Citi: Η bear market του ΧΑ και το ελκυστικό P/E

Την ελκυστικότητα του P/E της εγχώριας αγοράς διακρίνει η Citigroup ως την κύρια διαφορά μεταξύ της bear market του 1999 και της τωρινής περιόδου. "Overweight" για τις τράπεζες, με 7 buy, 2 hold και 1 sell.

Citi: Η bear market του ΧΑ και το ελκυστικό P/E
Το Ρ/Ε της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στο προηγούμενο bear market ήταν 45 - 50 (Σεπτέμβριος 1999), έναντι 15 στα τέλη του 2007, ενώ τα EPS υποχώρησαν περισσότερο από 50% τότε, σε σχέση με το consensus στις αρχές του 2008 για αύξηση 13% - 15%, αναφέρει η Citigroup (9/7), καταγράφοντας τις διαφορές  της περιόδου 1999 - 2003 με την τωρινή.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος σε σχετική έκθεση  με τίτλο "A quantitative anlge on the greek market", τις κακές μνήμες του τριετούς bear market στην ελληνική αγορά, που διήρκεσε από τον Σεπτέμβριο του 1999 έως τον Μάρτιο του 2003, έχει αρχίσει να επαναφέρει η υποχώρηση του Χ.Α. κατά 34% από τις αρχές του 2008.

Όπως υπενθυμίζει, η αγορά στο πρώτο bear market είχε υποχωρήσει κατά τι περισσότερο από 76%.

Σύμφωνα με τη Citigroup, η ποσοτική ανάλυση για τη μικρή ελληνική αγορά δεν λειτούργησε ουσιαστικά ποτέ με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο λειτούργησε για τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές και η ανάλυση των θεμελιωδών ήταν επικρατέστερη τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, την τρέχουσα περίοδο, όπου τα θετικά οικονομικά και επιχειρηματικά θεμελιώδη φαίνεται να επισκιάζονται από τεχνικές ανησυχίες και από προβληματισμούς σχετικά με τη ρευστότητα και την παγκόσμια οικονομία, έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται πιο ποσοτική ανάλυση για την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, ο λόγος για τον οποίο η σύγκριση γίνεται με το έτος 2002 είναι ότι η χρονιά αυτή αποτέλεσε την έναρξη μιας νέας εποχής για την Ελλάδα, μιας εποχής δηλαδή κατά την οποία οι Δυτικοευρωπαίοι επενδυτές ανακάλυψαν την Ελλάδα. Τότε ήταν που στο επίκεντρο βρίσκονταν τα θετικά μακροοικονομικά και μικροοικονομικά θεμελιώδη στοιχεία για τα κέρδη και οι ελκυστικές αποτιμήσεις. Η Citi σημειώνει ότι από τον Μάρτιο του 2003 έως τον Δεκέμβριο του 2007 ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 250%.

Ως πρώτα συμπεράσματα από τη σύγκριση των δύο περιόδων bear market ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι:

1) Οι περισσότερες εταιρίες του Δείκτη διαπραγματεύονται με χαμηλότερο πολλαπλασιαστή Ρ/Ε σε σχέση με το 2002.
2) Περισσότερες ελληνικές εταιρίες διαπραγματεύονται τώρα με υψηλότερους πολλαπλασιαστές EV/Sales έναντι του 2002, αντανακλώντας τη διεύρυνση των περιθωρίων των πολλαπλασιαστών στην περίοδο.
3) Οι ισορροπίες είναι πιο περίπλοκες σε επίπεδο P/Book.

*** "Η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία ή Ισπανία", "οverweight" για τις τράπεζες

Οι αναλυτές συνηθίζουν να συγκρίνουν τις επονομαζόμενες οικονομίες PIGS, δηλαδή αυτές των περιφερειακών κρατών της Ε.Ε., οι οποίες ήταν αρκετά φτωχές πριν από την ένταξή τους και σαφώς στηρίχτηκαν σε αυτή για να λάμψουν.

Σύμφωνα, όμως, με έκθεση της Citigroup (Problems with PIGS, 9/7/2008), η ελληνική οικονομία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτές της Ιρλανδίας, της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας.

Ο διεθνής οίκος παραθέτει τρεις βασικούς λόγους που καθιστούν την Ελλάδα διαφορετική, προσθέτοντας ότι παραμένει αισιόδοξος για την πορεία των ελληνικών τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα:

α. Δανεισμός: Ο λόγος δανείων προς ΑΕΠ (loan/GDP ratio) για την Ελλάδα έφτασε στο 86% στα μέσα του 2007, ενώ σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία ήταν 141%, 168% και 198% αντιστοίχως. Η αύξηση του δανεισμού στη χώρα μας θα πρέπει να φτάσει στο 13% σε ετήσια βάση για την επόμενη 10ετία προκειμένου να αγγίξει τα επίπεδα της Ισπανίας.

β. Αγορά ακινήτων: Οι ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από το 1% κατά κεφαλήν, ενώ στην Ιρλανδία καταγράφηκε διπλάσιο ποσοστό. Οι τιμές ακινήτων στην ελληνική αγορά ενισχύθηκαν 152% την τελευταία 10ετία, με την αντίστοιχη αύξηση στην Ισπανία να φτάνει στο 197% και στην Ιρλανδία στο 207%. Επιπρόσθετα, το επίπεδο των στεγαστικών δανείων βρίσκεται στο μισό σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στην Ιρλανδία και στην Ισπανία. Η κατασκευαστική, δε, δραστηριότητα στην ελληνική αγορά παραμένει ισχυρή.

γ. Οικονομία: Η Ιρλανδία είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες της Ε.Ε., ενώ η Ελλάδα διαθέτει το μισό κατά κεφαλήν εισόδημα σε σύγκριση με την "κέλτικη τίγρη". Όμως, ενώ η Ιρλανδία και η Ισπανία εμφανίζουν σχεδόν μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, η Citi παραμένει εξαιρετικά αισιόδοξη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο διάστημα 2008 - 2009.

δ. Ισχυρή εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες: Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας τη σχεδόν απόλυτη αισιοδοξία του γι' αυτές. Άλλωστε, δίνει σύσταση "buy" για επτά ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και Marfin Popular Bank), "hold" για δύο (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Εμπορική Τράπεζα) και μόνο μία σύσταση "sell" για την Αγροτική Τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές-στόχους η Citi, τοποθετεί την τιμή της Αγροτικής Τράπεζας στα 2 ευρώ (με περιθώριο πτώσης 8%), της Alpha Bank στα 25 ευρώ (περιθώριο ανόδου 35%), της EFG Eurobank στα 24 ευρώ (περιθώριο ανόδου 66%), της Εμπορικής Τράπεζας στα 17 ευρώ (περιθώριο ανόδου 17%) και της Εθνικής στα 40 ευρώ (περιθώριο ανόδου 47%).

Για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή-στόχος είναι 25 ευρώ (περιθώριο ανόδου 44%), για το Τ.Τ. 10,5 ευρώ (περιθώριο ανόδου 7%), για την Τράπεζα Κύπρου 13 ευρώ (περιθώριο ανόδου 57%), για την Ελληνική Τράπεζα 4 ευρώ (περιθώριο ανόδου 85%) και για τη Marfin Popular Bank 8 ευρώ (περιθώριο ανόδου 88%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v