Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα flows και τα stories για 4 Mid caps

Οι άμυνες που εφαρμόζουν οι βασικοί μέτοχοι, τα flows και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών και επιχειρηματικών σχημάτων για τις εισηγμένες Intralot, Eλλάκτωρ, Folli Follie και Forthnet.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Τα flows και τα stories για 4 Mid caps
Υψηλό free float, κρυμμένες αξίες και προοπτικές βελτίωσης των ταμειακών τους ροών. Τέσσερις εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. έθελξαν και θέλγουν το ενδιαφέρον των ξένων. 

Η Intralot, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Folli Follie και η Forthnet βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμη στο μικροσκόπιο private equity funds, ανταγωνιστριών ή απλώς event driven funds, χαρτοφυλακίων που ποντάρουν, δηλαδή, στο ότι θα υπάρξουν εταιρικές εξελίξεις.

Στην περίπτωσή τους η χαμηλή αποτίμηση, στην οποία είχαν φθάσει να διαπραγματεύονται ήταν από μόνη της αρκετή να τραβήξει την προσοχή όσων αναζητούν κρυμμένες αξίες.

Στις τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις το ενδιαφέρον των ξένων κινητοποίησε τους βασικούς μετόχους.

Αγορές από τους ίδιους, προγράμματα αγοράς ιδίων και αγορές από Έλληνες μεγαλοϊδιώτες και θεσμικά χαρτοφυλάκια αποτέλεσαν τη γραμμή άμυνας. Μέσω αυτής αντικρούστηκε η προσφορά από τους ξένους με τις μεγάλες θέσεις που αποχωρούσαν (π.χ. Capital  - ΕΛΠΕ ή σκανδιναβικό fund - Folli Follie) και μειώθηκε ο κίνδυνος ανεπιθύμητης επιθετικής κίνησης.

Η άνοδος των αγορών από τη β΄ εβδομάδα του Μαρτίου μείωσε περισσότερο τον κίνδυνο, αν και σε κάποιους τίτλους οι ξένοι μεθοδικοί αγοραστές συνεχίζουν να χτίζουν θέσεις ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

- Intralot: Μεθοδικές αγορές από τα 2,5 ευρώ μέσω Deutsche Βank 

Στον τίτλο της εισηγμένης εκδηλώνονται εδώ και μήνες μεθοδικές αγορές από ξένους, μέσω του ίδιου broker, προβληματίζοντας την αγορά για τα κίνητρα της τοποθέτησης.

Οι αγορές ξεκίνησαν από την περιοχή των 2,5 ευρώ, όταν η κεφαλαιοποίηση της Intralot είχε πέσει κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ. Από την έναρξή τους δεν προτιμήθηκε η λύση ενός εξ αποστάσεως μέλους του Χ.Α., κίνηση ενδεικτική της προσοχής με την οποία κινήθηκαν οι αγοραστές.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές ο ξένος broker είναι η Deutsche Bank, η οποία συνέβαινε να διαθέτει και προσφορά στον τίτλο λόγω της ανάγκης πώλησης μετοχών Intralot από τον μέτοχό της κ. Κ. Δημητριάδη. Το πρώτο μεγάλο πακέτο μετοχών Ιntralot, κυριότητας του κ. Κ. Δημητριάδη, ύψους 3 εκατομμυρίων μετοχών, πουλήθηκε μέσω της Deutsche Bank.

Το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των 3 εκατομμυρίων μετοχών αγοράστηκε από πελάτες της γερμανικής τράπεζας. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ήταν τα ίδια ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια που έχτιζαν θέση στη μετοχή από τα 2,5 ευρώ. Χρησιμοποιούσαν ως εκείνη τη στιγμή και τον ίδιο θεματοφύλακα.

Συνεχίζουν να ενισχύουν τη θέση τους οι μεθοδικοί αγοραστές; Την περασμένη Πέμπτη (30/4)άλλαξαν χέρια μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών 1,3 εκατ. μετοχές Intralot σε τιμές μάλιστα μεταξύ 4,41 και 4,50 ευρώ ανά μετοχή. Τα πακέτα μέσω της ίδιας διαδρομής κατέληξαν, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στα χέρια των μεθοδικών αγοραστών.

Με δεδομένο το βάθος των αγορών, χρηματιστές εκτιμούν ότι οι αγοραστές δεν ενεργούν από κοινού και συντονισμένα ούτε χρησιμοποιούν πλέον τον ίδιο θεματοφύλακα καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν αναγκαστεί να γνωστοποιήσουν ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου άνω του 5%.

Παρ' όλα αυτά η τακτική των αγορών τους δείχνει χτίσιμο θέσεων αντίστοιχο με αυτό που υπήρξε στις Μινωικές Γραμμές, πριν και μετά την απόκτηση από τον όμιλο Grimaldi του ποσοστού μετοχών της Attica.

- Forthnet: Τα τρία funds και ο φόβος επιθετικής κίνησης

Το Euro2day.gr αποκάλυψε το ενδιαφέρον του Advent Venture, του APAX και ενός ακόμη private equity fund, το όνομα του οποίου δεν έχει διαρρεύσει για τη Forthnet, καθώς ένα από αυτά φέρεται να χτίζει μεθοδικά θέση στη μετοχή.

Το ενδιαφέρον για τη Forthnet δικαιολογείται λόγω τόσο της αλλαγής σελίδας στον κλάδο σταθερής τηλεφωνίας όσο και της εξαγοράς της δορυφορικής πλατφόρμας Nova. Με ισχυρό cash flow χάρη και στη Nova και στο καλύτερο financing μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων η Forthnet κατέχει κομβικό ρόλο σε ενδεχόμενη μεγαλύτερη συγκέντρωση του κλάδου.

Και αυτό το γνωρίζουν καλά πέραν των ενδιαφερομένων private equity funds και οι μέτοχοί της. Με free float της τάξης του 60% η Forthnet θα μπορούσε να γίνει στόχος επιθετικής εξαγοράς σε αποτιμήσεις σημαντικά χαμηλότερες από τα κεφάλαια που έδωσε για τη Nova.

Με τον 200άρη της στο 1,36 ευρώ (που αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 211 εκατ. ευρώ ) η Forthnet αξίζει λιγότερο από τα μισά κεφάλαια που κατέβαλε για την εξαγορά της Nova (491 εκατ. ευρώ) για την οποία σημειωτέον είχαν ενδιαφερθεί το APAX και αρχικώς το Advent Venture Capital.

- Folli Follie: Το APAX και οι αγορές από Έλληνες επιχειρηματίες

Ο φόβος ενδεχόμενης επιθετικής κίνησης στη Folli Follie κινητοποίησε τους τελευταίους μήνες και την οικογένεια Κουτσολιούτσου που ελέγχει και διοικεί την εταιρία. Η οικογένεια είχε βολιδοσκοπηθεί από το APAX για την από κοινού απόκτηση του 100% του μετοχικού του κεφαλαίου, χωρίς η υπόθεση να προχωρήσει.

Το ενδιαφέρον του private equity και η σημαντική πτώση της κεφαλαιοποίησης της Folli Follie οδήγησαν τους βασικούς μετόχους σε αναζήτηση συμμάχων προκειμένου να θωρακιστεί η μετοχή από ενδεχόμενο κίνδυνο επιθετικής κίνησης. Εξετάστηκε, δε, σε συνεργασία με ξένη τράπεζα ακόμη και το σενάριο να υποβάλουν οι βασικοί μέτοχοι δημόσια πρόταση, περίπτωση που εγκαταλείφθηκε λόγω των δυσκολιών χρηματοδότησης του εγχειρήματος

Οι κ. Π. Γερμανός και Ευτ. Βασιλάκης αγόρασαν, σύμφωνα με χρηματιστές, πακέτα μετοχών Folli Follie, ενώ ο συνεταίρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου στα ναυτιλιακά της βήματα κ. Β. Ρέστης ανακοίνωσε ότι κατέχει πάνω από το 5% (5,25% με βάση την τελευταία επίσημη ενημέρωση) του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η ίδια η οικογένεια Κουτσολιούτσου δεν αγόρασε μετά τον Οκτώβριο σημαντικό ποσοστό μετοχών πιθανώς για να μην υποχρεωθεί σε δημόσια πρόταση. Στις 17/2 ο κ. Δ. Κουτσολιούτσος κατείχε το 42,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Folli Follie. O κ. Γ. Κουτσολιούτσος αγόρασε πάνω από 800 χιλ. μετοχές από τις αρχές του Οκτωβρίου του 2008 έως και τον Ιανουάριο του 2009 και σταμάτησε καθώς αν ξεπερνούσε το 3% θα έπρεπε η οικογένεια να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση.

- ΕΛΛΑΚΤΩΡ: To buy back και η Mitica σάρωσαν την προσφορά της Capital

H πώληση στις αρχές Απριλίου και των τελευταίων 2,5 εκατομμυρίων μετοχών ΕΛΛΑΚΤΩΡ τις οποίες κατείχε fund της Capital σηματοδότησε την έναρξη της ανοδικής αντίδρασης για την τιμή του προϊόντος που παρέμεινε καθηλωμένο κάτω από τα 4 ευρώ.

Οι βασικοί της μέτοχοι είχαν σταματήσει τις αγορές τους από τις 19/1 έχοντας απορροφήσει μέχρι τότε το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς που βγήκε στον τίτλο από την έναρξη σχεδόν της κρίσης. Αμέσως μετά τις 21/1 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σημείωσε το χαμηλό της χρονιάς, υποχωρώντας έως τα 3,40 ευρώ.

Η εταιρία ενεργοποίησε το πρόγραμμα αγοράς ίδιων. Από την 1η/1/2009 έως και την 30ή/3/09 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αγόρασε 1,4 εκατομμύριο μετοχές με μέση τιμή 3,93 ευρώ, όταν σε όλη τη διάρκεια του 2008 είχε αγοράσει 3.054.732 μετοχές (1,73% του μετοχικού της κεφαλαίου).

Ταυτόχρονα, με το buy back μεγάλες αγορές βγήκαν και από τη Mitica του κ. Ι. Τζιβέλη και μικρότερες από τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Αγορές που αντίκρισαν σχεδόν στο σύνολό της την προσφορά που έβγαλε η Capital η οποία κατείχε πάνω από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μειώνοντας τον κίνδυνο να δημιουργήσει ξένος παίκτης θέση στον τίτλο, αξιοποιώντας τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση ώστε να επιχειρήσει εν συνεχεία φιλική ή επιθετική κίνηση.

Κίνδυνος υπαρκτός για τον όμιλο, σύμφωνα με κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, το οποίο υπενθυμίζει ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έφτασε να αποτιμάται μόλις 602 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα κατά τι, δηλαδή, και από όσα αξίζουν οι συμμετοχές της στην Αττική Οδό, στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και στο Καζίνο της Πάρνηθας.

Ο κ. Λ. Μπόμπολας κατέχει το 15,08% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, οι κ. Αν. Καλλιτσάντσης και Δημ. Καλλιτσάντσης από 5,08% και 5,06% αντίστοιχα και η Mitica του κ. Ι. Τζιβέλη το 7,04%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v