινήσεων από άλλους παίκτες.

Τρεις πιθανές «καταλήξεις» στην προσφορά της Εθνικής για την Alpha Bank «βλέπει» από την πλευρά της η Eurobank Securities σε ξεχωιστό της report με ημερομηνία 21/2, καθώς εκτιμά πως η ΕΤΕ θα μπορούσε είτε να βελτιώσει την προσφορά της –κάτι για το οποίο η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο- είτε να προχωρήσει σε επιθετική προσφορά, ή να εγκαταλείψει εντελώς το σχέδιο.

Αν το θέμα αφορά την τιμή, η Eurobank Sec εκτιμά πως η Εθνική θα μπορούσε να αυξήσει την προσφορά για την Alpha Bank στα 6,35 ευρώ καθώς και ότι το ενδεχόμενο επιθετικής κίνησης θα πρέπει να θεωρηθεί απίθανο. Τέλος, επισημαίνει, το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του σχεδίου συγχώνευσης θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά.

Νέα εποχή στην εγχώρια αγορά θα σημάνει η πρόταση της Εθνικής, επισημαίνει η Euroxx Securities προσθέτοντας ότι η άρνηση εκ μέρους της Alpha ίσως είναι τρόπος για να δεχθεί βελτιωμένη πρόταση. Μια πιθανή συμφωνία λέει η Euroxx θα δημιουργούσε βασικό καταλύτη για δομικό μετασχηματισμό ολόκληρης της ελληνικής τραπεζικής αγοράς.

Η χρηματιστηριακή θεωρεί πιθανότερο σενάριο την εκδήλωση βελτιωμένης πρότασης εκ μέρους της Εθνικής. Στους κινδύνους ενός πιθανού deal η Euroxx αναφέρει αυτούς που σχετίζονται με την εκτέλεση του deal και ιδιαίτερα αυτούς που αφορούν το δίκτυο την γεωγραφική κατανομή και τον αριθμό του προσωπικού, αλλά και την αναβάθμιση των υποδομών.

Αρνητικά και θετικά σημεία ενός πιθανού deal καταγράφει ο Μάνος Χατζιδάκης της Πήγασος Χρηματιστηριακής. Στα θετικά αναφέρει ότι μια ενιαία οντότητα θα είχε δυνατότητα χρηματοδότησης μεγαλύτερων projects, ευρύτερη γεωγραφική παρουσία, θα βοηθούσε την επιτάχυνση των συγκεντρώσεων στον κλάδο και θα εξασφάλιζε συμμετοχή σε δείκτες μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης.

Αντιστοίχως, στα αρνητικά θα περιλαμβάνονταν υψηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης, μικρές απώλειες μεριδίων από την αποχώρηση στελεχών, πληθωριστική εικόνα του αριθμού των μετοχών της Εθνικής στο ταμπλό και υπέρβαρη αύξηση της βαρύτητας στη διαμόρφωση του Γ.Δ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v