Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Οι πωλήσεις, το arbitrage και οι άμυνες

Γιατί κυριάρχησαν οι πωλητές σε μετοχή και δικαιώματα τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο συνδυασμός σορταρίσματος και arbitrage και οι καθαρές πωλήσεις. Το κλίμα στο City και τα περιθώρια άμυνας.

ETE: Οι πωλήσεις, το arbitrage και οι άμυνες
Μίνι crash test για τον τίτλο της ΕΤΕ, αλλά και συνολικά για το Χ.Α., αναμένεται από χρηματιστές να αποτελέσουν η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση, καθώς η πτώση της μετοχής και των δικαιωμάτων «αφύπνισε» στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης τους αγοραστές.

Παρότι η αγορά ανέμενε πτωτικό ξεκίνημα για τα δικαιώματα, που θα συμπαρέσυρε χαμηλότερα και τη μετοχή, η ένταση της πτώσης τη Δευτέρα και στο μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης δοκίμασε τα… νεύρα των -εν δυνάμει- αγοραστών.

Το δικαίωμα της αύξησης έφτασε να υποχωρεί ως και 34% (0,37 ευρώ ενδοσυνεδριακό χαμηλό χθες) και το δικαίωμα του ΜΟΔ ως 36,2% (0,67 χθεσινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό χθες). Αποτέλεσμα ήταν ο τίτλος της ΕΤΕ να υποχωρήσει αντίστοιχα ως τα 7,16 ευρώ χθες.

Η μεγαλύτερη πτώση των δικαιωμάτων έδωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης περιθώρια ικανοποιητικού arbitrage, που έφτασε ως και το 2% στην περίπτωση του ΜΟΔ. Αποτέλεσμα ήταν να ενταθούν οι αγορές δικαιωμάτων και στο τέλος της συνεδρίασης να εκδηλωθεί και αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον -με μορφή αγορών μπλοκ- και στον τίτλο της ΕΤΕ.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται πλέον αφενός στο κατά πόσον έχει εκτονωθεί το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης και αφετέρου στο αν θα ενισχυθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η αυξημένη πίεση των δύο πρώτων συνεδριάσεων διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων οφείλεται, σύμφωνα με χρηματιστές, σε τρεις βασικούς παράγοντες:

Ο πρώτος είναι οι αναγκαστικές πωλήσεις. Όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, οι κάτοχοι αποθετηρίων εγγράφων (ADRs) δεν μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους στην ΑΜΚ και στο ΜΟΔ και ως εκ τούτου πρέπει να πουλήσουν 31,5 εκατ. δικαιώματα συμμετοχής στην αύξηση και άλλα τόσα στο ΜΟΔ.

Στις «αναγκαστικές» πωλήσεις από τους κατόχους ADRs προστίθενται οι καθαρές πωλήσεις από όσους δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν συνολικά ή εν μέρει στην αύξηση και στο ΜΟΔ. Πωλήσεις που «στριμώχτηκαν», σύμφωνα με χρηματιστές, τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων για μια σειρά λόγους.

Η επανακάμψασα ανησυχία για τις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, με αιχμή τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Ιρλανδίας, επηρέασε δυσμενώς το κλίμα για όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, πολύ περισσότερο για το Χ.Α. Το κλίμα για την Ελλάδα στις αγορές έχει βαρύνει και πάλι εξαιτίας των ανησυχιών για το αν μπορεί να αντέξει η Ε.Ε. μία ακόμη προσφυγή χώρας στον μηχανισμό.

Στην επίσπευση των πωλήσεων δικαιωμάτων συνέβαλε, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, και η προσδοκία ότι κατά τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης συνήθως εκδηλώνονται αναγκαστικές αγορές δικαιωμάτων από όσους έχουν δανειστεί και σορτάρει μετοχές.


Τα περιθώρια arbitrage με αγορές δικαιωμάτων και σορτάρισμα μετοχών

Ο τρίτος παράγοντας που καθόρισε την επικράτηση των πωλητών στην ΕΤΕ στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης ήταν ότι μεγάλοι ξένοι brokers συγκράτησαν τις «αναγκαστικές» αγορές δικαιωμάτων περιμένοντας καλύτερες τιμές.

Τακτική που προς το παρόν τους δικαίωσε λόγω της πίεσης της τιμής στα δικαιώματα καθώς και των μικρών αλλά ικανοποιητικών -για μεγάλες εντολές- περιθωρίων arbitrage.

Τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων, δημιουργήθηκε ένα μικρό αρμπιτράζ υπέρ των δικαιωμάτων του ΜΟΔ κυρίως και δευτερευόντως της ΑΜΚ.

Για τον λόγο αυτόν προς το τέλος της συνεδρίασης βγήκαν αγορές δικαιωμάτων και ταυτόχρονα άνοιξαν short θέσεις επί της μετοχής. Οι αγορές δικαιωμάτων κατά ένα μέρος ήταν «αναγκαστικές», καθώς πρέπει να επιστραφούν τα δικαιώματα των μετοχών που είχαν σορταριστεί μέχρι και την αποκοπή.

Βάσει των στοιχείων της ΕΤΕΣΕΠ, οι ανοικτές θέσεις πώλησης τη Δευτέρα άγγιξαν το 1,2 εκατ. μετοχές, ενώ επαναγοράστηκαν 375 χιλ. μετοχές Εθνικής. Οι traders κυνήγησαν με το τουφέκι «μεροκάματο» της τάξης του 1% - 1,6% από το arbitrage.

Μεροκάματο που διευρύνθηκε χθες και άγγιξε το 2% υπέρ του δικαιώματος του ΜΟΔ, σε σχέση πάντα με τη μετοχή της ΕΤΕ. Για τους ξένους, που βαρύνονται με ελάχιστες προμήθειες, περιθώριο arbitrage 2% δίνει ένα αξιόλογο «κέρδος» εφόσον σκοπεύουν να συμμετάσχουν στην αύξηση.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης υπήρξε και επιπλέον δανεισμός 495 χιλ. μετοχών Εθνικής, βάσει των στοιχείων της ΕΤΕΣΕΠ, παρά το «αλμυρό» επιτόκιο, ενδεικτικό πιθανόν των ευκαιριών που βλέπουν κάποιοι στις αγορές δικαιωμάτων και στο σορτάρισμα μετοχών.


Το καλό κλίμα στο City και οι άμυνες

Πάντως, παρ' όλη την ανησυχία της εγχώριας αγοράς, το κλίμα στο Λονδίνο για το εγχείρημα κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής μέσω ΑΜΚ και ΜΟΔ παραμένει καλό, παρά τις «σκιές» που σωρεύει στις περιφερειακές ευρωπαϊκές αγορές το ιρλανδικό πρόβλημα.

Το γεγονός ότι η αύξηση είναι καλυμμένη κατά 100% από το σχήμα των αναδόχων - εγγυητών και η σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση που θα επιφέρει διαμορφώνουν ένα θετικό κλίμα για όσους επιθυμούν να πάρουν το ρίσκο της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή της Εθνικής σε banking conference που διενήργησε, τη Δευτέρα και την Τρίτη, η Merrill Lynch, στο Λονδίνο, τράβηξε τα βλέμματα των επενδυτών, που εστιάστηκαν στην ενίσχυση των βασικών κεφαλαίων της Εθνικής τόσο άμεσα όσο και έμμεσα μέσω του goodwill από ενδεχόμενη πώληση μετοχών Finansbank σε τιμή υψηλότερη από την αξία κτήσης τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v