ΤτΕ: Σκανδαλώδης κερδοσκοπία με τη λίρα

Η τιμή του χρυσού εκτοξεύτηκε και η ΤτΕ φαίνεται να το εκμεταλλεύεται και με το παραπάνω καθώς το spread αγοράς-πώλησης έχει εκτοξευτεί στα... 40 ευρώ. Έξτρα "καπέλο" και σε αγορές άνω των €10.000.

ΤτΕ: Σκανδαλώδης κερδοσκοπία με τη λίρα
Όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι αγορές βρίσκονται στη φάση της μετατροπής της κρίσης του τραπεζικού συστήματος σε κρίση του χρέους των κρατών και ο κύκλος αυτός με υφέσεις και εξάρσεις θα κρατήσει για σημαντικό διάστημα "συνεπικουρούμενος" και από τους "αξιόπιστους" οίκους αξιολόγησης.

Ασφαλώς και η παρούσα κρίση θα φέρει σημαντικές ανακατατάξεις στις ισοτιμίες νομισμάτων και εμπορευμάτων.

Στα υψηλότερα επίπεδα του 2010 κινείται το συμβόλαιο του χρυσού, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές Απριλίου με μηνιαία κέρδη 6%.

Ο χρυσός, επίσης, κινείται σε νέο ιστορικό υψηλό όσον αφορά στην αποτίμησή του σε στερλίνες, ευρώ και ελβετικό φράγκο.

Αν την ανησυχία τη διαδεχτεί ο πανικός, η τιμή του κίτρινου μετάλλου θα εκτοξευτεί.

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο ETFs, το SPDR Gold Trust της Νέας Υόρκης, σημείωσε νέο ρεκόρ κατέχοντας 1.146,825 τόνους χρυσού σε συμβόλαια, λόγω του θερμού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Σε ιστορικά υψηλά κινείται και η τιμή της χρυσής λίρας, όμως το αγοραστικό ενδιαφέρον συνεχίζεται αμείωτο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα που διέθετε η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκδοση Ελισάβετ 1973 και προγενεστέρων ετών και Ελισάβετ 1974 και μεταγενεστέρων ετών και πλέον διατίθεται στην αγορά η χρυσή λίρα παλαιάς κοπής.

Το συνεχιζόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον παίρνει ακόμα μεγαλύτερη αξία αν συνυπολογιστούν οι "δυσβάσταχτοι" όροι τους οποίους θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος για συναλλαγές με ιδιώτες που φτάνουν σε αξία έως τα 10.000 ευρώ.

Έτσι, ενώ στις αρχές του 2009 και πιο συγκεκριμένα στις 2/1/2009 η Τράπεζα της Ελλάδος αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 150,07 ευρώ και την πουλούσε στα 167,6 ευρώ (η διαφορά αγοράς - πώλησης ήταν 17,53 ευρώ, ή σε ποσοστό 11,6%), στις 3/5/2010 η τιμή αγοράς είχε αναρριχηθεί στα 201,98 και η τιμή πώλησης στα 242,02 ευρώ, δηλαδή το spread είχε εκτοξευτεί στα 40,04 ευρώ, ή σε ποσοστό 19,9%!

Το euro2day επικοινώνησε με το τμήμα διαχείρισης διαθεσίμων της τράπεζας ζητώντας κάποιες λογικοφανείς εξηγήσεις για την τεράστια διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης και η απάντηση ήταν πως το spread εκτοξεύτηκε λόγω της σημαντικής ανόδου που έχουν παρουσιάσει για την τράπεζα το κόστος αποπληρωμής και το κόστος διακράτησης.

Μάλιστα, υπεύθυνος του τμήματος διαβεβαίωσε ότι και στο εξωτερικό η διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας έχει αυξηθεί σημαντικά.

Όμως, μια πρόχειρη βόλτα στο Διαδίκτυο έδειξε μάλλον τα αντίθετα.

Πιο συγκεκριμένα, στη διεύθυνση www.golddealer.com για χρυσές λίρες κοπής 1933 και προγενέστερα η αγορά ήταν στα 276 δολάρια και η πώληση στα 296 δολάρια, δηλαδή, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων, το spread μεταξύ αγοράς και πώλησης ήταν εντυπωσιακά μικρότερο και της τάξεως του 7,3%.

Ακόμα χειρότερα δείχνουν τα πράγματα για όσους επιθυμούν να αγοράσουν χρυσές λίρες αξίας μεγαλύτερης των 10.000 ευρώ, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η τράπεζα βάζει επιπλέον "καπέλο" 20 ευρώ ανά λίρα, το οποίο όμως δεν το πληρώνει, σε ανάλογου ύψους συναλλαγές, όταν πωλητής είναι ο ιδιώτης και αγοραστής η τράπεζα.

Σε ερώτηση για το επιπλέον κόστος η απάντηση ήταν ότι η τράπεζα διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και ασφαλώς κοιτάζει να αποτρέψει την κερδοσκοπία και να αυξήσει τα οφέλη της.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι σε κάθε αγοραπωλησία η Τράπεζα της Ελλάδος εισπράττει προμήθεια 0,5%, ενώ για συναλλαγές αξίας μεγαλύτερης των 15.000 ευρώ, εκτός από αστυνομική ταυτότητα, απαιτούνται εκκαθαριστικό εφορίας και λογαριασμός ΔΕΚΟ στο όνομα του υποψήφιου αγοραστή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v