Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Κερδίζει πόντους το σενάριο των 1450

Tο πιθανότερο σενάριο για το ΧΑ είναι να βρισκόμαστε σε ένα βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι που μπορεί να οδηγήσει στην περιοχή στήριξης των 1450 μονάδων, εκτιμά η Merit. Τι βλέπει για τις διεθνείς αγορές.

Merit: Κερδίζει πόντους το σενάριο των 1450
Tο πιθανότερο σενάριο για το ΧΑ είναι να βρισκόμαστε σε ένα βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι που μπορεί να οδηγήσει με εναλλαγή ανοδικών με πτωτικές συνεδριάσεις στην περιοχή στήριξης των 1450 μονάδων, εκτιμά η Merit.

O Οκτώβριος που πέρασε δημιούργησε αρκετές ελπίδες στην ελληνική κεφαλαιαγορά για μια αναστροφή του αρνητικού κλίματος που είχε επικρατήσει τους τελευταίους 12 μήνες.

Η τελευταία εβδομάδα του μήνα όμως εν μέσω φόβων για πολιτική αστάθεια, φημών για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με παράλληλη επιστροφή των spreads σε πολύ υψηλά επίπεδα όπως και εκτιμήσεις ακόμα και για πτώχευση της χώρας οδήγησαν σε απώλεια των κεκτημένων κερδών.

Τελικά, ο μήνας έκλεισε με κέρδη 5,2% σπάζοντας το σερί 2 πτωτικών μηνών (Αύγουστος και Σεπτέμβριος). Παρά το ότι η ανοδική αντίδραση της Τρίτης έδωσε μια νότα αισιοδοξίας, το πιθανότερο σενάριο είναι να βρισκόμαστε σε ένα βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι που μπορεί να οδηγήσει με εναλλαγή ανοδικών με πτωτικές συνεδριάσεις στην περιοχή στήριξης των 1450 μονάδων.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο Γενικός Δείκτης κινείται ακόμα κάτω από τους βραχυπρόθεσμους ΚΜΟ και τον μεσοπρόθεσμο ΚΜΟ των 50 ημερών.

Μια πιθανή ανοδική διάσπαση των ΚΜΟ θα μπορούσε να δώσει το στίγμα για μια νέα ανοδική κίνηση ενώ αντίθετα αν διασπαστούν ξανά οι 1497 μονάδες, το πιθανότερο είναι μια επιστροφή στις 1450 μονάδες.

Τα στοιχεία που προκρίνουν το καθοδικό σενάριο είναι τα εξής:

- Η αβεβαιότητα που υπάρχει συνήθως πριν από κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως αποδεικνύονται αυτές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου. Να υπενθυμίσουμε ότι οι εβδομάδες πριν από τις τελευταίες 2 εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκαν από μεταβλητότητα και εναλλαγές πτωτικών με ανοδικές συνεδριάσεις. Παράλληλα, η φημολογία για νέες βουλευτικές εκλογές και η πολιτική αστάθεια είναι κάτι που μπορεί να απομακρύνει πολλούς επενδυτές από την ελληνική αγορά.

- Οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών που κρίνονται αναγκαίες για τη θωράκιση τους από πιθανή αναδιάρθρωση χρέους και προαπαιτούμενο από την ΕΚΤ για πιθανές συγχωνεύσεις αναμένεται να αντλήσουν μεγάλη ρευστότητα από την αγορά. Συγκεκριμένα, μετά τις επιτυχημένες αυξήσεις της Εθνικής και της Τράπεζας Κύπρου, η Marfin Popular Bank ανακοίνωσε αύξηση ύψους 488,6 εκ και κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 660 εκ ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να προβεί σε αύξηση ύψους 800 εκ. ευρώ και κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 250 εκ ευρώ, η Γενική Τράπεζα έχει ήδη δρομολογήσει αύξηση ύψους 339 εκ. ευρώ ενώ η Eurobank εξετάζει την ενίσχυση της μέσω συγχώνευσης θυγατρικών της και πώληση συμμετοχών της.

-Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης-επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους δημιουργεί μια μεγάλη αβεβαιότητα η οποία μπορεί να συντηρήσει την ανοδική κίνηση των spreads των 10ετών σε επίπεδα πάνω από τις 850 μονάδες βάσης.

Ο Νοέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που αρχίζει η ανάκαμψη των αγορών στο διεθνές επίπεδο με αυτό να επιβεβαιώνεται ως ένα βαθμό στο Γενικό Δείκτη με 11 ανοδικές έναντι 9 πτωτικών κινήσεων την τελευταία εικοσαετία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι τρεις τελευταίοι Νοέμβριοι στο ΧΑ ήταν πτωτικοί κάτι που πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί και φέτος αν δεν βρεθούν οι ανοδικοί καταλύτες.

Ο Νοέμβριος είναι και μήνας ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων και δεν αποκλείεται κάποιες μετοχές μεμονωμένα να πρωταγωνιστήσουν σε συνδυασμό με θετικά αποτελέσματα. Τέλος, μέσα στο Νοέμβριο σημαντικά γεγονότα για την ελληνική οικονομία είναι η έκθεση προόδου των ελεγκτών της τρόικας εν όψει της τρίτης δόσης του δανείου, το τελικό πόρισμα της Eurostat για το έλλειμμα του 2009 και η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2011 με ορατό το ενδεχόμενο νέων μέτρων με στόχο τη σύγκλιση με τους στόχους του μνημονίου για το έλλειμμα.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Σε βραχυπρόθεσμο ράλι και κοντά στα υψηλά διετίας βρίσκονται οι διεθνείς αγορές συνεπεία των καλύτερα των αναμενομένων αποτελεσμάτων των εισηγμένων και προεξοφλώντας σε σημαντικό βαθμό το νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE2) ο οποίος ανακοινώνεται σήμερα το βράδυ από τη Fed. Συγκεκριμένα, στον τομέα των αποτελεσμάτων των εταιρειών του S&P 500, από τις 376 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα, 275 (73,1%) ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, 32 (8,5%) ήταν ίδιες και μόνο 69 (18,4%) ήταν κατώτερες.

Θετική εξέλιξη για την αγορά της Αμερικής θεωρείται επίσης και η επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στη βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, η οποία αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στη Κυβέρνηση Ομπάμα για την προτιθέμενη άρση των φορολογικών περικοπών που αποφασίστηκαν επί Μπους (2001 & 2003) και λήγουν το τέλος του 2010, καθώς και για τις σκέψεις για αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα και στα κεφαλαιακά κέρδη.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την «απάντηση» της ΕΚΤ αύριο στα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα από τη Fed, καθώς φαίνεται ότι αναζωπυρώθηκε η ανησυχία για τις χώρες του Νότου τις τελευταίες ημέρες.

Αναλυτικά το spread της Ιρλανδίας διαμορφώθηκε χθες στις 492,9 μονάδες καταγράφοντας ιστορικό υψηλό, της Πορτογαλίας στις 382,1 μονάδες σημειώνοντας υψηλό 15 ημερών και της Ελλάδας στις 832 μονάδες σημειώνοντας επίσης υψηλό 30 ημερών έπειτα από τη σημαντική του υποχώρηση στις 650 μονάδες στις 13 Οκτ.

Στο αρνητικό κλίμα στην αγορά ομολόγων των χωρών του Νότου συνέβαλε επίσης η συμφωνία των μελών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα για δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διάσωσης κρατών μελών που θα αντικαταστήσει από το 2013 το προσωρινό ταμείο για στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών, στο οποίο τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ συνεισφέρουν με κεφάλαια €750 δις.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός προβλέπει μεταξύ άλλων την μεταφορά του κόστους διάσωσης στους κατόχους ομολόγων (ιδιώτες επενδυτές) έτσι ώστε να μην εκτίθενται οι φορολογούμενοι σε πιθανά νέα βάρη για διάσωση άλλων χωρών.

Συνοψίζοντας εκτιμούμε ότι αν ο νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης (QE2) που ανακοινώνεται σήμερα από τη Fed είναι σημαντικά μεγαλύτερος από $500-$750 δις που αναμένουν κατά μέσο όρο οι αναλυτές θα δώσει ένα βραχύ θετικό momentum στην αγορά, λαμβάνοντας επίσης υπόψη και ότι τα αποτελέσματα των εισηγμένων θα συνεχίσουν να είναι ανώτερα των εκτιμήσεων.

Εντούτοις, αίνιγμα αποτελεί η αυριανή στάση της ΕΚΤ η οποία προέβηκε μεν τις τελευταίες ήμερες σε αγορές ομολόγων χωρών του Νότου για αποκλιμάκωση των spread, αλλά επιμένει στην πολιτική λιτότητας παρά τη ραγδαία άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου η οποία πλήττει ασφαλώς τις εξαγωγές της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v