Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος:Στα 7,90 ευρώ η τιμή από Alpha Finance

Με τιμή στόχο τα 7,90 ευρώ ανά μετοχή και διατήρηση της σύστασης ”outperform” η Alpha Finance προχώρησε σε company upgrade με νέα έκθεση της (29.03.2004) για τον όμιλο Μυτιληναίου. Στα 5,2 ευρώ η τιμή - στόχος για την Μέτκα. Δύο σενάρια για την ΕΛΒΟ.

Μυτιληναίος:Στα 7,90 ευρώ η τιμή από Alpha Finance
Με τιμή στόχο τα 7,90 ευρώ ανά μετοχή και διατήρηση της σύστασης ”outperform” η Alpha Finance προχώρησε σε company upgrade με νέα έκθεση της (29.03.2004) για τον όμιλο Μυτιληναίου.

Η τιμή - στόχος αντιστοιχεί σε P/E για το 2004 και 2005 της τάξης του 17,7x και 12,8x αντιστοίχως.

Αναφερόμενη στην απόδοση του ομίλου την προηγούμενη χρήση, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς σε επίπεδο κερδοφορίας ενώ η ΕΛΒΟ εντυπωσίασε ως ”turnaround story”, η Alpha Finance αναμένει συνέχιση της ανοδικής πορείας και κατά την παρούσα χρήση με τον όμιλο (συμπεριλαμβανομένου της ΕΛΒΟ) να παρουσιάζει κύκλο εργασιών στα 507.6 εκατ. ευρώ (+12%), κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τάξης των 75.64 εκατ. ευρώ (+11.8%) και καθαρά κέρδη 17 εκατ. ευρώ (+15.7%).

Η παρούσα χρήση αναμένεται χρονιά καταλύτης για τον όμιλο, δεδομένου σημαντικών γεγονότων που αναμένονται τόσο στο κλάδο της ενέργειας (διαγωνισμός για την απονομή αδειών παραγωγής σε ιδιώτες, θεσμοθέτηση της χρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας) όσο και στον κλάδο των αμυντικών εξοπλισμών (όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το μέλλον της ΕΛΒΟ σχετικά με το αντικείμενό της από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου).

Αναφερόμενη στη ΜΕΤΚΑ η Alpha Finance επισημαίνει ότι ήδη παρουσιάζει ανεκτέλεστο υπόλοιπο 0,48 δισ. ευρώ (67% από το οποίο αποτελούν ενεργειακά έργα). Για την ΜΕΤΚΑ αναμένεται ανάπτυξη κύκλου εργασιών της τάξεως του 16,85% το 2004 και 22% το 2005, ενώ η χρηματιστηριακή θέτει τιμή στόχο για την μετοχή 5,2 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε P/E για το 2005: 14.1x και EV/EBITDA: 6.6x, ενώ η μερισματική απόδοση φαίνεται να ξεπερνά το 4%.

Ιδιαίτερη αναφορά στο κλάδο των εξοπλισμών και ειδικότερα στη δραστηριότητα της ΕΛΒΟ κάνει στην έκθεσή της η Alpha Finance. Ο βασικός μοχλός ανάπτυξης του κλάδου, η ΕΛΒΟ, διατηρεί αναφέρεται στην έκθεση, ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο της τάξης του 0.253 δισ. ευρώ (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το project του ”Κένταυρος 2” προυπολογισμού 450 εκατ. ευρώ – ΕΛΒΟ 410 εκατ. ευρώ και ΜΕΤΚΑ 40 εκατ. ευρώ).

Το έργο, όπως τονίζεται στην έκθεση, έχει ήδη ανατεθεί στην ΕΛΒΟ κατά την παρούσα βρίσκεται υπό μελέτη στο Υπουργείο Άμυνας) το οποίο φαίνεται να επαρκεί για τους επόμενους 18 μήνες, ενώ η διοίκηση της εταιρίας έχει καταθέσει στο βασικό μέτοχο (το Ελληνικό Κράτος) δύο εναλλακτικά επιχειρηματικά σχέδια με την επιδίωξη να αποφασίσει ο μεγαλομέτοχος ποιο χαρακτήρα θέλει να προσδώσει στην ΕΛΒΟ (αμυντική βιομηχανία ή βιομηχανία συναρμολόγησης πολιτικών οχημάτων).

Στην περίπτωση που επιλεγεί η δεύτερη λύση εκτιμάται ότι το management θα προχωρήσει σε σημαντική μείωση του μεγέθους της βιομηχανίας μέσω της κατάρτισης προγράμματος εθελουσίας εξόδου (για πάνω από 40% του προσωπικού).

Στην πρώτη περίπτωση, όπως τονίζεται στην έκθεση, η διοίκηση της εταιρίας αναμένει την ανάθεση άνω των 700 εκατ. ευρώ έργα (συμπεριλαμβανομένου του Κένταυρου) τα οποία θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της εταιρίας για τα επόμενα έτη μέχρι και το 2008, ενώ σε αυτή την περίπτωση αναμένεται η διοίκηση να εξασκήσει σχετικό stock option (βάσει της υπογραφείσας συμβάσεως μεταξύ της Μυτιληναίος Α.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου) και να αποκτήσει ένα πρόσθετο 17% στην εταιρία (ανεβάζοντας την συμμετοχή του σε 60%).

Για το 2004 η ΕΛΒΟ αναμένεται να παρουσιάσει πωλήσεις της τάξης των 197 εκατ. ευρώ (+12%) το 2004, με τα κέρδη προ φόρων να αναπτύσσονται πάνω από 10% στα 24.1 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΒΟ αποτιμήθηκε από την χρηματιστηριακή στα 129.3 εκατ. ευρώ (ή 0.9x της αναπροσαρμοσμένης καθαρής θέσης της εταιρίας αν ληφθεί υπόψη η αναμενόμενη υπεραξία παγίων βάσει των Δ.Λ.Π. της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v