Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχίζει ξανά μάχη για τις καταθέσεις

Μπαράζ προσφορών από «μικρές» τράπεζες, οι οποίες δυσκολεύονται στον διατραπεζικό δανεισμό. Ίσως ακολουθήσουν και μεγαλύτερες, αν δεν αναστραφεί η κατάσταση στα ομόλογα. Ποιοι προσφέρουν τι.

Αρχίζει ξανά μάχη για τις καταθέσεις
Ολική επαναφορά στη μάχη των προθεσμιακών καταθέσεων επιχειρούν οι μικρότερες ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της ρευστότητάς τους που βάλλεται από... χίλιες πλευρές.

Η έκρηξη του κόστους δανεισμού του Δημοσίου οδηγεί σε ακόμα ακριβότερο δανεισμό τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, που το τελευταίο διάστημα έρχονται αντιμέτωπα με «παγωμένη» διατραπεζική αγορά ή ακόμα και με απόρριψη αιτημάτων δανεισμού στη repo αγορά με ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Σε αυτό το σκηνικό και με τις καταθέσεις να συρρικνώνονται υπό το βάρος της αβεβαιότητας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι μικρότερες κυρίως τράπεζες επιχειρούν ανάσες ρευστότητας από νέες προθεσμιακές καταθέσεις. Έτσι, ρίχνουν στην αγορά κλιμακωτά επιτόκια που φτάνουν έως και το 6,25% σε ορίζοντα δωδεκαμήνου, με νέα προϊόντα και με ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με την έκρηξη των επιτοκίων προθεσμίας που έφερε η χρηματοπιστωτική κρίση με αρχή την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Τότε τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων κατέγραφαν ιστορικά ρεκόρ με προσφορές 5%, 6% ή και 7%, ακόμα και για ποσά της τάξεως των 10.000 - 20.000 ευρώ.

Με το άνοιγμα της στρόφιγγας της φθηνής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα «προσγείωσαν» τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, γεγονός που τους έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουν και σε παράλληλες, αν και συγκριτικά σαφώς μικρότερες, μειώσεις στα επιτόκια χορηγήσεων.

Ακριβότερες οι χορηγήσεις

Τώρα η αγορά αρχίζει και πάλι να στεγνώνει από ρευστότητα, οι τράπεζες βγαίνουν ξανά στην αγορά των προθεσμιακών καταθέσεων, ενώ από την άλλη πλευρά εξαναγκάζονται σε αυξήσεις επιτοκίων στις χορηγήσεις. Η άνοδος των επιτοκίων χορηγήσεων ξεκίνησε ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους, με αύξηση στα επιχειρηματικά δάνεια, και κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες με βελτίωση των περιθωρίων κέρδους στα στεγαστικά.

Έτσι, το περιθώριο κέρδους στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου σήμερα διαμορφώνεται στο 3% - 3,50%, από 2,25% - 2,75% στις αρχές του έτους και 1,70% - 2% το περασμένο καλοκαίρι. Κορυφαίοι τραπεζίτες, μάλιστα, υποστηρίζουν πως αν δεν αντιστραφεί σύντομα η κατάσταση στο μέτωπο της ρευστότητας, το spread στα στεγαστικά δεν θα αργήσει να ξεπεράσει ακόμα και το 4%.

Εκτός, προς ώρας, οι «μεγάλες»

Στα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα της αγοράς οι προσφορές προθεσμιακών καταθέσεων δεν έχουν ακόμα φουντώσει, αν και κορυφαίοι τραπεζίτες θεωρούν πως «αν δεν αντιστραφεί σύντομα το κλίμα πιέσεων στα ομόλογα του Δημοσίου και δεν υπάρξει αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, τότε δεν θα αργήσουμε να ξαναδούμε επιτόκια προθεσμιακών της τάξεως του 4% και σε μεγάλες τράπεζες στην προσπάθειά τους να αντλήσουν ρευστότητα».

Τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων άρχισαν να αυξάνονται δειλά από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν σε μέσα επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, παρουσίασαν άνοδο στο 2,10% από 2% τον Νοέμβριο. Σήμερα η εικόνα έχει μεταβληθεί με ακόμα υψηλότερα επιτόκια και νέα προϊόντα ακόμα και από πιστωτικά ιδρύματα που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, αλλά επιδίδονται στη μάχη του πελάτη.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙ

Τον χορό των προσφορών στους καταθετικούς λογαριασμούς άνοιξε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επαναφέροντας στην αγορά την προθεσμιακή κατάθεση «Ανεβαίνω». Μέσω αυτής ο καταθέτης εξασφαλίζει κλιμακούμενο επιτόκιο μήνα με τον μήνα που ξεκινά από 1,40% τον πρώτο, αυξάνεται σε 1,60% τον δεύτερο, φτάνει στο 3% τον ένατο μήνα και στο 6% τον δέκατο πέμπτο. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης όμως πρέπει να είναι 50.000 ευρώ. Εναλλακτικά το Τ.Τ. προσφέρει επιτόκιο 1,60% για τρίμηνη προθεσμιακή κατάθεση ποσών από 3.000 έως 30.000 ευρώ, που αυξάνεται σε 1,95% στην περίπτωση εξάμηνης κατάθεσης.

Δυναμικά μπήκε στον ανταγωνισμό και η Aspis Bank, η οποία για ποσά άνω των 50.000 ευρώ προσφέρει μέσω της προθεσμιακής κατάθεσης Income Plus επιτόκιο 3,80% για τον πρώτο μήνα της κατάθεσης και 4,10% για τον δεύτερο.

Κλιμακωτό επιτόκιο που φτάνει έως και το 3,75% προσφέρει και η FBB Bank, με χαμηλότερη βάση εκκίνησης ως προς τα απαιτούμενα ποσά. Αρχίζοντας από καταθέσεις 10.000 ευρώ και πάνω, και μέσω του προθεσμιακού λογαριασμού 4x3, η FBB δίνει επιτόκιο 3% για το πρώτο τρίμηνο, 3,30% για το δεύτερο, 3,50% για το τρίτο και 3,75% για το τέταρτο τρίμηνο.

Η Γενική Τράπεζα για ποσά άνω των 20.000 ευρώ δίνει κλιμακωτό επιτόκιο 1,75% το πρώτο τρίμηνο, 2% το δεύτερο, 3% το τρίτο και 6,25% το τέταρτο τρίμηνο για δωδεκάμηνη προθεσμιακή κατάθεση νέων κεφαλαίων. Αντίστοιχα, στην εξάμηνη διάρκεια το επιτόκιο ξεκινά από 1,75% το πρώτο τρίμηνο και φτάνει σε 4,25% το δεύτερο.

Η Τράπεζα Αττικής λανσάρει τον λογαριασμό Attica Plus με επιτόκιο έως 3% για δωδεκάμηνη προθεσμιακή κατάθεση ποσών άνω των 20.000 ευρώ.

Για απλές τρίμηνες προθεσμιακές καταθέσεις η Marfin δίνει επιτόκιο 2% για ποσό 10.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται σε 2,25% για ποσά μεταξύ 30.000 και 50.000 ευρώ και φτάνει στο 2,50% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Στις μεγάλες τράπεζες της αγοράς τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων είναι ακόμα σχετικά χαμηλά, κάτω από 0,50% για ποσά 10.000 - 20.000 ευρώ και προσεγγίζουν το 2% μόνο για ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην τράπεζα και στον πελάτη, ενώ όσο πιο «καλός» είναι ο πελάτης κυρίως από την άποψη του... πορτοφολιού του, τόσο μεγαλύτερο επιτόκιο μπορεί να εξασφαλίσει.

* Αναδημοσίευση από το 622ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 19 - 23 Φεβρουαρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v