Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επόμενη ημέρα για τη Σοφοκλέους

Το ευρωπαϊκό μπλόκο στο ελληνικό αίτημα και τι συνεπάγεται για το Χ.Α. Το τέλος του short covering και των προγραμμάτων αγοράς και οι επιπτώσεις στις τράπεζες. Στροφή εγχώριων σε αμυντικά χαρτιά.

Η επόμενη ημέρα για τη Σοφοκλέους
Αντιμέτωπη με τις υπερβολικές, όπως αποδείχτηκαν, προσδοκίες για τη χορήγηση άμεσης κοινοτικής βοήθειας στην Ελλάδα βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, μετά την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. και της ευρωζώνης να ξανασυζητήσουν το ελληνικό αίτημα στις 25 Μαρτίου.

Η μετάθεση της απόφασης και κυρίως η αντίδραση της Γερμανίας στο ελληνικό αίτημα δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για το τι μπορεί να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση στο συμβούλιο κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου. Η αναστροφή του κλίματος αποτυπώθηκε αμέσως στο Χ.Α., το οποίο παρά το θετικό νέο από την S&P δεν κατάφερε να αποφύγει την πτώση καθώς η άνοδος… ξέμεινε από καύσιμα.

Το ράλι ανακούφισης που είχε προηγηθεί, μετά τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα, τα οποία και σηματοδοτούσαν την αποφυγή του κινδύνου άμεσης πτώχευσης, είχε στηριχτεί, άλλωστε, στα πήλινα πόδια χαμηλών τζίρων και στην απουσία πωλητών και συγκεκριμένης ποιότητας αγοραστών.

To X.A. σε επίπεδο 20άρη έφτασε από τις 935 μονάδες ως τις 1.070 μονάδες (κινητός μέσος όρος 50 ημερών), δεν κατάφερε όμως να κάνει την υπέρβαση της προσέγγισης, αρχικά και εν συνεχεία ανοδικής διάσπασης των 1.100 μονάδων.

Τεχνικά, παρά το γεγονός ότι η αγορά παραμένει σε ανοδική τάση, η πλειονότητα των χρηματιστών εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα θα συνεχίσει να διορθώνει, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις τράπεζες.

Τα προγράμματα αγορών που έτρεχε η JP Morgan ολοκληρώθηκαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ μετά την απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για χορήγηση ευρωπαϊκής εγγύησης επί των νέων εκδόσεων ομολόγων σταμάτησαν και οι μικρές αγορές μετοχών για κλείσιμο short θέσεων από funds όπως το Jupiter.

Η μη εξασφάλιση ευρωπαϊκής εγγύησης σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται με υψηλό κόστος για τους επόμενους δύο - τρεις μήνες τουλάχιστον. Το Δημόσιο θα πρέπει να αντλήσει τουλάχιστον 18 δισ. ευρώ ως το τέλος Μαΐου για την αναχρηματοδότηση χρέους με κόστος της τάξης του 6%, με βάση τα τρέχοντα επιτόκια.

Γιατί φεύγουν από τράπεζες

Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν ληφθεί απόφαση ευρωπαϊκής εγγύησης στις 25 Μαρτίου, το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες θα παραμείνει υψηλό και μένει να φανεί πώς και σε ποιο ποσοστό θα το μετακυλίσουν στους πελάτες τους.

Η διοίκηση της Alpha κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ανέφερε ότι απαιτείται φέτος λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού νέος γύρος ανατιμολογήσεων στα δάνεια, παρά το γεγονός ότι πέρυσι η τράπεζα, κατά τη δήλωσή της, προχώρησε σε ανατιμολόγηση των δύο τρίτων του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Οι αναλυτές διατυπώνουν επιφυλάξεις για το αν η μετακύλιση του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης στους δανειολήπτες που επιχειρούν ήδη οι τράπεζες θα πετύχει να κρατήσει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα περυσινά.

Ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις για υποχώρηση του ΑΕΠ έως 4% φέτος (S&P) αναμένεται να αυξήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό επί του συνολικού χαρτοφυλακίου, επιβάλλοντας προβλέψεις τουλάχιστον αντίστοιχες αυτών του 2009.

Το τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς αποτελεί πλοηγό, καθώς τα έσοδα των τραπεζών μειώθηκαν λόγω της μη δυνατότητας αγοραπωλησιών στα ομόλογα, ενώ οι προβλέψεις αυξήθηκαν μειώνοντας τα κέρδη προ φόρων και έκτακτης εισφοράς.

Για τον λόγο αυτόν τα εγχώρια θεσμικά κεφάλαια μεταστρέφονται ήδη εδώ και μερικές συνεδριάσεις από τραπεζικούς τίτλους σε εμποροβιομηχανικά blue chips, όπως οι τίτλοι των εταιριών ΟΠΑΠ, Coca Cola 3Ε, Motor Oil κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v