Σοφοκλέους: Περιθώρια ανόδου για 56 μετοχές

Το "φλερτ" της αγοράς με τις 2.300 "καλά κρατεί". Αν και οι αναλυτές προσαρμόζουν δειλά - δειλά τις τιμές - στόχους, αρκετές μετοχές έχουν καλύψει τα περιθώρια ανόδου, αλλά 56 τίτλοι .... υστερούν. Αναλυτικοί πίνακες.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Σοφοκλέους: Περιθώρια ανόδου για 56 μετοχές
* Οι αναλυτικοί πίνακες με τις τιμές- στόχους, τα περιθώρια ανόδου και την εξέλιξή τους, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Οι τιμές-στόχοι θα έπρεπε να αποτελούν για τους επενδυτές έναν πρώτης τάξεως οδηγό για την πορεία των τιμών στο ταμπλό.

Στο πρόσφατο παρελθόν όμως οι αναλυτές δεν τους προετοίμασαν για την ισχυρή πτωτική κίνηση των τιμών των μετοχών, ενώ έπειτα από πολύ καιρό άρχισαν τώρα να ανεβάζουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές-στόχους των μετοχικών τίτλων, θέτοντας ωστόσο «ουδέτερες» συστάσεις.

Η εξήγηση είναι μάλλον απλή, γιατί αυξάνουν τις τιμές χωρίς να θέτουν συστάσεις «αγορών». Έχοντας σε μεγάλο βαθμό χάσει το ράλι των αγορών από τις 1.450 στις 2.250 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, κέρδη της τάξεως του 55%, το profit taking μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή και να είναι ισχυρό, οπότε φοβούμενοι πιθανό εγκλωβισμό σε υψηλά επίπεδα προτείνουν «neutral» και με κάποιον τρόπο είναι «καλυμμένοι» σε κάθε περίπτωση.

Άλλωστε, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η τελευταία έρευνα για τις συστάσεις των αναλυτών είναι αποκαλυπτικό. Οι συστάσεις «αγοράς» και «πώλησης» δεν έχουν σχεδόν καμία επιρροή στις τιμές των μετοχών, συμπέρασμα που έρχεται σε σύγκρουση με τη μακροχρόνια άποψη για την επίδραση των stock pickers και αμφισβητεί την ανάγκη να πληρώνουν για τέτοιες υπηρεσίες οι επενδυτές και οι τράπεζες.

Οι μέσες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές μετοχές αυξήθηκαν τον τελευταίο μήνα, ωστόσο για το χρονικό διάστημα των τριών και έξι μηνών η μεταβολή εξακολουθεί να είναι αρνητική.

Ο Γενικός Δείκτης της Σοφοκλέους, παρά την άνοδό του κατά 55% από τα χαμηλά του, εξακολουθεί να αποτιμάται χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ εμφανίζει μικρότερη αρνητική μεταβολή σε όρους αύξησης των καθαρών κερδών ανά μετοχή.

Για το τρέχον έτος, ο πολλαπλασιαστής κερδών για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. κινείται στις 10,2 φορές (ελαφρώς υψηλότερα για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος κινείται στις 10,35 φορές), έναντι 13,35 φορών για τον δείκτη DJ Euro Stoxx και 13,45 φορών για τον δείκτη DJ Stoxx 600, ενώ για το 2010 το P/E της ελληνικής αγοράς διαμορφώνεται στις 9,7 φορές, με discount σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος διαπραγματεύεται με 10,99 φορές τα κέρδη του επόμενου έτους.

--- Χαμηλές οι μέσες τιμές για τα blue chips

Τελευταία παρατηρείται άνοδος στις τιμές-στόχους των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις αναθεωρήσεις οι οποίες εμφανίζονται στις εγχώριες τραπεζικές μετοχές.

Παρότι, η δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης δεν θα είναι ικανοποιητική, οι μέσες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα. ωστόσο οι αντίστοιχες στο ταμπλό εξακολουθούν να βρίσκονται υψηλότερα.

Συνολικά, από τις 20 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βάσει των δεδομένων της FactSet, μόνο οι τίτλοι του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της Marfin Investment Group, της ΔΕΗ και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχουν θετικό upside potential, ενώ όλες οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν αρνητικό περιθώριο μεταβολής.

Το υψηλότερο upside potential αφορά στους τίτλους της Marfin Investment Group και του ΟΤΕ. Στο τελευταίο τρίμηνο η μέση τιμή-στόχος για τη MIG έχει αυξηθεί στα 7,20 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 3,47 ευρώ που είναι η τιμή στο ταμπλό. Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι πάνω από 100%.

Όσον αφορά στον τίτλο του ΟΤΕ, παρουσιάζει τη δεύτερη υψηλότερη προσδοκώμενη επίδοση καθώς η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί στα 15 ευρώ και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 32%.

Όμως, τον τελευταίο μήνα η μεταβολή της μέσης τιμής-στόχου βρίσκεται σε ποσοστό -5% και η επίδοση του τίτλου στο ταμπλό της Σοφοκλέους διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα από αυτή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και του Γενικού Δείκτη και ίσως σε αυτό το σημείο να οφείλεται και το υψηλό upside της μετοχής.

Για τον τίτλο της ΔΕΗ η μέση τιμή-στόχος είναι τα 18,55 ευρώ, το upside potential βρίσκεται στο 27%, ενώ η μέση τιμή-στόχος το τελευταίο τρίμηνο έχει κινηθεί ανοδικά κατά 5,4%.
Τέλος, για τον τραπεζικό κλάδο, μόνο ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζει αρνητική προσδοκώμενη απόδοση κάτω του 10%, ενώ η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή που παρουσιάζει αύξηση 10,4% το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Για τη Marfin Popular Bank, το αρνητικό περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο -12%, παρόλο που η μέση τιμή-στόχος έχει αυξηθεί σε ποσοστό 10% τον τελευταίο μήνα.

Τις μεγαλύτερες ανοδικές αναθεωρήσεις στη μέση τιμή-στόχο τους τον τελευταίο μήνα έχουν σημειώσει οι τίτλοι της EFG Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς με ποσοστό 28,8% και 23,1%, ενώ για την EFG Eurobank η μέση τιμή-στόχος είναι τα 6,70 ευρώ έναντι 8 ευρώ στο ταμπλό και για την Πειραιώς τα 6,40 ευρώ έναντι 8,40 ευρώ στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Η Τράπεζα Κύπρου εμφανίζει τη μεγαλύτερη «ανωμαλία» αφού η τιμή-στόχος υπολείπεται 30% περίπου από την τιμή του τίτλου στο ταμπλό.

--- Ελαφρώς καλύτεροι οι «μεσαίοι»

Ελαφρώς υψηλότερα περιθώρια ανόδου εμφανίζουν οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παρά την ισχυρή υπεραπόδοσή τους σε όλη τη διάρκεια του 2009, αν και οι τίτλοι του δείκτη εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Από την αρχή του έτους τα midcaps δείχνουν τα «δόντια» τους και οι αποδόσεις σε αρκετές περιπτώσεις είναι υψηλότερες από αυτές των blue chips.

Πάντως, συνολικά η υπεραπόδοση των μετοχών του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης για το τρέχον έτος δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως στις τιμές-στόχους, αφού κατά μέσο όρο το upside potential των μεσαίων «χαρτιών» είναι υψηλότερο από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ακόμη ξεχωρίζουν.

Για τις εταιρείες Ελληνικά Χρηματιστήρια, Forthnet, Lamda Development, Folli Follie, Frigoglass, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΒΑΛ και ΧΑΛΚΟΡ η προσδοκώμενη άνοδος από τις τιμές-στόχους των μετοχών τους είναι πολύ αρνητική, άνω του 15%.

Για τη μετοχή της ΧΑΛΚΟΡ η μέση τιμή-στόχος που έχει τεθεί είναι το 0,70 ευρώ έναντι 1,42 ευρώ στο ταμπλό και το περιθώριο ανόδου στο -51%.

Από την άλλη πλευρά, με περιθώριο ανόδου 111%, η μετοχή της J&P Άβαξ εμφανίζει το υψηλότερο upside potential αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 5,75 ευρώ, ενώ η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας βρίσκεται στα 2,72 ευρώ ανά μετοχή.

Όσον αφορά στη μετοχή της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η τιμή-στόχος υπολογίζεται στα 7,99 ευρώ, με το upside στο 59%, ενώ για τον τίτλο της Alapis η μέση τιμή-στόχος αγγίζει το 1,78 ευρώ, ενώ η τιμή στο ταμπλό της Σοφοκλέους είναι κοντά στο 0,88 ευρώ και το upside potential διαμορφώνεται στο 102%.

* Οι αναλυτικοί πίνακες με τις τιμές- στόχους, τα περιθώρια ανόδου και την εξέλιξή τους, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 583ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 22-26 Μαίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v