Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις 67 δισ. ευρώ, εάν και εφόσον...

Ανάκαμψη από το δεύτερο μισό του 2011 βλέπει η Eurobank. Επενδύσεις-μαμούθ σε ενέργεια και υποδομές. Οι προϋποθέσεις και τα κλειδιά. Τι περιμένει για Χ.Α. και γιατί εκτιμά ότι θα έρθουν κατ' ανάγκη deals.

Επενδύσεις 67 δισ. ευρώ, εάν και εφόσον...
Επενδύσεις-μαμούθ, της τάξης των 67 δισ. ευρώ, προβλέπει η Eurobank ότι θα διενεργηθούν την επόμενη πενταετία στην Ελλάδα, θέτοντας την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης από το β΄ μισό του 2011, εφόσον συνεχίσουν να υλοποιούνται οι στόχοι του μνημονίου και προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Σε παρουσίαση με τον τίτλο «Επενδυτικές ευκαιρίες εν μέσω ύφεσης», η χρηματιστηριακή της EFG Eurobank διαπιστώνει ότι, αυτήν τη στιγμή, το Χ.Α. παραμένει ακριβό, χωρίς να διαφαίνεται ανάκαμψη για τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα, όμως, ορίζει δύο πιθανούς καταλύτες για την αναστροφή της τάσης από την επόμενη χρονιά. Τις συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία βάσει του μνημονίου και των εκτιμήσεών της θα ξεκινήσει από το β΄ εξάμηνο του 2011, και την τάση αναγκαστικής συγκέντρωσης της αγοράς, με συγχωνεύσεις, εξαγορές, πωλήσεις θυγατρικών, κλάδων και ακινήτων.

Εφόσον η δημοσιονομική προσαρμογή υλοποιηθεί σύμφωνα με τους στόχους του μνημονίου και πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, η Eurobank Equities εκτιμά ότι την επόμενη 5ετία θα διενεργηθούν επενδύσεις αθροιστικού ύψους 67 δισ. ευρώ.
 
Πρωταγωνιστές, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής, θα είναι οι κλάδοι ενέργειας (επενδύσεις 37 δισ. ευρώ) και υποδομών (10 δισ. ευρώ) και ακολουθούν οι κλάδοι διαχείρισης υδάτων (2 δισ. ευρώ), ακίνητης περιουσίας, τουρισμού και τυχερών παιχνιδιών.

Πρόκειται για δυσθεώρητο ποσό, που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ και επομένως μπορεί να εξασφαλίσει σταδιακά από το 2011 και έπειτα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Απαιτούνται, βέβαια, πέραν της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση αγορών, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος με μείωση της γραφειοκρατίας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στις αναγκαίες προσαρμογές και βελτιώσεις στο φορολογικό καθεστώς, δημιουργώντας ένα ελκυστικό σταθερό φορολογικό περιβάλλον για προσέλκυση επενδύσεων. Η μείωση του συντελεστή των αδιανέμητων κερδών αποτελεί το πρώτο βήμα και η αγορά αναμένει περαιτέρω βελτιώσεις και στο καθεστώς φορολογίας των μερισμάτων.

Ο δεύτερος καταλύτης, σύμφωνα με τη Eurobank Equities, είναι η ανάγκη εξαγορών και συγχωνεύσεων που προκαλεί η βαθιά ύφεση.


Έρχονται deals… εκτάκτου ανάγκης

Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι θα υπάρξουν σύντομα αναγκαστικές συγχωνεύσεις, εξαγορές ή πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (distress deals), καθώς κάποιες εταιρίες δεν διαθέτουν πια ούτε το αναγκαίο κεφάλαιο κίνησης για πρώτες ύλες και εμπορεύματα.

Ταυτόχρονα, υπό την πίεση της μείωσης των πωλήσεων, της υποχώρησης των EBITDA και των κλειστών γραμμών για νέα χρηματοδότηση, αρκετές εταιρίες θα επιδιώξουν να πουλήσουν κλάδους, συμμετοχές ή ακίνητα ώστε να εξασφαλίσουν απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης ή κεφάλαιο που θα χρηματοδοτήσει αποτελεσματικότερες μορφές αναδιάρθρωσης κόστους.

Deals που σύμφωνα με τον κ. Γ. Καλαντζή, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης, θα διενεργηθούν με σημαντικό discount και όχι με premium.

Σε δεύτερη φάση, όταν οι μακροοικονομικές συνθήκες βελτιωθούν, οι εταιρίες με ισχυρούς ισολογισμούς πιθανόν να επωφεληθούν από τις χαμηλές αποτιμήσεις και να προβούν σε εξαγορές.

«Η Ελλάδα αποτελεί την πιο κατακερματισμένη αγορά σε αριθμό επιχειρήσεων, με λίγες ισχυρές εταιρίες σε μερίδιο αγοράς», δήλωσε ο κ. Καλαντζής, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι αυτό θα αλλάξει εντός του επόμενου έτους ή της διετίας.

Καταλύτες για τις τραπεζικές συγχωνεύσεις, που είναι και το «καυτό» θέμα της τρέχουσας ατζέντας, θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank Equities, κ. Κ. Μητρόπουλο, οι συνέργιες και η μείωση του κόστους καταθέσεων.

Βραχυπρόθεσμα η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η πίεση στο Χ.Α. θα συνεχιστεί λόγω της ύφεσης στην οικονομία. «Εφόσον η συσχέτιση μεταξύ ΑΕΠ και πωλήσεων διατηρηθεί στα ιστορικά επίπεδα, τότε η κερδοφορία των εισηγμένων μπορεί το 2011 να σημειώσει περαιτέρω πτώση της τάξης του 23% σε σχέση με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις», αναφέρει η Eurobank Equities.

Σήμερα το Χ.Α. διαπραγματεύεται σε επίπεδα αποτίμησης 11 φορές τα κέρδη του 2011, στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών. Αν συνυπολογιστεί μια περαιτέρω μείωση κατά 23% στα κέρδη της επόμενης χρήσης, τότε το Ρ/Ε της αγοράς ανεβαίνει στο 14, επίπεδα ακριβά, ακόμη και αν δεν συνυπολογιστεί το ρίσκο χώρας.

Η αισιοδοξία της ΑΧΕ εδράζεται στους δύο προαναφερθέντες καταλύτες (ανάπτυξη και συγκέντρωση). «Εφόσον η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει από το δεύτερο μισό του 2011, τότε η χρηματιστηριακή αγορά, ως προεξοφλητικός μηχανισμός, θα προηγηθεί», ανέφεραν στελέχη της χρηματιστηριακής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v