Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επόμενη μέρα του deal Intracom – Vodafone

Ιδιαίτερα θετικά αντιμετωπίζουν 4 ελληνικές ΑΧΕ το deal της Intracom με τη βρετανική Vodafone για την εξαγορά του ποσοστού που κατέχει η πρώτη στην Panafon. Οι επιδράσεις στην κερδοφορία της Intracom, τα σενάρια για τη διάθεση του τιμήματος της εξαγοράς, αλλά και οι πιθανότητες για δημόσια προσφορά στην Panafon. Τι βλέπει η Dresdner Bank.

Η επόμενη μέρα του deal Intracom – Vodafone
Θετικές εμφανίζονται οι Εθνική ΑΧΕ, Marfin Hellenic, EFG Eurobank Securities και Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ στο deal της Intracom με τη Vodafone Plc για την πώληση του 9,43% που η πρώτη κατέχει στην ελληνική Vodafone Panafon.

Η αισιοδοξία τους στηρίζεται στο γεγονός ότι το ποσό των 316,7 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει η Intracom (6,18 ευρώ ανά μετοχή) θα λειτουργήσει ευνοϊκά για την κερδοφορία της, καθώς μέρος του θα κατευθυνθεί στη μείωση του δανεισμού, παρά το γεγονός ότι η Intracom θα στερηθεί τα μερίσματα της Vodafone Panafon.

Mερίδα των αναλυτών δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος εκ μέρους της Intracom, ενώ αναμένεται και η δημόσια προσφορά πλέον της Vodafone Plc, καθώς με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα κατέχει το 74,79% της Vodafone Panafon.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Εθνική ΑΧΕ στο πρωινό της report, η Intracom θα εισπράξει από το deal το ποσό των 316,7 εκατ. ευρώ, το οποίο, όπως ανακοίνωσε, προτίθεται να χρησιμοποιήσει για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας και για αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής.

Η Εθνική ΑΧΕ σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει πως τόσο στη χρήση του 2003 όσο και στη χρήση του 2004 θα υπάρξουν λογιστικά κέρδη ύψους 32 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Εθνική ΑΧΕ η εν λόγω εξέλιξη είναι ευνοϊκή για την Intracom, καθώς, όπως εκτιμά, θα υπάρξει άμεση θετική επίδραση στην κερδοφορία της εταιρίας από τη μείωση του δανεισμού, η εξυπηρέτηση του οποίου θα γινόταν με υψηλότερο επιτόκιο από τη μερισματική απόδοση που εισέπρατε η Intracom από τις μετοχές της Vodafone Panafon, γεγονός που εκτιμάται πως θα αποτυπωθεί και στα κέρδη ανά μετοχή.

Εξάλλου, η Marfin Hellenic σημειώνει πως τα κεφαλαιακά κέρδη της Intracom από την πώληση της συμμετοχής της στην Panafon θα ανέλθουν στα 31,8 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας πως το κόστος κτήσης της μετοχής είναι στα 5,56 ευρώ.

Επιπρόσθετα, η Marfin Hellenic εκτιμά πως τα καθαρά κέρδη της Intracom θα ευνοηθούν κατά 8,2 εκατ. ευρώ από την πώληση (0,06 ευρώ ανά μετοχή) ως αποτέλεσμα του προβλεπόμενου μειωμένου δανεισμού, ενώ δεν αποκλείει –όπως τονίζει– το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος.

Στα οφέλη που θα προκύψουν από τη μείωση του δανεισμού αναφέρεται και η EFG Eurobank Securities, η οποία αναφέρει πως στις 30 Ιουνίου 2003 το ύψος του μακροπρόθεσμου δανεισμού της Intracom ήταν 312 εκατ. ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα δάνεια 306 εκατ. ευρώ.

Η EFG Eurobank Securities συμπληρώνει σε αυτό το πλαίσιο πως η Intracom θα επωφεληθεί από τη μείωση των τόκων ύψους 17 εκατ. ευρώ, αλλά θα χάσει τα μερίσματα των 5,6 εκατ. ευρώ που λάμβανε από τη Vodafone Panafon.

Ως αποτέλεσμα, η EFG Eurobank Securities εκτιμά πως θα υπάρξει θετική επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή του 2004 της τάξεως του 12% (+0,05 ευρώ ανά μετοχή), ενώ συμπληρώνει πως η Intracom θα καταγράψει κεφαλαιακά κέρδη ύψους 32 εκατ. ευρώ.

Η Marfin Hellenic πάντως τονίζει πως δεδομένων των δυνατών ταμειακών ροών της Vodafone, καθώς και της αποτίμησης της Vodafone Panafon, αναμένει άμεσα την κατάθεση της δημόσιας προσφοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως η ενίσχυση της ρευστότητας αναμένεται να ευνοήσει τις υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου, σημειώνοντας πως είναι η κατάλληλη στιγμή για τη STET να εισαγάγει τις μετοχές της στο Χ.Α.

H Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ από την πλευρά της αναφέρει στην καθημερινή ενημέρωση με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 2003 ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών καρποφόρησαν με 5 μήνες καθυστέρηση και προσδοκίες για καλύτερη τιμή από την πλευρά της Intracom.

Ταυτόχρονα, η Π&Κ τονίζει πως διατηρεί την προτίμησή της για την Cosmote από τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, ενώ συμπληρώνει πως για την Intracom, παρ’ όλο που είναι πολύ πιθανό ένα βραχυπρόθεσμο ράλι, η αποτίμηση και οι προσδοκίες για κέρδη δε δικαιολογούν ιδιαίτερη άνοδο.

Η Dresdner Bank από την πλευρά της, σε τηλεγράφημα του Dow Jones Newswires, σχολιάζει πως το συγκεκριμένο deal αναμένεται να ενισχύσει τις φήμες στην ελληνική αγορά για πλήρη εξαγορά της Panafon από τη μητρική της.

Όπως επισημαίνεται στο τηλεγράφημα, η Dresdner Bank εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να γίνει με σημαντικό premium, εάν ληφθεί υπόψη και η τιμή στην οποία ”έκλεισε” η νέα συμφωνία (6,18 ευρώ ανά μετοχή), στοιχείο που αναδεικνύει, σύμφωνα με την Dresdner Bank, την ικανότητα της Vodafone για σκληρές διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης από την πλευρά της Vodafone για την πλήρη εξαγορά της Panafon, ενώ δίνει σύσταση ”buy” για τη Vodafone και ”add” για την Panafon.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v