Τι "παίζει" με τον κλάδο του χάλυβα

Ποια κατάσταση επικρατεί για τις ΕΛΑΣΤΡΟΝ, ΣΙΔΜΑ, ΜΠΗΤΡΟΣ και Κορδέλλου. "Φως στο τούνελ" από το Q4 βλέπουν οι παράγοντες της αγοράς, παραμένοντας ωστόσο ιδιαίτερα συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τι παίζει με τον κλάδο του χάλυβα
Ποια κατάσταση επικρατεί για τις εισηγμένες ΕΛΑΣΤΡΟΝ, ΣΙΔΜΑ, ΜΠΗΤΡΟΣ και Αφοί Κορδέλλου - "Φως στο τούνελ" από το τέταρτο τρίμηνο του έτους βλέπουν οι παράγοντες της αγοράς, παραμένοντας ωστόσο ιδιαίτερα συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους.



Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ανάκαμψη οι εισηγμένες εταιρίες επεξεργασίας σιδήρου και χάλυβα, με την προϋπόθεση ότι -αν μη τι άλλο- η τιμή του μετάλλου δεν θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία. 

Κορυφαίο στέλεχος της εισηγμένης εταιρίας του κλάδου αναφέρει: "Έπειτα από μια υποχώρηση ρεκόρ το τελευταίο χρονικό διάστημα, η τιμή του χάλυβα δείχνει μια ισχυρή στήριξη στα τρέχοντα επίπεδα και το πιθανότερο είναι ότι μάλλον θα ανεβεί κατά τους επόμενους μήνες. Κι αυτό, όχι γιατί ποντάρουμε στην αύξηση της ζήτησης, όσο κυρίως διότι έχει περιοριστεί η προσφορά, καθώς ορισμένα ορυχεία προτίμησαν να διακόψουν τις εργασίες τους, παρά να δουλεύουν με μεγάλη ζημία".

Ωστόσο τα λεγόμενα του γενικού διευθυντή της ΣΙΔΜΑ, κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, δείχνουν ανάγλυφα τις δυσκολίες που επικρατούν σήμερα: "Υυπάρχει κάποια άνοδος της ζήτησης στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, ωστόσο εξακολουθούμε να απέχουμε ιδιαίτερα από τις αντίστοιχες περυσινές επιδόσεις. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Λόγω της μεγάλης υποχώρησης της τιμής του μετάλλου και του λογιστικού τρόπου με τον οποίο τηρούμε τα αποθέματά μας σήμερα η ΣΙΔΜΑ πουλάει με αρνητικό μικτό περιθώριο κέρδους"…

Γιατί όμως οι παράγοντες του κλάδου εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι από το δ΄ τρίμηνο του έτους και μετά; Πρώτα απ’ όλα, γιατί αν δεν συνεχιστεί η πτώση της τιμής του μετάλλου, τότε το λογιστικό κόστος των εταιριών του κλάδου θα μειωθεί σημαντικά. Αν ανεβεί μάλιστα η τιμή του μετάλλου, θα έχουμε έναν ευτυχή συνδυασμό για τις εταιρίες: ταυτόχρονη άνοδο των τιμών πώλησης και μείωση του κόστους πωληθέντων! 

Και με δηλώσεις τους αναφέρουν: "Όταν ανεβαίνει σημαντικά η τιμή του μετάλλου, οι εταιρίες του κλάδου βγάζουν πολύ υψηλά κέρδη, όπως για παράδειγμα το πρώτο εξάμηνο του 2008. Όταν όμως πέφτει τα μεγάλα κέρδη μετατρέπονται συχνά σε μεγάλες ζημίες, όπως γίνεται από το φθινόπωρο του 2008 μέχρι σήμερα. Ούτε η εικόνα του πρώτου εξαμήνου του 2008, αλλά ούτε και η τρέχουσα είναι αντιπροσωπευτικές για τα αποτελέσματα των εταιριών. Είναι και οι δύο ακραίες".

Και δεύτερον, γιατί υπάρχουν κάποιες ελπίδες για σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης. Τα προϊόντα των εισηγμένων εταιριών του κλάδου κατευθύνονται στην οικοδομική δραστηριότητα και στη βιομηχανία. Σε ό,τι αφορά την πρώτη, οι όποιες ελπίδες ανάκαμψης δεν μπορούν να έρθουν μέσα στο 2009, καθώς μόλις τον Απρίλιο παρατηρήθηκε αύξηση των οικοδομικών αδειών, η οποία βέβαια θα πρέπει να δούμε αν θα έχει συνέχεια.

Ως προς τη βιομηχανία τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία εξακολουθούν να είναι πτωτικά, πλην όμως αναμένεται κάποια βελτίωση εξαιτίας του ότι η πολιτική του destocking (μείωση αποθεμάτων) που εφαρμόζουν οι πελάτες των βιομηχανικών επιχειρήσεων φαίνεται να έχει εξαντλήσει τα όριά της.

Στο ταμπλό της Σοφοκλέους

Αναμφίβολα, ο κλάδος της επεξεργασίας σιδήρου είναι έντονα κυκλικός, όχι μόνο ως προς τη ζήτηση, αλλά κυρίως ως προς την κερδοφορία, όπου απίστευτα κέρδη μπορούν να μετατραπούν σε σημαντικές ζημίες μέσα σε λίγους μόνο μήνες!

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πόσο πολύ... τιμωρήθηκαν από την κρίση οι τιμές των μετοχών στο ταμπλό της Σοφοκλέους, σε σχέση με το φθινόπωρο του 2007. Η ΣΙΔΜΑ για παράδειγμα υποχώρησε από τα 8 ευρώ στα 2,20. Η ΕΛΑΣΤΡΟΝ από τα 3,5 ευρώ στο 0,91, η Αφοί Κορδέλλου από τα 2 ευρώ στο 0,83 και η Μπήτρος από τα 4,80 ευρώ στο 1,35. Σήμερα, οι τρεις από τις τέσσερις εταιρίες διαπραγματεύονται με κεφαλαιοποίηση περίπου στα 17 - 22 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο η ΕΛΑΣΤΡΟΝ κυμαίνεται γύρω στα 30.

Βέβαια δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κλάδος περνά δύσκολες στιγμές και όχι μόνο από χρηματιστηριακή άποψη η οποία "είναι στη μόδα". Ωστόσο, με δεδομένη την έντονη κυκλικότητά του και την ταχεία μετατροπή των ζημιών σε κέρδη, συχνά προσελκύει ορισμένους επενδυτές που "αγοράζουν στην κρίση, ποντάροντας στο να δουν την ανάκαμψη"…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v