Ήταν στραβό το κλήμα, ήρθε και η κρίση!

Αυξήσεις κεφαλαίου, στρατηγικές συμμαχίες και άλλα φιλόδοξα εγχειρήματα από εταιρίες που προσπαθούν να ανακάμψουν φαίνεται να αναβάλλονται «μέχρι νεωτέρας» - Οι περιπτώσεις τεσσάρων εισηγμένων στο Χ.Α.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Ήταν στραβό το κλήμα, ήρθε και η κρίση!
Αυξήσεις κεφαλαίου, στρατηγικές συμμαχίες και άλλα φιλόδοξα εγχειρήματα από εταιρίες που προσπαθούν να ανακάμψουν φαίνεται να αναβάλλονται «μέχρι νεωτέρας» - Οι περιπτώσεις τεσσάρων εισηγμένων στο Χ.Α.


Αν η τρέχουσα δυσμενής συγκυρία πλήττει ακόμη και τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους, δυσκολότερα φαίνεται να είναι τα πράγματα για εκείνες τις εταιρίες που αντιμετώπιζαν προβλήματα ακόμη και πριν από τον ερχομό της οικονομικής κρίσης.

Το έργο των επιχειρήσεων αυτών γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, για πολλούς λόγους, όπως:

• Η δυνατότητα υλοποίησης αύξησης κεφαλαίου είναι πλέον ιδιαίτερα περιορισμένη, λόγω της γενικότερης έλλειψης μετρητών στην αγορά. Η τάση μάλιστα των επενδυτών σε περιόδους κρίσης είναι να στρέφονται προς «ασφαλή καταφύγια».

• Το ενδιαφέρον άλλων εταιριών να τις χρησιμοποιήσουν ως «οχήματα» προκειμένου να εισέλθουν έμμεσα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει μειωθεί δραματικά.

• Οι πτωτικές οικονομικές προσδοκίες και κυρίως η γενικότερη αβεβαιότητα πλήττουν περισσότερο τις εταιρίες με υψηλά δάνεια και ζημιογόνα αποτελέσματα, παρά τις υπόλοιπες.

Σήμερα, θα αναφερθούμε ενδεικτικά σε τέσσερις ζημιογόνες εταιρίες της Σοφοκλέους που δρομολογούσαν φιλόδοξα σχέδια «αντεπίθεσης», τα οποία όμως επί του παρόντος φαίνεται να αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας.

Προοδευτική: Το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με στόχο την προσέλκυση στρατηγικού ή στρατηγικών εταίρων ξεκίνησε από το 2007 και μάλιστα το φθινόπωρο του ίδιου έτους είχαμε τις σχετικές εγκρίσεις από τη γενική συνέλευση της εισηγμένης. Ωστόσο, κάτι οι ενδομετοχικές κόντρες στην εταιρία, κάτι το γενικότερο κλίμα που είχε αρχίσει να βαραίνει οδήγησαν σε νέα γενική συνέλευση έναν χρόνο αργότερα (2008), όπου το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης και της προσέλκυσης συνεταίρου ψηφίστηκε για μία ακόμη φορά.

Παρ' όλα αυτά, το θέμα πλέον ουσιαστικά έχει αναβληθεί μέχρι να βελτιωθεί το εξωτερικό περιβάλλον, με το παρήγορο στοιχείο για την Προοδευτική να είναι το ότι έχοντας ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία Ρίου - Αντιρρίου έκλεισε τις περισσότερες από τις οικονομικές της «τρύπες».

Ευρωσυμμετοχές: Η πολύπαθη εταιρία από το 2007 συμφώνησε να ρευστοποιήσει και την τελευταία συμμετοχή της, την εισηγμένη Περσεύς, ενώ παράλληλα προχώρησε και σε ρυθμίσεις δανείων με τις πιστώτριες τράπεζες.
 
Ως επόμενο βήμα είχε οριστεί η πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου, με στόχο την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και την επαναδραστηριοποίηση της ΕΥΡΩΣ στον κλάδο των συμμετοχών.

Προφανώς λόγω της κρίσης, εδώ και πολύ καιρό δεν έχουμε το παραμικρό νέο, με την εισηγμένη να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο, με οριακά έξοδα και με αρνητικά ίδια κεφάλαια. Το θετικό, ωστόσο, στην υπόθεση είναι το ισχυρό όνομα του βασικότερου μετόχου (Μ. Κυριακού) και οι πολυσχιδείς του δραστηριότητες.

Ιπποτούρ: Η περίπτωση ίσως και να αποτελεί ρεκόρ Γκίνες. Η εισηγμένη, με αρνητικά ίδια κεφάλαια και με την ανάγκη εκπόνησης προγράμματος αναδιάρθρωσης, έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει σε πέντε (!) αποφάσεις γενικών συνελεύσεων προκειμένου να αποφασιστεί αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί ούτε μία.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το σίριαλ των γενικών συνελεύσεων ξεκίνησε στις 19 Ιουλίου του 2006, συνεχίστηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2007, μετέπειτα στις 29 Ιουνίου του 2007, για να πάμε στις 30 Απριλίου του 2008 και τέλος στη συνέλευση της 20ής Οκτωβρίου του 2008.

Το «μενού» των συνελεύσεων ξεκίνησε με τη στήριξη της παραγωγής του κλάδου των μανιταριών λόγω των θετικών προοπτικών που είχε και στη συνέχεια μετεξελίχτηκε σε διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας και έμφαση στην εμπορία.

Αυτό που μένει τώρα να δούμε είναι αν τελικά θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά η αύξηση κεφαλαίου που ψηφίστηκε στις 20/10/2008, καθώς έπειτα από τόσες ακυρώσεις η αγορά έχει κάθε δικαίωμα να αμφιβάλλει.

Ζήνων: Η εισηγμένη εταιρία ρευστοποιεί με κέρδη το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής της στην κυπριακή Megabet τον Μάρτιο του 2007 και στη συνέχεια αποφασίζει μια πολύ μεγάλη -για τα μεγέθη της- αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους 29,2 εκατ. ευρώ (2ν/1π). Στόχος ήταν η επέκταση σε νέες υποσχόμενες δραστηριότητες, όπως οι τεχνολογίες στη ναυτιλία και η διαχείριση αποβλήτων. Η συγκεκριμένη αύξηση κεφαλαίου εγκρίνεται αρχικά στις 7 Σεπτεμβρίου του 2007 και για δεύτερη φορά (με τους ίδιους ακριβώς όρους και σκοπούς) στις 12 Μαρτίου του 2008.

Και ενώ ορίζεται ακόμη και χρονοδιάγραμμα συμμετοχής των μετόχων στην αύξηση κεφαλαίου (από 8 έως 22 Ιουλίου του 2008), ξεφνικά η αύξηση κεφαλαίου ματαιώνεται, καθώς μεσολαβεί συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τον εναλλακτικό πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών On Telecoms. Συμφωνείται λοιπόν η αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στη Ζήνων, που θα έβαζαν τόσο οι παλαιοί μέτοχοι όσο και οι μέτοχοι της On Telecoms, καθώς και εισφορά στη Ζήνων της On Telecoms, έτσι ώστε η Ζήνων να αποτελέσει ουσιαστικά «όχημα» για την εισαγωγή της On Telecoms στη Σοφοκλέους.

Όμως, παρά το γεγονός ότι όλα αυτά ψηφίζονται στη γενική συνέλευση της εταιρίας στις 29/8/08, το deal ματαιώνεται, καθώς κάποια ή και οι δύο πλευρές υπαναχώρησαν, με αποτέλεσμα σήμερα στη Ζήνων να λέγεται ότι αναζητούνται νέοι τρόποι χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων της εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v