Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό επιτόκιο για ομόλογα πληρώνει η Ελλάδα

Το δεύτερο υψηλότερο επιτόκιο της ευρωζώνης απαιτούν οι αγορές για να δανείσουν το ελληνικό δημόσιο, κάνοντας την Ελλάδα να χαίρεται διπλά για την είσοδο της Μάλτας στη ζώνη του ευρώ!

  • της Έλενας Λάσκαρη
Υψηλό επιτόκιο για ομόλογα πληρώνει η Ελλάδα
Το δεύτερο υψηλότερο επιτόκιο της ευρωζώνης απαιτούν οι αγορές για να δανείσουν το ελληνικό δημόσιο, κάνοντας την Ελλάδα να χαίρεται διπλά για την είσοδο της Μάλτας στη ζώνη του ευρώ!

Την ίδια ώρα η Κομισιόν, δια του προέδρου της, αφήνει να εννοηθεί ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά αναφορικά με την πιθανότητα ένα κράτος μέλος της Ε.Ε να αντιμετωπίσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Επί του παρόντος η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα χρηματοδότησης των δανειακών της αναγκών.

Με τα 7,5 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν κατά την τελευταία κοινοπραξία δεκαετών ομολόγων, έχει καταφέρει να αντλήσει 26 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, όταν ο συνολικός δανεισμός φέτος εκτιμάται από τον ΟΔΔΗΧ στα 43,7 δισ. ευρώ.

Αντιμετωπίζει όμως σαφές πρόβλημα κόστους, το οποίο με τη σειρά του εξηγεί γιατί οι αγορές εξακολουθούν να προσφέρουν δανεικά στην Ελλάδα. Γιατί πολύ απλά, τα πληρώνει πανάκριβα.

Η Μάλτα αποτελεί τη μόνη «χειρότερη» χώρα της ευρωζώνης, ως προς το κόστος δανεισμού μέσω δεκαετών ομολόγων.

Όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων όπως διαμορφώθηκαν κατά τις τελευταίες εκδόσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης και δημοσιεύονται στο Bloomberg, η Μάλτα- που μοιράζεται με την Ελλάδα τη χειρότερη βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας- δανείστηκε με επιτόκιο 7,5%, στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ελλάδα με 6,13% και την τρίτη χειρότερη επίδοση εμφανίζει η Σλοβακία με επιτόκιο δεκαετούς ομολόγου 5,30%.

Ακολουθούν η Κύπρος με 5%, η Πορτογαλία (4,75%), η Ισπανία ( 4,60%), η Ιρλανδία και η Ιταλία ( 4,50%), η Φιλανδία ( 4,37%), η Αυστρία (4,35%), η Γαλλία ( 4,25%) το Βέλγιο και η Ολλανδία (4%), η Γερμανία και το Λουξεμβούργο ( 3,75%).

Η κατάταξη αυτή, εξηγεί γιατί στη χθεσινή κοινοπρακτική έκδοση δεκαετών ομολόγων , οι προσφορές που υπεβλήθησαν έφτασαν τα 11,7 δισ. ευρώ. Η εξήγηση γιατί άντλησε το δημόσιο τελικά 7,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να συνδυαστεί με την ανησυχία που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για τις μελλοντικές δυνατότητες εξεύρεσης δανεικών και την πιθανή περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους.

Ο προβληματισμός παίρνει πανευρωπαϊκές διαστάσεις και αναδεικνύεται και από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο, ένα κράτος μέλος της Ε.Ε να αντιμετωπίσει μείζονα προβλήματα σχετικά με την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών του, ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μελετήσει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και αν χρειασθεί, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε δύσκολη κατάσταση».

Έσπευσε να συμπληρώσει πως «σήμερα δεν αντιμετωπίζουμε καμία ανάλογη κατάσταση και ελπίζω πως ούτε στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε», αλλά χαρακτήρισε παράλληλα «ενδιαφέρουσα ιδέα» το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Μαρτίου αν και οι πιθανότητες συμφωνίας έχουν ελαχιστοποιηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο είναι γνωστή η αντίθεση πολλών κρατών μελών της ΕΕ (με αιχμή τη Γερμανία) και επομένως περιορίζονται οι πιθανότητες έκδοσής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v