Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Θωρακίζουν" τα χαμηλά τα αποτελέσματα β΄ 3μήνου

Την άμυνα του Χ.Α. στην περιοχή των 3.100-3.200 μονάδων σε επίπεδο Γ.Δ. ενισχύουν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των μεγάλων σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένων. Από την άλλη, όμως, αφήνουν μικρά περιθώρια για αυτονόμηση.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Θωρακίζουν τα χαμηλά τα αποτελέσματα β΄ 3μήνου
Την άμυνα του Χ.Α. στην περιοχή των 3.100 - 3.200 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ενισχύουν, σύμφωνα με χρηματιστές και αναλυτές, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των μεγάλων σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένων εταιριών, από την άλλη, όμως, αφήνουν μικρά ως ελάχιστα περιθώρια για αυτονόμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου από το διεθνές κλίμα.

Τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των EFG Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς, Τιτάν, Coca Cola 3E και δευτερευόντως της ΕΧΑΕ και της Εμπορικής Τράπεζας δεν άλλαξαν την εικόνα της αγοράς για τις επιδόσεις των ελληνικών εταιριών. Τα μέχρι σήμερα δημοσιευθέντα αποτελέσματα β΄ τριμήνου ήταν σε γενικές γραμμές εντός του εύρους των αναμενομένων της αγοράς και κυρίως ενσωματωμένα στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Εξ ου και δεν υπήρξαν αναθεωρήσεις των τιμών-στόχων και των συστάσεων από πλευράς αναλυτών. Τα αποτελέσματα προς το παρόν δικαιολογούν την άποψη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις διέρχονται την πιστωτική και οικονομική κρίση με μικρές απώλειες, δεν δικαιολογούν όμως την αυτονόμηση της ελληνικής αγοράς από το διεθνές κλίμα, σημειώνει επικεφαλής τμήματος ανάλυσης εγχώριας ΑΧΕ.

Τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της EFG Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς "θωρακίζουν" σε σημαντικό βαθμό, σύμφωνα με τον ίδιο, την άμυνα του Χ.Α. Η εικόνα του α΄ εξαμήνου και οι στόχοι (αναθεωρημένοι ή μη) των κερδών για το σύνολο της χρήσης δείχνουν ότι η αγορά δεν έχει λόγους να φοβάται χειρότερη εικόνα σε επίπεδο αποτελεσμάτων για το β΄ εξάμηνο. Με στόχο για κέρδη 930 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης, η EFG Eurobank δύσκολα θα εμφανίσει τρίμηνο με αποτελέσματα χαμηλότερα του β΄ τριμήνου, σύμφωνα με τους αναλυτές, και αυτό από μόνο του οριοθετεί μια βάση προσδοκιών.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν με τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου να εξαλείψουν οριστικά κάθε αμφιβολία για το αν θα καταφέρουν να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια χρηματοδότησης των χορηγήσεών τους και με ποιο κόστος. Η EFG Eurobank πέτυχε να αυξήσει τις καταθέσεις της στη διάρκεια του β΄ τριμήνου κατά 4,7 δισ. ευρώ (!), εκ των οποίων τα 3,4 δισ. ευρώ τα άντλησε από την Ελλάδα.

Και όλα αυτά χωρίς να μειώσει τις νέες χορηγήσεις οι οποίες σε επίπεδο ομίλου αυξήθηκαν κατά το β΄ τρίμηνο κατά 3,6 δισ. ευρώ. Στο σύνολο του εξαμήνου η EFG Eurobank εμφάνισε νέες καταθέσεις 7,7 δισ. ευρώ και νέες χορηγήσεις 7,1 δισ. ευρώ. Και δεν παρουσίασε μόνο αύξηση στις προθεσμιακές καταθέσεις αλλά και σε αυτές του Ταμιευτηρίου, επιτυγχάνοντας έτσι να μην υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση στα έσοδα από τόκους.

Ταυτόχρονα, με τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου οι ελληνικές τράπεζες έβαλαν τέρμα στην αμφισβήτηση για την πορεία των εργασιών τους στη Νέα Ευρώπη και στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις από χορήγηση δανείων στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης σε ξένο νόμισμα. Οι χορηγήσεις της Νέας Ευρώπης έτρεξαν με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς, ενώ τα κέρδη από δραστηριότητες του εξωτερικού ήταν εντός των στόχων για την EFG Eurobank και την Πειραιώς.

Από την άλλη, όμως, η απότομη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα δημιουργεί έναν μικρό προβληματισμό. Η επιβράδυνση του ρυθμού δείχνει να ξεκινά από τον Ιούνιο, παραδοσιακά έναν από τους καλύτερους μήνες για χορηγήσεις, και αυτό προκαλεί ανησυχίες για το αν θα υπάρξει συνέχεια στην πτώση. Η απότομη επιβράδυνση του ρυθμού επέκτασης των χορηγήσεων στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη, δε, από τη διεθνή πιστωτική και οικονομική κρίση και αυτό αυξάνει τον προβληματισμό των αναλυτών.

Οι αναλυτές δεν δείχνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις προβλέψεις κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών για τη διετία 2009 - 2010. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ως βάση τους -αναπροσαρμοσμένους επί το ρεαλιστικότερον- στόχους κερδοφορίας του 2008 και παραμένουν συντηρητικότεροι από τις διοικήσεις στις εκτιμήσεις τους για την κερδοφορία του 2009. Άλλωστε, ακόμη και με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις τους οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνές και συμπεριλαμβάνονται στις φθηνότερες διεθνώς.

Παρότι όμως το visibility των ελληνικών τραπεζών έχει ενισχυθεί μετά τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου, δύσκολα μπορούν να κινηθούν σε αποτιμήσεις που να ξεπερνούν τις 10 - 11 φορές τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης αν διεθνώς δεν υπάρξει η εκτίμηση ότι τα χειρότερα για τον χρηματοοικονομικό κλάδο πέρασαν. Προς το παρόν, οι επενδυτές διεθνώς τοποθετούνται στους τραπεζικούς τίτλους και κυρίως στους αμερικανικούς με τη λογική της υστέρησης των κεφαλαιοποίησεων και με την προσδοκία της αντίδρασης και αν δεν αλλάξει αυτό το trend το Χ.Α. θα συνεχίσει να παρουσιάζει τάση επηρεασμένη από τις εξελίξεις διεθνώς.

Στον αντίποδα, τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου θωρακίζουν το Χ.Α. σε ενδεχόμενη επιστροφή του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των 3.100 - 3.200 μονάδων, καθώς οι στόχοι κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών για το 2008 φαίνονται πλέον εφικτοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v