Πέντε στοιχεία «αδυναμίας» για τον ΓΔ

Γεγονότα που αν συνέβαιναν κατά το παρελθόν θα πυροδοτούσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, σήμερα αφήνουν την αγορά σχεδόν αδιάφορη - Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την πορεία των μετοχών στο ΧΑ.

Πέντε στοιχεία «αδυναμίας» για τον ΓΔ
Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα στη Σοφοκλέους, καθώς όχι μόνο ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες γύρω στο 30% από το περυσινό μέγιστο, αλλά είναι έντονη η ανησυχία παραγόντων της αγοράς που θέλουν τις τιμές των μετοχών να «συναντούν» σαφώς χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων σε περίπτωση που η κυβέρνηση «δεν πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα» στο μέτωπο της οικονομίας.

Το βαρύ αυτό κλίμα και η καλλιέργεια δυσμενών προσδοκιών για το ορατό μέλλον προκύπτουν επίσης και από τα πέντε παρακάτω δεδομένα:

Α. Στα φετινά top picks των αναλυτών, περιορισμένη θέση -και σε κάθε περίπτωση μικρότερη σε σχέση με πέρυσι- έχουν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες αποτελούν τον κορμό της Σοφοκλέους, γίνεται φανερή η «τήρηση αποστάσεων», τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα, αρκετών αναλυτών από ένα θετικό σενάριο για την πορεία του Γενικού Δείκτη. Να σημειωθεί επίσης ότι μέρος των λιγότερων φετινών προτάσεων για τράπεζες αφορούν σε ομίλους με έδρα την Κύπρο.

Η HSBC, μάλιστα, πιστεύει ότι στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων δεν έχουν προεξοφληθεί τα χειρότερα σενάρια για τη Σοφοκλέους.

Β. Πολλές από τις εισηγμένες που απέδειξαν στην πράξη με τα αποτελέσματά τους ότι αμύνονται ισχυρά απέναντι στην κρίση διαπραγματεύονται συχνά με μονοψήφιους δείκτες P/E ή/και κάτω από τη λογιστική τους αξία. Ενδεικτικά παραδείγματα η Jumbo, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Μέτκα, η Motor Oil κ.ά.

Γ. «Κρατικόχαρτα» που πολύ συχνά διαπραγματεύονται με ελκυστικούς δείκτες (π.χ. ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ κ.ά.) «δεν σηκώνουν κεφάλι» στο ταμπλό του Χ.Α., ακόμη και όταν ακούγονται σενάρια για πλήρη ιδιωτικοποίησή τους ή για μερική μετοχοποίησή τους.

Δ. Τα discounts των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου έχουν διευρυνθεί περαιτέρω το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρά τις ήδη πολύ υψηλές εκπτώσεις με τις οποίες διαπραγματεύονταν σε σύγκριση με τις εσωτερικές τους αξίες.

Ε. Φήμες και πληροφορίες για επικείμενα deals δεν είναι σε θέση να πυροδοτήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές στις οποίες αναφέρονται. Το περιβάλλον γενικότερα για εξαγορές εισηγμένων είναι θετικό μέσα στο 2010 καθώς στο εξωτερικό το κλίμα βελτιώνεται (οικονομική ανάκαμψη), ρευστότητα στα διεθνή funds υπάρχει, ενώ επιπλέον οι αποτιμήσεις των ελληνικών εταιριών έχουν μείνει σαφώς πίσω.

Πέραν αυτού, όμως, πολλές είναι οι εισηγμένες που έχοντας βελτιώσει δραστικά τη ρευστότητά τους κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για πιθανές εξαγορές, εντός ή και εκτός συνόρων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παραδείγματα των εταιριών S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Σαράντης, Στ. Κανάκης, Πετρόπουλος, Revoil κ.ά.

Φαίνεται δηλαδή ότι γεγονότα που αν συνέβαιναν στη Σοφοκλέους κατά το παρελθόν θα πυροδοτούσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, σήμερα αφήνουν την αγορά σχεδόν αδιάφορη.

Αυτό αποτελεί αναμφίβολα κώδωνα κινδύνου για την πορεία του Γενικού Δείκτη στο ορατό μέλλον, πλην όμως θα μπορούσε να σημάνει -κάτω από προϋποθέσεις- και υψηλά χρηματιστηριακά κέρδη για τους τολμηρούς.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που οι αγορές διαπιστώσουν σχετικά σύντομα σωστή κυβερνητική αντιμετώπιση στο μέτωπο του χρέους, θεωρείται πολύ πιθανόν ότι όχι μόνο θα ανέβουν λόγω της συγκεκριμένης αυτής εξέλιξης, αλλά παράλληλα θα σπεύσουν να συνεκτιμήσουν και τους θετικούς εκείνους παράγοντες που μέχρι σήμερα περνούν απαρατήρητοι.

Αυτό, βέβαια, είναι ένα μεγάλο αν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v