Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στην αγορά ομολόγων τον Οκτώβριο

Στην ΗΔΑΤ, απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων τον Οκτώβριο, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε τίτλους με εναπομένουσα διάρκεια 7 και 10 ετών που απορρόφησαν το 54% των συναλλαγών.

Απώλειες στην αγορά ομολόγων τον Οκτώβριο
Στην ΗΔΑΤ, απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων τον Οκτώβριο, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε τίτλους με εναπομένουσα διάρκεια 7 και 10 ετών που απορρόφησαν το 54% των συναλλαγών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Τράπεζας της Ελλάδος, οι μικτές τάσεις και μεγάλη μεταβλητότητα χαρακτήρισαν τις διεθνείς αγορές ομολόγων τον Οκτώβριο. Στην Ευρωζώνη, οι τιμές των ομολόγων των κρατών με τη μεγαλύτερη πιστοληπτική φερεγγυότητα κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, σε αντίθεση με τις τιμές στις υπόλοιπες αγορές που σημείωσαν απώλειες.

Στις Ην. Πολιτείες, οι τιμές των κρατικών τίτλων ενισχύθηκαν στις βραχυπρόθεσμες διάρκειες (και μειώθηκαν αντίστοιχα οι αποδόσεις), ενώ μειώθηκαν στις μακροπρόθεσμες (με αντίστοιχη αύξηση των αποδόσεων).

Μεταξύ των βασικών παραγόντων που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή ήταν η εισαγωγή σημαντικών μέτρων στήριξης του τραπεζικού συστήματος από πολλές κυβερνήσεις, η συντονισμένη παρέμβαση από επτά Κεντρικές Τράπεζες (πρωτοστατούντων της ΕΚΤ και της FED) με μειώσεις των βασικών τους επιτοκίων, καθώς επίσης και οι αλλεπάλληλες ενέσεις ρευστότητας στο σύστημα.

Επιπρόσθετα, η FED προχώρησε σε περαιτέρω μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης (bps) στις 29 Οκτωβρίου, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1%. Οι παραπάνω ενέργειες είχαν σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και τη μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στις διεθνείς χρηματαγορές, καθώς και οι ανησυχίες για παρατεταμένη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, ενίσχυσαν τη διάθεση των επενδυτών για ασφαλέστερες τοποθετήσεις όπως οι τίτλοι κρατών της Ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη πιστοληπτική φερεγγυότητα.

Στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των ελληνικών κρατικών τίτλων τον Οκτώβριο και αυξήθηκαν οι αποδόσεις τους ιδιαίτερα στην 10ετία και 15ετία.

Επιπλέον, διευρύνθηκαν σημαντικά οι διαφορές των αποδόσεων με τους γερμανικούς τίτλους αντίστοιχης διάρκειας. Ειδικότερα, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης (bps) σε 4.31% στις 31 Οκτωβρίου από 4,23% στις 30 Σεπτεμβρίου, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά 54 bps σε 5.50% από 4.96% και του 30ετούς κατά 13 bps σε 5.57% από 5,44%.

Ως εκ τούτου, η κλίση της καμπύλης των αποδόσεων αυξήθηκε περαιτέρω, καθώς η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 3ετούς και του 30ετούς τίτλου αυξήθηκε στα 126 bps στο τέλος Οκτωβρίου από 121 bps που είχε διαμορφωθεί τον προηγούμενο μήνα. Επιπλέον, η μέση μηνιαία διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε περαιτέρω στα 103 bps από 77 bps το Σεπτέμβριο.

Οι τιμές των τίτλων αναφοράς υποχώρησαν μεταξύ 14 και 400 bps, με την τιμή του 15ετούς ομολόγου να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση σε 89,35 στις 31 Οκτωβρίου από 93,35 στις 30 Σεπτεμβρίου. Επιπρόσθετα, η τιμή του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 387 bps σε 93,34 στις 31 Οκτωβρίου από 97,21 ένα μήνα πριν, ενώ του 3ετούς ομολόγου κατά 14 bps σε 98,84 από 98,98 αντίστοιχα.

Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ το μήνα αυτό διαμορφώθηκε σε 13,79 δισ. ευρώ από 26,30 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο και 40,75 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2007.

Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 627 εκ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε τίτλους με εναπομένουσα διάρκεια μεταξύ 7 και 10 ετών που απορρόφησαν το 54% της συνολικής αξίας συναλλαγών, ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό συναλλαγών συγκέντρωσε το 10ετές ομόλογο αναφοράς καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 6,6 δισ. ευρώ, ενώ δεύτερο σε δραστηριότητα ακολούθησε το 5ετές ομόλογο λήξης 20/8/2013 με 1,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, από τις 2.601 εντολές που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ τον Οκτώβριο, το 45,27% αφορούσε σε εντολές αγοράς και το 54,73% σε εντολές πώλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v