Κυπριακά σενάρια με... ελλαδικές καραμπόλες!

Πώς η διάψευση μιας τηλεοπτικής «είδησης» φαίνεται να έχει και παράπλευρους στόχους. Όπως ο σχολιασμός σεναρίων που κυκλοφορούν και θέλουν μικρή ελλαδική τράπεζα να δρομολογεί deal στην Κύπρο...

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Κυπριακά σενάρια με... ελλαδικές καραμπόλες!
Πώς η διάψευση μιας τηλεοπτικής «είδησης» φαίνεται να έχει και παράπλευρους στόχους. Όπως ο σχολιασμός σεναρίων που κυκλοφορούν και θέλουν μικρή ελλαδική τράπεζα να δρομολογεί deal στο νησί της Αφροδίτης...

Από κοινού διέψευσαν χθες η Τράπεζα Κύπρου και το συγκρότημα της Ελληνικής το δημοσίευμα μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού, που μιλούσε για επικείμενη συγχώνευση των δύο εισηγμένων ομίλων.

Για την επικείμενη διάψευση, άλλωστε, σας είχε ενημερώσει πρώτο το Euro2day.

Παρ' όλα αυτά, κανένας δεν διαψεύδει ότι όλο και κάποιες επαφές μεταξύ των δύο τραπεζών έχουν γίνει κατά καιρούς για το συγκεκριμένο θέμα.

Ανάλογες επαφές, εξάλλου, είναι αρκετά συχνές μεταξύ των τραπεζικών παραγόντων της Κύπρου, πλην όμως συνήθως αποτελούν συζητήσεις «από αυτές που κάνουν όλοι με όλους κατά τη διάρκεια ενός καφέ».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ήταν αποτέλεσμα περισσότερο της καλής σχέσης του Αρχιεπισκόπου (η Εκκλησία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής) με τα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, παρά κάποιας άλλης ουσιαστικότερης παραμέτρου.

Αυτό όμως που θα πρέπει να προσεχτεί είναι το περιεχόμενο των κειμένων των δύο διαψεύσεων.

Ενώ το κείμενο της Τράπεζας Κύπρου είναι λιτό και λακωνικό, στην περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας είναι εκτενέστερο και, θα λέγαμε, «βασιλικότερο του βασιλέως»...

Και αυτό όχι μόνο γιατί διαψεύδει κατηγορηματικά τη συγκεκριμένη είδηση του τηλεοπτικού σταθμού («υπεύθυνα δηλώνουμε ότι είναι παντελώς ανυπόστατη»), αλλά και γιατί επεκτείνεται παράλληλα και σε θέματα που μάλλον δεν αφορούν στη συγκεκριμένη είδηση (!).

Συγκεκριμένα, συνεχίζοντας η ανακοίνωση της Ελληνικής, σημειώνει ότι «το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει καμία πρόταση ενώπιόν του και ούτε βρίσκεται σε διάλογο ή συζήτηση -και προπάντων σε διαπραγμάτευση- με οποιονδήποτε (η υπογράμμιση δική μας) τραπεζικό οργανισμό για εξαγορά ή συγχώνευση»...

Κύκλοι της τραπεζικής αγοράς αποδίδουν την παραπάνω παράγραφο σε άλλες φήμες που φέρουν το συγκρότημα της Ελληνικής Τράπεζας να βρίσκεται σε συζητήσεις με θέμα τη συγχώνευσή της με μικρή ελλαδική τράπεζα.

Σύμφωνα με αυτές τις φήμες, η Ελληνική συζητά την απορρόφηση της ελλαδικής τράπεζας μέσω απορρόφησής της (έκδοση νέων μετοχών που θα διανεμηθούν στους μετόχους της ελλαδικής τράπεζας) και διατήρησης του management για λογαριασμό της.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κάποιες σχετικές -εισαγωγικές τουλάχιστον- επαφές έχουν γίνει.

Κάποιες ανεπιβεβαίωτες φήμες, επίσης, υποστήριζαν ότι επαφές όχι μόνο έχουν γίνει αλλά και «εξελίσσονται ικανοποιητικά».

Ωστόσο, η «κάθετη» ανακοίνωση της Ελληνικής που εκδόθηκε με βασικό αίτιο τη διάψευση του υποτιθέμενου deal με την Κύπρου φαίνεται ότι κάτι τέτοια σενάρια αποσκοπεί να σταματήσει.

Με έναν σμπάρο, δύο διαψεύσεις...

Έντονη κινητικότητα

Παρ' όλα αυτά, θα ήταν λάθος να υποστηρίζαμε ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν «τα μάτια τους ανοιχτά» για ενδεχόμενες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Στην περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας, για παράδειγμα, δεν υπάρχει μόνο η δεδηλωμένη εδώ και διετία περίπου πρόθεσή της για στρατηγικές συνεργασίες, αλλά όπως λέγεται υπάρχει και η ισχυρή ρευστότητα της Εκκλησίας έτοιμη να τοποθετηθεί στην τράπεζα (προφανώς μέσω αυξήσεως κεφαλαίου), αν και όποτε αυτό χρειαστεί.

Ούτε στην Τράπεζα Κύπρου θα απέκλειαν κάποιο deal εάν προέκυπτε κάτι καλό (ιδίως αν αυτό τόνωνε την παρουσία της στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια), ενώ πληροφορίες φέρουν τη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς στην Κύπρο να μελετά το ενδεχόμενο εξαγοράς τράπεζας στη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v