Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών στο ΧΘΚ

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών, με τη συμμετοχή, κυρίως, εκπροσώπων από τις αναδυόμενες οικονομίες της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου, πραγματοποιείται στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου.

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών στο ΧΘΚ
Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών, με τη συμμετοχή, κυρίως, εκπροσώπων από τις αναδυόμενες οικονομίες της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου, διοργανώνει το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου.

Οι συμμετοχές από το εξωτερικό ανέρχονται σε 82, από 16 συνολικά χώρες, 39 από τις οποίες είναι στελέχη χρηματιστηρίων, 20 στελέχη επιτροπών κεφαλαιαγορών, ενώ θα συμμετάσχουν και 11 στελέχη από εισηγμένες τοπικά εταιρίες και 12 στελέχη τραπεζών και επενδυτικών funds.

Το εν λόγω συνέδριο αποτελεί παράλληλη εκδήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας σε 12 χώρες, το οποίο υλοποιείται από το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα DAC του υπουργείου Εξωτερικών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο ως γνωστόν αποτελεί πρωτοβουλία του ΧΚΘ, έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων χωρών, σε μια προσπάθεια του ομίλου της ΕΧΑΕ να συμβάλει τόσο στην ανάπτυξη των τοπικών κεφαλαιαγορών σε θέματα θεσμικού πλαισίου, τεχνογνωσίας και ενίσχυσης του βάθους τους, όσο και στη βαθύτερη συνεργασία του ελληνικού χρηματιστηρίου με τα τοπικά χρηματιστήρια.

Οι χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο έργο είναι η ΠΓΔΜ, η Βουλγαρία, η Σερβία-Μαυροβούνιο, η Ρουμανία, η Κύπρος, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γεωργία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ιορδανία και η Αίγυπτος.

Κύριοι στόχοι του συνεδρίου είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων των αγορών των χωρών που συμμετέχουν με την ελληνική κεφαλαιαγορά, η γνωριμία των αγορών αυτών με το ελληνικό επιχειρείν του κλάδου και η ανταλλαγή απόψεων για τις προοπτικές και το μέλλον των κεφαλαιαγορών σε διεθνές επίπεδο και ιδίως σε σχέση με την ελληνική.

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς σε κάθε χώρα, ενώ θα αναπτυχθούν ενότητες και πάνελ με θέματα όπως ο ρόλος των χρηματιστηρίων στην οικονομική ανάπτυξη, εταιρική διακυβέρνηση και κανόνες διαφάνειας, παρουσίαση έξι κεφαλαιαγορών από την Α. Ευρώπη, ο ρόλος των επιτροπών κεφαλαιαγοράς της κάθε χώρας και η θέση της ΝΑ Ευρώπης στον παγκόσμιο χρηματιστηριακό καταμερισμό. Το συνέδριο θα κλείσει με μια μεγάλη ενότητα, η οποία θα είναι αφιερωμένη στους πρακτικούς τρόπους και στις πρακτικές παρεμβάσεις για την επιδιωκόμενη περιφερειακή συνεργασία.

Ταυτόχρονα στο συνέδριο θα παρουσιασθούν οι μελέτες για τα 12 χρηματιστήρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας, οι οποίες θα αναλύουν την τοπική κεφαλαιαγορά κάθε χώρας, καθώς και το νομικό και λειτουργικό καθεστώς που ισχύει σε αυτές.

Οι μελέτες αυτές έχουν καταρτισθεί σε συγκριτικό επίπεδο αναφορικά με τη λειτουργία και τα ισχύοντα στο Χ.Α. και την Ε.Ε. και το τοπικό χρηματιστήριο κάθε χώρας. Οι μελέτες, οι οποίες θα παραδοθούν ξεχωριστά σε κάθε χρηματιστήριο, θα αποτελέσουν ένα χρηστικό εργαλείο για τους ΄Έλληνες επενδυτές και επιχειρηματίες του κλάδου, καθώς το ΧΚΘ θα παραδώσει τις μελέτες αυτές στους θεσμικούς φορείς της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των χρηματιστηρίων από όλες τις προαναφερόμενες χώρες, από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς της κάθε χώρας, καθώς επίσης και μεγάλες επιχειρήσεις από την κάθε χώρα, εισηγμένες ή μη.

Ο διεθνής προσανατολισμός του συνεδρίου ενισχύεται με την παρουσία εκπροσώπων από μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως του Λονδίνου, του Euronext και του Μιλάνου.

Ξεχωριστή αναφορά και παρουσία στο συνέδριο αποτελεί η ομιλία εκπροσώπου του ΟΟΣΑ, ο οποίος θα παρουσιάσει τη μελέτη του Οργανισμού για την Εταιρική Διακυβέρνηση αναφορικά με τις αναδυόμενες χώρες, με τίτλο ”Λευκή Βίβλος Εταιρικής Διακυβέρνησης”.

Το συνέδριο θα επαναληφθεί το επόμενο έτος στη Θεσσαλονίκη, φιλοδοξώντας να αποτελέσει σε βάθος χρόνου σημείο αναφοράς και συνάντησης του επιχειρείν της ΝΑ Ευρώπης, της ΝΑ Μεσογείου και της Μ. Ανατολής με την κεφαλαιαγορά τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v