ΧΑΚ: Η φτώχεια φέρνει γκρίνια

Έντονος προβληματισμός στο ΧΑΚ καθώς ο ημερήσιος όγκος των συναλλαγών κυμαίνεται μόλις γύρω στα €2,5 εκατ., όταν ο ελάχιστος απαιτούμενος όγκος για να αποφύγει το ζημιογόνο αποτέλεσμα βρίσκεται γύρω στα €10 εκατ.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΧΑΚ: Η φτώχεια φέρνει γκρίνια
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυπριακή χρηματιστηριακή αγορά καθώς ο ημερήσιος όγκος των συναλλαγών κυμαίνεται μόλις γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ, όταν ο ελάχιστος απαιτούμενος όγκος προκειμένου το ΧΑΚ να αποφύγει το ζημιογόνο αποτέλεσμα βρίσκεται γύρω στα 10 εκατ. ευρώ ημερησίως...

Αναμφίβολα, η γενικότερη οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την όλη κατάσταση, ενώ επίσης ορατές είναι οι επιπτώσεις που προκύπτουν για την τοπική αγορά από την έλλειψη χρήσιμων θεσμών, όπως για παράδειγμα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Τα προβλήματα αυτά συνοδεύονται από τις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί οι επενδυτές κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, όπως και από τον αναιμικό όγκο συναλλαγών που παρατηρείται σε μια ευρεία σειρά μετοχών του ΧΑΚ.

Πέραν όμως αυτών, έντονη γκρίνια εκφράζεται και για τα αποτελέσματα από τον τρόπο υλοποίησης της Κοινής Πλατφόρμας μεταξύ της Σοφοκλέους και της Οδού Κάμπου.

Το πρόβλημα έγκειται όχι μόνο στο ότι οι κυπριακές εκροές κεφαλαίων προς το Χ.Α. είναι μεγαλύτερες από τις εισροές αλλά και στο γεγονός πως περίπου το 90% των συναλλαγών των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τίτλων -της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular Bank- γίνεται πλέον μέσα από το Χρηματιστήριο της Αθήνας και μόλις το 10% από τη Λευκωσία (στοιχεία για το σύνολο του 2008)

Πέρα όμως από τις παραπάνω δυσκολίες, φαίνεται να καθυστερούν και κινήσεις που είχαν δρομολογηθεί με στόχο τη διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας του ΧΑΚ. Ενδεικτική είναι η πρόθεση προώθησης του θεσμού της Εναλλακτικής Αγοράς, η έγκριση της οποίας όμως καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Εκτιμάται ότι λόγω του μεγέθους της κυπριακής οικονομίας η Εναλλακτική Αγορά θα μπορούσε να προσελκύσει αρκετές νέες εταιρίες, όπως επίσης θα ήταν δυνατόν ενδεχομένως να προσελκύσει και εταιρίες άλλων χωρών (από την Ελλάδα, και όχι μόνο).

Μία άλλη εκκρεμότητα είναι αυτή των margin accounts, καθώς οι επενδυτές από την Ελλάδα δεν μπορούν να λάβουν δανειοδότηση αν θέλουν να επενδύσουν σε μετοχές του κυπριακού χρηματιστηρίου.

Τέλος, συνεχίζονται οι συζητήσεις με το Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου (υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία, απομένουν διαδικαστικά θέματα) με στόχο τη διπλή διαπραγμάτευση (dual listing) εταιριών και στα δύο χρηματιστήρια. Έτσι, μια ρουμανική εταιρία θα μπορεί να διαπραγματεύεται στο ταμπλό τόσο του ΧΑΚ όσο και του Χ.Α. μέσω της κοινής πλατφόρμας.

"Στον αέρα" ο φόρος επί των πωλήσεων

Τέλος, "στον αέρα" φαίνεται να βρίσκεται και αίτημα των κυπριακών χρηματιστηριακών παραγόντων για κατάργηση του φόρου επί των πωλήσεων μετοχών. Κύκλοι της τοπικής αγοράς αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να συνεχίσει να υπάρχει τέλος πώλησης μετοχών (στο 1,5 τοις χιλίοις επί της συναλλαγής) όταν από την 1η Απριλίου ο φόρος αυτός αναμένεται να καταργηθεί στην Ελλάδα.

Και ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου μελετά θετικά το θέμα, κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως η υπόθεση βρίσκεται στις... καλένδες.

Επιδίωξη πάντως των παραγόντων της κυπριακής χρηματιστηριακής αγοράς είναι η κατάργηση του φόρου πωλήσεων, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία φόρου υπεραξίας χρηματιστηριακών κερδών στο ΧΑΚ, να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v