Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τα "πουλέν" των ταύρων

Προσδοκίες υπεραπόδοσης για το 2011 δημιουργούν τα κέρδη άνω του 10% τον Ιανουάριο στο ΧΑ. Ποιες μετοχές και γιατί οδηγούν το rebound. Η απουσία νέων πωλητών, τα όρια της τάσης και οι κίνδυνοι.

Σοφοκλέους: Τα πουλέν των ταύρων
* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις και οι τιμές-στόχοι των μετοχών του FTSE-20 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Πολλές θα είναι οι πιθανότητες να κινηθεί ανοδικά το Χ.Α.
στη διάρκεια του 2011, εφόσον ο πρώτος μήνας του έτους κλείσει με θετικό πρόσημο. Το γνωστό χρηματιστηριακό απόφθεγμα «as goes January, so goes the year», δηλαδή «όπως θα κινηθεί ο Ιανουάριος έτσι θα πάει όλο το έτος», φαίνεται ότι ισχύει στο ελληνικό χρηματιστήριο, αφού από το 2000 και μετά η πορεία του Γενικού Δείκτη το έχει επιβεβαιώσει τις 8 από τις 11 συνολικά χρονιές!

Με κέρδη που ήδη ξεπερνούν το 10% από τις αρχές του έτους, οι μετοχές για το 2011 έχουν κάνει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα της τελευταίας δεκαετίας, οπότε η αισιοδοξία που επικρατεί είναι κατά έναν τρόπο φυσιολογική.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως, παρά το μικρό χρονικό διάστημα που έχουμε διανύσει φέτος, τα «πουλέν» των ταύρων έχουν ξεχωρίσει δυναμικά και αποτελούν ένα μίγμα από μετοχές-top picks, τραπεζικές επιλογές και σίγουρες μερισματικές αποδόσεις. Πάντως, πέραν των εμφανών επιλογών, σημασία έχει και το timing της ανοδικής κίνησης.

Τρία είναι τα στοιχεία στα οποία οι... ταύροι ποντάρουν εδώ και τώρα και έχουν ήδη προκαλέσει ένα ιδιόμορφο screening μεταξύ των μετοχικών τίτλων στο ταμπλό του Χ.Α.:

1. Το πρώτο αφορά στο ότι οι αισιόδοξοι θεωρούν πως η αγορά μπορεί να συνεχίσει την ανοδική της πορεία και την υπεραπόδοσή της σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, αρκεί να επιβεβαιωθεί και πρακτικά το κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη για αποφασιστική λύση στην κρίση του χρέους. Αυτό το σενάριο προεξοφλούν όσοι τοποθετήθηκαν από τα χαμηλά των 1.350 μονάδων (620 μονάδες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση), καθώς ποντάρουν στην πολιτική λύση που θα προκύψει στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Η συλλογιστική πίσω από αυτό το στοίχημα των ταύρων είναι ότι, αν η Eυρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί χειρότερη εξέλιξη στην κρίση του χρέους της, τότε πρέπει επιτέλους να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά, γιατί το δεύτερο τρίμηνο που ακολουθεί θα είναι «σκέτη κόλαση», μια και σε αυτό το χρονικό διάστημα συσσωρεύονται οι μεγαλύτερες εκδόσεις χρέους από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.

2. Το δεύτερο στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η απουσία νέων πωλητών! Από τις ελληνικές μετοχές έχουν αποχωρήσει ή έχουν μειώσει αισθητά τις θέσεις τους σημαντικοί παίκτες οι οποίοι φοβήθηκαν την ελληνική αγορά τίτλων, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο της Aθήνας να επηρεάζεται πλέον περισσότερο από τα εγχώρια ιδρύματα αλλά και από ξένους επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οπότε το long biased αρχίζει και αποδίδει!

Παράλληλα, οι έχοντες short θέσεις, υπό την έντονη αντίδραση ειδικά στις τράπεζες, υποχρεώθηκαν αμέσως σε short covering. Η έλλειψη σημαντικών long θέσεων από τους ξένους δημιουργεί μία ακόμα σκέψη ότι, αν υπάρξει λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, βάσει του παραπάνω χρονοδιαγράμματος, τότε οι αθρόες τοποθετήσεις θα είναι και η κινητήριος δύναμη για να οδηγηθεί η εγχώρια αγορά υψηλότερα.

3. Το τρίτο στοιχείο σχετίζεται με το ότι στα πρόσφατα χαμηλά, στις αρχές του έτους, οι ταύροι θεωρούν πως οι μετοχικές αξίες προεξόφλησαν και το χειρότερο σενάριο, αφού αφενός οι αποτιμήσεις τους σε πολλές περιπτώσεις ήταν εξόφθαλμα χαμηλές, αφετέρου τα ελληνικά ομόλογα προσέγγισαν τιμές που περιλάμβαναν πια haircut άνω του 40%!

--- Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν και γιατί

Οι μετοχές που ξεχωρίζουν είναι τα top picks των Ελλήνων και ξένων αναλυτών και 3 - 4 τραπεζικές επιλογές.

Συνολικά, ο αριθμός των τίτλων είναι μικρός, με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά.

* Τα top picks των ξένων επενδυτικών οίκων είναι
ήδη πρωταγωνιστές στο ταμπλό με αποδόσεις πάνω από 15% κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε συλλέξει ο «Μ», οι 9 βασικές επιλογές των ξένων για την Ελλάδα ήταν οι τίτλοι των εταιρειών Motor Oil, Coca Cola 3E, Folli Follie Group (F.F. Group), Frigoglass, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος και Τράπεζα Κύπρου. Με εξαίρεση τη μετοχή της Μυτιληναίος, οι υπόλοιποι 8 τίτλοι ξεπερνούν αισθητά σε απόδοση την αγορά.

Οι πρωταγωνιστές της ανόδου μέχρι στιγμής είναι οι μετοχές της F.F. Group, με απόδοση μεγαλύτερη του 35%, και της Τράπεζας Κύπρου, με απόδοση άνω του 20%, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει αποδώσει 10%. Παράλληλα, το στοίχημα των ξένων στον ΟΤΕ φαίνεται ότι αποδίδει, με απόδοση πάνω από 20%. Επίσης, η κορυφαία επιλογή των ξένων, η Motor Oil, υπεραποδίδει από τις αρχές του έτους με σχεδόν 19%.

* Πέραν των top picks των ξένων αναλυτών, μεγάλος πρωταγωνιστής στο ταμπλό φαίνεται ότι είναι και οι τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα με 11,6% ακολουθεί την Τράπεζα Κύπρου σε αποδόσεις στο ταμπλό. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι οι τραπεζικοί τίτλοι από τα χαμηλά των 1.350 μονάδων ξεπερνούν σε αντίδραση τους περισσότερους τίτλους και δείκτες.

Η Τράπεζα Κύπρου από τα χαμηλά αποδίδει 39%, η EFG Eurobank 26%, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Alpha Bank 24%, η Eθνική Tράπεζα 20%, ενώ η αντίδραση της αγοράς από τα χαμηλά της είναι μόλις 16%! Η εξήγηση για το άλμα στις τιμές των τραπεζικών τίτλων δεν μπορεί να είναι άλλη από το short covering. Οι μεγάλες θέσεις πώλησης που διατηρούν αρκετοί συμμετέχοντες στους τραπεζικούς τίτλους οδήγησαν σε εκτόξευση των τιμών, ενώ το οριστικό κλείσιμο και το άνοιγμα θέσεων long είναι πιθανόν να ενισχύσουν την ένταση της αντίδρασης.

* Παράλληλα, οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των κερδών και των μερισμάτων δημιουργούν και μία νέα κατηγορία ευνοημένων στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας!

Η Εθνική Χρηματιστηριακή θεωρεί ιδιαίτερα θετική την εξέλιξη αυτή τόσο στην κερδοφορία όσο και στα διανεμόμενα μερίσματα των εισηγμένων και ξεχωρίζει ήδη τις εταιρείες ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο και Μέτκα.

Για την Proton Bank, υπό την προϋπόθεση ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν, οι τιμές-στόχοι για μια σειρά μετοχές θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω σημαντικά: στον ΟΠΑΠ +26%, από τα 16,4 στα 20,6 ευρώ στην τιμή-στόχο, στη Motor Oil +23%, από τα 10 ευρώ στα 12,3 ευρώ, στα Eλληνικά Πετρέλαια από τα 6,5 στα 7,8 ευρώ, +20%, και σε μερικές ακόμα περιπτώσεις όπως στην Τιτάν, στην J&P Άβαξ και στην Intralot.

--- Τα όρια και οι κίνδυνοι

Τα όρια της ανόδου δεν μπορούν να αποτυπωθούν με σαφήνεια και μόνο με πιθανότητες μπορούν να αναλυθούν. Μπορεί να είναι είτε το σενάριο της EFG Eurobank Equities, με την εκτίμησή της που τοποθετεί τον πήχη στις 1.730 μονάδες, στο τέλος του 2011, είτε το ακόμα πιο αισιόδοξο της Deutsche Bank για τις 1.860 μονάδες, είτε οτιδήποτε άλλο.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς μόλις έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και, παρά τις πρώτες ενδείξεις ότι κάτι αρχίζει να κινείται, το ζήτημα είναι κατά πόσον θα ενεργοποιηθεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι, καθώς η μέχρι τώρα κίνηση οφείλεται περισσότερο σε εσπευσμένο κλείσιμο short θέσεων.

Το rebound που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ταμπλό του X.A. θα μετεξελιχθεί σε ανοδική ορμή, σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, μόνο σε περίπτωση όπου λάβουν χώρα μαζικές εισροές κεφαλαίων, μια και προς το παρόν οι κινήσεις περιορίζονται στον τραπεζικό κυρίως κλάδο. Για την ώρα πρόκειται για καθαρά τεχνική κίνηση από μία αγορά που ήταν υπερπουλημένη.

Οι κίνδυνοι - φόβοι είναι υπαρκτοί και συσχετίζονται άμεσα με την ύπαρξη ή μη ικανοποιητικής για τις αγορές ευρωπαϊκής λύσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποτυπωμένης με σαφήνεια. Η κρίση χρέους έχει δημιουργήσει και κρίση ταυτότητας στους κόλπους της Eυρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έδειξε ότι δεν διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων. Το γεγονός ότι η αγορά προεξοφλεί και ποντάρει στην επιμήκυνση των 110 δισ. ευρώ με χαμηλότερο επιτόκιο ή στην επαναγορά μέρους του ελληνικού χρέους, με ταυτόχρονη χρονική μετάθεσή του, δεν σημαίνει αυτομάτως πως τα bets θα «βγουν».

Επίσης, μία σημαντική παράμετρος θα είναι πάντα η τήρηση των στόχων του μνημονίου σε όλη τη διάρκειά του. Τέλος, ένας σημαντικός κίνδυνος αφορά στις λεπτομέρειες που ίσως «κρύβονται» στη λύση που θα προωθηθεί.

Και αυτό γιατί οποιαδήποτε ικανοποιητική λύση για το ελληνικό χρέος πιθανότατα θα σηματοδοτήσει την ανάγκη νέου γύρου κεφαλαιοποιήσεων για τις τράπεζες, αφού τα stress tests του Μαΐου θα υπολογίσουν «κούρεμα» στα κρατικά ομόλογα, ανεξαρτήτως του αν τα πιστωτικά ιδρύματα τα αποτιμούν σε τιμές κτήσης ή όχι.

* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις και οι τιμές-στόχοι των μετοχών του FTSE-20 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 671ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 28 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v