Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: 11+6 μετοχές ικανές για το rebound

Το θετικό σενάριο για την ελληνική αγορά και οι τίτλοι που δείχνουν να βρίσκονται σε "πλεονεκτική θέση" για να κάνουν το ...rebound. Οι αποτιμήσεις. Σήμα από τα κέρδη ανά μετοχή. Αναλυτικοί πίνακες.

Σοφοκλέους: 11+6 μετοχές ικανές για το rebound
* Οι αναλυτικοί πίνακες με τις αποτιμήσεις και τις αποδόσεις των 11+6 μετοχών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Κάνοντας έναν απολογισμό για το πού βρισκόμαστε, η πλήρης... αποχή της ελληνικής αγοράς από την ανοδική κίνηση των ξένων αγορών στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους μπορεί να «κρύβει» και ένα θετικό μήνυμα υπεραπόδοσης στη συνέχεια, με τη λογική του συμπιεσμένου ελατηρίου. Η κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα δεν αποτελεί το σίγουρο σενάριο, ωστόσο, αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη μακρο-εικόνα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Τα σύννεφα ανησυχίας στον ορίζοντα σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαλυθεί και η αγορά μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται σε ισορροπία τρόμου. Το σκηνικό στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επηρεάζεται περισσότερο από το πολιτικό - μακροοικονομικό «στοίχημα», αλλά σε καθαρά θεμελιώδες επίπεδο δεν είναι λίγοι εκείνοι, αναλυτές και διαχειριστές, που υποστηρίζουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα του Γενικού Δείκτη έχουν οδηγήσει αρκετούς τίτλους σε χαμηλά επίπεδα αποτίμησης.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η επιλογή των μετοχών στη Σοφοκλέους θα αρχίσει να μετατοπίζεται σε εκείνες που θα εξέλθουν «αλώβητες» από την κρίση στην εγχώρια οικονομία.

Τα «φαβορί»

Ο «Μ» ανέτρεξε στη βάση δεδομένων της FactSet και παρουσιάζει έναν σημαντικό αριθμό μετοχών οι οποίες παρακολουθούνται συστηματικά από τμήματα ανάλυσης και ταυτόχρονα εμφανίζουν ελκυστικούς πολλαπλασιαστές σε όρους τόσο κερδοφορίας όσο και λογιστικής αποτίμησης (P/E και P/BV). Για τους τίτλους που παρουσιάζονται στους σχετικούς πίνακες υπάρχουν περισσότερες από μία εκτιμήσεις σχετικά με τα κέρδη ανά μετοχή τους, προκειμένου να αυξηθεί η αξιοπιστία των στοιχείων.

Συνολικά, 11 εταιρείες φαίνεται να διαθέτουν μονοψήφια P/E (δείκτης αποτίμησης σε όρους κερδών) και θετικό ρυθμό μεταβολής των κερδών τους για το 2010, αλλά και 6 ακόμα για το 2011.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων και η προέλευσή τους επιτρέπουν την αισιοδοξία για την αγορά, αφού παρατηρούμε εταιρείες από όλες τις κατηγορίες.

Από τις 11+6 μετοχές, αρκετές συμμετοχές στον πίνακα προέρχονται από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπως οι Alapis, J&P Άβαξ, Folli Follie, ΕΥΑΘ κ.ά., ενώ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση συμμετέχουν οι τίτλοι των ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Motor Oil κ.ά. Παράλληλα, το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές μετοχές της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης δείχνει ένα «βάθος» επιλογών.

Το μέσο P/E των 11+6 εταιρειών για το 2010 εκτιμάται σε 7,3 φορές έναντι 8,9 φορών για τον Γενικό Δείκτη, 9 φορών για τον δείκτη FTSE/ASE-20 και 10,2 φορών για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Για το 2011, ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις προβλέπεται στις 6,11 φορές έναντι 7,3 φορών για τη συνολική αγορά, 7,5 φορών για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και 7,3 φορών για τον δείκτη FTSE/ASE Mid 40. Οι 11+6 εταιρείες εμφανίζουν μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών τόσο για φέτος όσο και για το 2011.

Οι αποτιμήσεις

Όσον αφορά στις μετοχές των εταιρειών ΟΤΕ, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Alapis, Μυτιληναίος, Μέτκα, Folli Follie, Fourlis, J&P Άβαξ, ΕΥΑΘ, Revoil και, όχι μόνο είναι διαπραγματεύσιμες με μονοψήφια P/E τόσο για φέτος όσο και για το 2011 αλλά και οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη τους θα κινηθούν ανοδικά σε σχέση με το 2009 και τα δύο αυτά έτη.

Για το 2011, εκτός από τις παραπάνω επιχειρήσεις, και οι Εθνική Τράπεζα, Τραπεζα Κύπρου, Σαράντης, EXAE, Τιτάν και MLS Multimedia εμφανίζουν χαμηλότερους δείκτες αποτίμησης σε όρους P/E από τις 10 φορές, ενώ παράλληλα οι προσδοκώμενοι ρυθμοί αύξησης των κερδών τους είναι θετικοί τόσο για το 2010 όσο και για το επόμενο έτος. Η Μέτκα για το 2011 παρουσιάζει προβλεπόμενο P/E 6,6 φορές και P/BV 2,5 φορές, ενώ η μερισματική της απόδοση προβλέπεται να ξεπεράσει το 7% και ο ρυθμός αύξησης των κερδών να ξεπεράσει το 100%! Όσον αφορά στη Motor Oil, για το 2011, πέραν του χαμηλού δείκτη P/E στις 7,9 φορές τα καθαρά κέρδη, τόσο η μερισματική απόδοση στο 11% όσο και ο ρυθμός μεγέθυνσης των κερδών βρίσκονται σε υψηλότατα επίπεδα.

Εκτός από τις αποτιμήσεις σε όρους κερδοφορίας και οι αποτιμήσεις λογιστικής αξίας κινούνται σε παρόμοια επίπεδα με τους δείκτες της αγοράς. Ο μέσος δείκτης P/BV για το 2010 των 11+6 εταιρειών προβλέπεται σε 0,9 έναντι 0,83 για τον Γενικό Δείκτη και 0,84 για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αντίθετα, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινείται χαμηλότερα στα επίπεδα του 0,67. Για το επόμενο έτος, ο δείκτης λογιστικής αξίας προβλέπεται στο 0,85, ήτοι premium 6% σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σήμα από τα EPS

Επίσης, ένα ακόμα θετικό στοιχείο των 11+6 τίτλων είναι η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) την οποία προβλέπεται να εμφανίσουν και για τα δύο έτη αναφοράς. Για το 2010, η μέση αύξηση των κερδών ανά μετοχή είναι 8,5% εν συγκρίσει με το άκρως αισιόδοξο -0,6% μόλις για τον Γενικό Δείκτη και το -2,5% για τον FTSE/ASE-20. Από την άλλη πλευρά, ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2011 για τις 11+6 εταιρείες διαμορφώνεται σε παρόμοια ή και σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη αλλά και έναντι των εκτιμήσεων για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Για το 2011, η μέση εκτίμηση σχετικά με την αύξηση των κερδών ανά μετοχή των 11+6 τίτλων υπερβαίνει το 19%, όταν για τους δύο δείκτες αναφοράς η μέση εκτίμηση είναι άνω του 20% για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη..

Τέλος, αντίστοιχη είναι η απόδοση των 11+6 μετοχών σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς. Η σταθμισμένη απόδοση των επιλεγμένων τίτλων για τον τελευταίο μήνα του 2010 διαμορφώνεται σε -21,2% έναντι -20,6% για τον Γενικό Δείκτη και -20,4% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η εικόνα των αποδόσεων διαφοροποιείται αισθητά αν ληφθούν υπόψη οι ιστορικές αποδόσεις των τελευταίων 5 ετών, με τον μέσο όρο για τις 11+6 εταιρείες να διαμορφώνεται σε +-25% έναντι -37% για τον Γενικό Δείκτη και -42% για τον FTSE/ASE-20.

* Οι αναλυτικοί πίνακες με τις αποτιμήσεις και τις αποδόσεις των 11+6 μετοχών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v