Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 24+9 εισηγμένες που "κοντράρουν" την ύφεση

Ποιοι όμιλοι της Σοφοκλέους έχουν τις προϋποθέσεις να αμυνθούν σθεναρότερα στην τριετή ύφεση που βρίσκεται προ των πυλών, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση των πρόσθετων, σκληρών οικονομικών μέτρων.

Οι 24+9 εισηγμένες που κοντράρουν την ύφεση
Ποιοι όμιλοι της Σοφοκλέους έχουν τις προϋποθέσεις να αμυνθούν σθεναρότερα στην τριετή ύφεση που βρίσκεται προ των πυλών, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση των πρόσθετων, σκληρών οικονομικών μέτρων.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το πρόσθετο πακέτο σκληρών οικονομικών μέτρων, για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου -ή οποιοσδήποτε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος- παραδέχτηκε επισήμως ότι θα έχουμε αρνητική πορεία του ΑΕΠ όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης, όταν σε αντίστοιχες προβλέψεις είχαν προχωρήσει εδώ και λίγους μήνες αρκετοί διεθνείς επενδυτικοί οίκοι.

Το μόνο βέβαιο είναι αυτήν την περίοδο τα επιτελεία των εισηγμένων (και όχι μόνο) εταιριών έχουν ήδη αρχίσει να επιδίδονται σε σειρά "stress tests", προσπαθώντας να προβλέψουν τις αντοχές των επιχειρήσεων απέναντι στα διάφορα σενάρια εξέλιξης βασικών οικονομικών μεγεθών, όπως το ΑΕΠ, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων κ.λπ.

Εκ πρώτης όψεως, η ανακοίνωση των πρόσθετων οικονομικών μέτρων θα πλήξει όλες τις επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα τους στην εγχώρια αγορά, καθώς:

α) Θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η ήδη χαμηλή ζήτηση (πτώση μισθών στον δημόσιο τομέα, δραστικές περικοπές επενδύσεων κ.λπ.).

β) Πολλές εταιρίες θα κληθούν -από τις συνθήκες της αγοράς- να απορροφήσουν τον εκ νέου αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ.

γ) Οι προβλέψεις για διαμόρφωση πτωτικής τάσης στην πορεία των τιμών μέσα στην προσεχή τριετία θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια κέρδους των εταιριών.

δ) Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν και πάλι από μια νέα (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά) έκτακτη εισφορά.

Επιπρόσθετα, η τελική απόφαση να μην πληγούν άμεσα ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα μπορεί μεν να περιορίζει σε κάποιον βαθμό το ποσοστό της πτώσης της ζήτησης, πλην όμως δεν προσφέρει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αμυνθούν απέναντι στις πηγές απωλειών που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Οι "εξαγωγικές" εταιρίες

Παρ' όλα αυτά, φαίνεται ότι κάποιες από τις εισηγμένες θα καταφέρουν να έχουν σχετικά μικρότερες απώλειες από τον μέσο όρο της αγοράς, γεγονός που ενδεχομένως (αν υπάρξουν οι συμφέρουσες συνθήκες αποτίμησης στο ταμπλό του Χ.Α.) να στέλνει σε κάποιες περιπτώσεις και τα αντίστοιχα μηνύματα στο επενδυτικό κοινό.

Η πλειονότητα των εταιριών αυτών αφορά στις λεγόμενες εξαγωγικές επιχειρήσεις, στις εισηγμένες δηλαδή των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού. Και αυτό γιατί οι εταιρίες αυτής της κατηγορίας θα ευνοηθούν:

• Από τη διαφαινόμενη άνοδο της ζήτησης στις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

• Από την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, καθώς έτσι θα γίνουν ανταγωνιστικότερα τα προϊόντα που κατευθύνονται προς τις αποκαλούμενες δολαριακές αγορές.

Μεταξύ των εισηγμένων ομίλων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι:

• Οι εταιρίες του ομίλου Δαυίδ -Λεβέντη, Coca Cola Τρία Έψιλον και Frigoglass, οι οποίες πολύ μικρό ποσοστό (μονοψήφιο) του συνολικού τους τζίρου κατευθύνουν στην εγχώριο αγορά.

• Από τις μεταλλουργικές εταιρίες, η ΕΛΒΑΛ, η Χαλκόρ, η Σωληνουργεία Κορίνθου, η Σιδενόρ (κυρίως λόγω της συμμετοχής της στη Σωληνουργεία Κορίνθου), η Βιοχάλκο, η Alco Hellas (ισχυρή παρουσία στη Γερμανία) κ.ά.

• Το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και πάνω από το 50% του κύκλου εργασιών του ομίλου Τιτάν κατευθύνεται στις χώρες του εξωτερικού. Πολύ μεγάλο ποσοστό στις συνολικές πωλήσεις αποτελούν οι εξαγωγές και για τη Μάρμαρα Κυριακίδης.

• Οι εταιρίες του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας (Νηρέας, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Σελόντα) όχι μόνο εξάγουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους, αλλά επίσης βλέπουν φέτος και την τιμή της τσιπούρας να έχει "τσιμπήσει" (χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές η τιμή του λαβρακιού).

• Από τον εμπορικό κλάδο, τη μεγαλύτερη έκθεση στις αγορές του εξωτερικού έχουν οι όμιλοι Folli Follie και Σαράντης.

• Από άλλους κλάδους, εταιρίες με σημαντική έκθεση στις αγορές εξωτερικού είναι οι τράπεζες Εθνική, Κύπρου και Marfin -Λαϊκή, η εταιρία πληροφορικής Inform Λύκος (Ρουμανία, Austria Card), η εταιρία ανελκυστήρων Kleemann, η εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου Δίας, η Crown Hellas Can (λόγω Ισπανίας), όπως επίσης ο Πετζετάκις, ο Μαΐλλης κ.ά.

Οι "σταθερές" εταιρίες

Μια δεύτερη κατηγορία που φαίνεται ότι θα πληγεί σε μικρότερο βαθμό από την ύφεση είναι μια ομάδα επιχειρήσεων που απευθύνεται μεν κυρίως στην εγχώρια αγορά, ωστόσο η ζήτηση είναι ανελαστική, ή έστω δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα εισοδήματα των πολιτών. Στην κατηγορία αυτή θα μπορούσαν να περιληφθούν, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις όπως η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΠΑΠ, η Τέρνα Ενεργειακή, η ΔΕΗ, αλλά και κατασκευαστικές με μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων (π.χ. Ελλάκτωρ, Μέτκα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ κ.ά.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v