Σκέψεις για αλλαγή του νόμου περί μερισμάτων

Παράγοντες της αγοράς θα επιθυμούσαν την αλλαγή του νόμου για τα διανεμόμενα κέρδη, προκειμένου οι εισηγμένες να μην υποχρεωθούν να καταβάλουν υψηλά μερίσματα σε μια περίοδο όπου «καίγονται» για ρευστά διαθέσιμα.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Σκέψεις για αλλαγή του νόμου περί μερισμάτων
Παράγοντες της αγοράς θα επιθυμούσαν την αλλαγή του νόμου για τα διανεμόμενα κέρδη, προκειμένου οι εισηγμένες να μην υποχρεωθούν να καταβάλουν υψηλά μερίσματα σε μια περίοδο όπου «καίγονται» για ρευστά διαθέσιμα.

Παρά το γεγονός ότι η διεθνής κρίση έχει αρχίσει να επηρεάζει την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα εδώ και ορισμένους μήνες, κοινή εκτίμηση είναι ότι -σε γενικές γραμμές τουλάχιστον- τα εταιρικά κέρδη των εισηγμένων εταιριών θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα μέσα στο 2008. Τα δυσκολότερα αναμένονται από το νέο έτος.

Η ουσία είναι ότι μέσα στο 2009 -λόγω των υψηλών φετινών κερδών- τόσο οι τράπεζες όσο και οι υπόλοιπες εισηγμένες εταιρίες θα υποχρεωθούν να διανείμουν τουλάχιστον το 35% των καθαρών κερδών τους, καθώς έτσι επιβάλλει το τρέχον θεσμικό πλαίσιο.

Τόσο οι τράπεζες, δηλαδή, όσο και άλλες εισηγμένες που βαρύνονται με υψηλές δανειακές υποχρεώσεις θα υποχρεωθούν να διανείμουν μεγάλα ποσά στους μετόχους τους, παρά το γεγονός ότι «καίγονται» για ρευστά διαθέσιμα λόγω της κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράγοντες της αγοράς είχαν ζητήσει την περασμένη άνοιξη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δώσει τη δυνατότητα στις εισηγμένες να παρακρατούν το σύνολο των κερδών τους και το όποιο μέρισμα να δίνεται υποχρεωτικά μέσα από την έκδοση νέων μετοχών (πέρυσι η Εθνική και η Eurobank μοίρασαν με τη μορφή νέων μετοχών το πρόσθετο και όχι το υποχρεωτικό μέρισμα).

Η συγκεκριμένη πρόταση συνάντησε τότε την «κάθετη» άρνηση της Επιτροπής, με αποτέλεσμα να μην τεθεί καν προς ψήφιση. Ωστόσο, είναι άγνωστο τι θα γίνει αν μια ανάλογη πρόταση πέσει και φέτος στο τραπέζι προς συζήτηση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, και με δεδομένη την ανάγκη των εταιριών για μειωμένη εξάρτηση από τις τράπεζες, ορισμένοι παράγοντες της αγοράς προτείνουν ότι θα πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις για το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει τη διανομή των κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Πώς από τη μια πλευρά, αναρωτιούνται, οι τράπεζες θα χρησιμοποιούν κρατικό χρήμα μέσα από το πρόγραμμα στήριξης και από την άλλη θα διανέμουν υποχρεωτικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους μετόχους τους με τη μορφή μερίσματος; Θα πρέπει, υποστηρίζουν, το θεσμικό πλαίσιο να γίνει «ελαστικότερο»…

Στην Κύπρο, πάντως, εδώ και πολλά χρόνια δίνεται το δικαίωμα στους μετόχους που το επιθυμούν, αντί να εισπράττουν το μέρισμα, να λαμβάνουν νέες μετοχές (έμμεση αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών) έναντι μικρού discount σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Δεν αποκλείεται να δούμε και στην Ελλάδα να εφαρμόζεται κάτι τέτοιο μέσα στο 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v